PeristeriNews.gr
Υγεία

Προσοχή στην αλόγιστη χρήση αντιβιοτικών


Με αφορμή την Εβδομάδα Ευαισθητοποίησης για την Ορθολογική Χρήση των Αντιβιοτικών η οποία είναι από 13-19 Νοεμβρίου, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) κάνει εκστρατεία προκειμένου να ενθαρρύνει την ορθή χρήση αντιβιοτικών, τόσο από τους επαγγελματίες Υγείας όσο και από το κοινό.

Να σημειωθεί ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός καθιέρωσε την εβδομάδα αυτή το 2015 με στόχο την ενημέρωση όλων για το πότε, πώς και γιατί πρέπει να χρησιμοποιούνται οι αντιβιώσεις και για να μη γίνεται αλόγιστη χρήση. Και ο λόγος είναι ότι τα πολυανθεκτικά μικρόβια έχουν αυξηθεί παγκοσμίως με αποτέλεσμα να μην έχουμε διαθέσιμα φάρμακα ικανά να τα καταπολεμήσουν.

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, οι λοιμώξεις προκαλούνται από μικρόβια, ωστόσο, τα αντιβιοτικά που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία τους είναι αποδεδειγμένο ότι δεν ασκούν καμία επίδραση σε αυτές, ειδικά στο κοινό κρυολόγημα.

Όπως αναφέρουν οι επιστήμονες του ΠΟΥ, η αλόγιστη χρήση τους το μόνο που καταφέρνει είναι να κάνει μικροβιακή αντοχή στον οργανισμό, και έτσι η δράση του αντιβιοτικού να μην μπορεί να σταματήσει τη δημιουργία πολυανθεκτικών μικροβίων.

Τα στοιχεία του ΠΟΥ δείχνουν ότι η Ελλάδα συγκαταλέγεται στις χώρες με τα πολύ υψηλά ποσοστά χρήσης αντιβιοτικών και ως εκ τούτου τα υψηλότερα επίπεδα μικροβιακής αντοχής.

Ενδεικτικά αναφέρει ότι η αντοχή του S.pneumoniae, που είναι το συχνότερο αίτιο μικροβιακών λοιμώξεων του αναπνευστικού συστήματος, στην πενικιλίνη έχει ξεπεράσει το 40%, καθιστώντας έτσι αναποτελεσματική τη χρήση αυτού του φαρμάκου ως μονοθεραπεία.

Το ίδιο παρατηρείται και με άλλα παθογόνα μικρόβια ως προς τη θεραπεία με αντιβιοτικά, περιορίζοντας σημαντικά τις θεραπευτικές επιλογές που έχει ο γιατρός.

Σύμφωνα με τα δεδομένα του Κέντρου Κλινικής Επιδημιολογίας και Έκβασης Νοσημάτων (CLEO), υπάρχει αλόγιστη χρήση αντιβιοτικών στη χώρα μας, τόσο από τους επαγγελματίες Υγείας όσο και από τον κόσμο.

Για παράδειγμα, στοιχεία που αφορούν τη χρήση περιεγχειρητικής αντιμικροβιακής προφύλαξης σε επιλεγμένα νοσοκομεία ενηλίκων δείχνουν πως ενώ στο 88,5% των χειρουργημένων ασθενών χορηγήθηκε το κατάλληλο αντιβιοτικό σχήμα, εντούτοις, μόνο στο 34,6% των περιπτώσεων δόθηκε για τη σωστή διάρκεια.

Επίσης, τα στοιχεία της συνταγογράφησης αντιβιοτικών σε ενήλικες δείχνουν ότι το 1/3 των αντιβιοτικών που συνταγογραφήθηκαν ήταν για ενδείξεις που δεν ενδείκνυται ή ενδείκνυται σπάνια η χρήση αντιβιοτικών.

Επιπλέον, το 90% των αντιβιοτικών που συνταγογραφήθηκαν ήταν αντιβιοτικά ευρέως φάσματος, ποσοστό σημαντικά μεγαλύτερο από αυτά που αναφέρονται σε αντίστοιχες μελέτες στη διεθνή βιβλιογραφία. Παρόμοια αποτελέσματα βρέθηκαν και όσον αφορά τη συνταγογράφηση αντιβιοτικών σε παιδιατρικό πληθυσμό στην κοινότητα.

Τα αντιβιοτικά σύμφωνα με τους ειδικούς είναι πολύτιμα φάρμακα και αναντικατάστατα σε πολλές περιπτώσεις γι’ αυτό είναι σημαντικό ο κόσμος να κατανοήσει την ορθή χρήση τους.

Ο ΠΟΥ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου λέγοντας ότι, αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα περιορισμού της χρήσης αντιβιοτικών, θα αυξηθεί ο αριθμός των θανάτων από λοιμώξεις σχετιζόμενες με πολυανθεκτικά μικρόβια. Συγκεκριμένα, μιλά για 10 εκατομμύρια θανάτους σε παγκόσμιο επίπεδο το 2050, ενώ και το κόστος για την αντιμετώπισή τους να φθάσει το αστρονομικό ποσό των $100 τρισεκατομμυρίων. Στην Ελλάδα, σύμφωνα με τελευταία στοιχεία, περίπου 1.000 άνθρωποι κάθε χρόνο χάνουν τη ζωή τους από κάποια ενδονοσοκομειακή λοίμωξη από πολυανθεκτικά μικρόβια.

Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι με την επιλογή του κατάλληλου αντιβιοτικού για τη σωστή διάρκεια θεραπείας θα έχουμε και καλύτερη έκβαση της λοίμωξης και μείωση του κόστους, αλλά κυρίως περιορισμό στη μικροβιακή αντοχή.

Όπως λένε, τα αντιβιοτικά είναι πολύτιμα και θα πρέπει να χρησιμοποιούνται στοχευμένα και να συνταγογραφούνται από πιστοποιημένο επαγγελματία Υγείας.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Τέσσερα χρόνια από το πρώτο κρούσμα κορωνοϊού στην Ελλάδα

Peristeri News

Τι δείχνει μελέτη για τις παρενέργειες των εμβολίων Covid

Peristeri News

Δωρεάν Rapid Tests στο Δημαρχείο Περιστερίου και τον Φεβρουάριο

Peristeri News

Leave a Comment