PeristeriNews.gr
Ενδιαφέροντα

Πρόγραμμα παιχνιδιών με τράπουλα βραβεύεται για την «Καλύτερη χρήση Τεχνητής Νοημοσύνης»


Τα άλματα που έχουν πραγματοποιηθεί τις τελευταίες δεκαετίες στον τομέα της τεχνολογίας είναι τεράστια και, πλέον, οτιδήποτε μπορεί να σκαρφιστεί ο ανθρώπινος νους είναι πιθανόν (εάν δεν συμβαίνει ήδη) να μπορεί να πραγματοποιηθεί τα επόμενα χρόνια.

Ένας από τους τομείς που γνωρίζει άνθηση κι έχει προξενήσει το ενδιαφέρον μεγάλης μερίδας της επιστημονικής κοινότητας αφορά την Τεχνητή Νοημοσύνη (Artificial Intelligence, AI), τον κλάδο -δηλαδή- της πληροφορικής που μελετά τον σχεδιασμό και τη δημιουργία υπολογιστικών συστημάτων, τα οποία διαθέτουν μια στοιχειώδη ευφυΐα και είναι ικανά να μιμηθούν την ανθρώπινη συμπεριφορά. Αυτά τα συστήματα θα πρέπει δείχνουν προσαρμοστικότητα, να έχουν την ικανότητα μάθησης, να εξάγουν συμπεράσματα και, εν τέλει, να βοηθούν στην επίλυση προβλημάτων. Γίνεται προσπάθεια, με άλλα λόγια, για τη δημιουργία «σκεπτόμενων μηχανών» που θα προσφέρουν βοήθεια και λύσεις, πάντα υπό την ανθρώπινη εποπτεία, σε αμέτρητους τομείς.

Πρόσφατα, διοργανώθηκε το Διεθνές Συνέδριο για τους Υπολογιστές Υψηλής Απόδοσης στο οποίο φιλοξενήθηκαν τα βραβεία του, έγκριτου στον χώρο της τεχνολογίας, περιοδικού «HPCwire». Η εταιρεία «Pittsburgh Supercomputing Center (PSC)» έκλεψε αναμφισβήτητα τις εντυπώσεις κερδίζοντας πέντε βραβεία, μεταξύ των οποίων κι αυτό για την «Καλύτερη χρήση Τεχνητής Νοημοσύνης». Μέσω του υπερ-υπολογιστή «Bridges» έτρεξε ένα σύστημα AI με την ονομασία «Libratus», το οποίο ανταγωνίστηκε και κέρδισε επαγγελματίες παίκτες παιχνιδιών με τράπουλα.

Πιο συγκεκριμένα, τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους το «Libratus» έπαιξε σε διάστημα 20 ημερών 120.000 χιλιάδες παρτίδες παιχνιδιών με τράπουλα απέναντι σε επαγγελματίες του είδους σημειώνοντας εντυπωσιακά αποτελέσματα. Σε αντίθεση με παρόμοιες «μάχες» που είχαν γίνει στο παρελθόν, το συγκεκριμένο σύστημα Τεχνητής Νοημοσύνης μέσω ενός αλγορίθμου και της βοήθειας του υπερ-υπολογιστή, αποδείχθηκε πιο ισχυρό έχοντας τη δυνατότητα να αναπροσαρμόζει και να δημιουργεί νέες στρατηγικές ανάλογα με τους αντιπάλους που είχε απέναντί του, κάνοντας ταυτόχρονα και πολύ δύσκολη την πρόβλεψη των δικών του κινήσεων.

Γιατί, όμως, το συγκεκριμένο γεγονός ήταν τόσο σημαντικό ώστε να χαρίσει στην PSC το βραβείο της «καλύτερης χρήσης Τεχνητής Νοημοσύνης» και να θεωρηθεί μάλιστα από πολλούς ως «σταθμός» στην ανάπτυξη του συγκεκριμένου κλάδου; «Η ικανότητα της AI να δημιουργεί στρατηγικές με βάση ατελείς πληροφορίες ξεπέρασε μέσω του Libratus την αντίστοιχη ανθρώπινη ικανότητα» δίνει την εξήγηση ο Tuomas Sandholm, ο άνθρωπος που ανέπτυξε το συγκεκριμένο πρόγραμμα μαζί με τον μαθητή του Noam Brown.

Όπως γίνεται αντιληπτό, οι εφαρμογές που μπορεί να έχει ένα τέτοιο σύστημα δεν περιορίζονται στα παιχνίδια του πράσινου τραπεζιού. «Το να αναπτύξεις μια Τεχνητή Νοημοσύνη που θα μπορεί να μπλοφάρει με επιτυχία είναι ένα τεράστιο βήμα με αναρίθμητες εφαρμογές. Φανταστείτε ότι σε λίγα χρόνια θα μπορεί το smartphone να διαπραγματευτεί για εσάς την τιμή ενός προϊόντος που θέλετε να αποκτήσετε. Αυτή ήταν μόνο η αρχή», σχολιάζει σχετικά ο Επικεφαλής του Τμήματος Πληροφορικής του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν, Frank Pfenning, ενώ ο προσωρινός διευθυντής της εταιρείας PSC, Nick Nystrom, πρόσθεσε ότι η απόφαση ένωσης του υπερ-υπολογιστή Bridges με το πρόγραμμα Libratus έγραψε ιστορία.

Ο Nystrom πρόσφατα είχε μία συνάντηση με την Liv Boeree, επαγγελματία παιχνιδιών με τράπουλα αλλά κι αριστούχο Αστροφυσικό του πανεπιστημίου του Μάντσεστερ, προκειμένου να συζητήσουν πιθανές νέες εφαρμογές που θα προκύψουν από τη συνεργασία Bridges και Libratus.

Όσον αφορά το «τι μέλλει γενέσθαι» είναι δύσκολο να προβλεφθεί, καθώς πολλές φορές οι εξελίξεις είναι πιο γρήγορες από τη σκέψη. Το μόνο σίγουρο είναι ότι βρισκόμαστε στο κατώφλι συγκλονιστικών επιτευγμάτων και εντυπωσιακών αποκαλύψεων.

Photo Source: Pexels

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Αξεσουάρ και συσκευές που μας είναι απαραίτητα για λόγους υγείας

Peristeri News

Τρεις τρόποι για να ενισχύσω την αυτοεκτίμηση του παιδιού μου

Peristeri News

Περιστέρι: Διαδικτυακή διημερίδα για τη χρήση της τεχνολογίας στην εκπαίδευση

Peristeri News

Leave a Comment