PeristeriNews.gr
Media

Πολύτιμο συμπλήρωμα της δημοσιογραφίας τα κοινωνικά δίκτυα


Δήλωσε ο επικεφαλής πολυμέσων του Ρόιτερ, Κρις Κρέιμερ.

«Συντελούνται στις μέρες μας μια σειρά από βαθιές αλλαγές στη βιομηχανία των ΜΜΕ: τα social media (σ.σ.: κοινωνικά δίκτυα), νέα τεχνολογία, νέοι τρόποι συλλογής των ειδήσεων.

Δεν πρέπει να τις φοβόμαστε. Οι έξυπνες επιχειρήσεις αγκαλιάζουν τα social media και την τεχνολογία. Ναι, υπάρχει η χρήση αλλά και η κατάχρηση. Η πληροφορία όμως που κυκλοφορεί εκεί είναι συναρπαστική. Δεν πρόκειται για υποκατάστατο της δημοσιογραφίας αλλά για ένα πολύτιμο συμπλήρωμά της. Απαιτείται λοιπόν να βρούμε χρόνο για να επιμεληθούμε αυτό το τεράστιο υλικό, να το επικυρώσουμε, να το τεκμηριώσουμε…».

Τα λόγια ανήκουν στον επικεφαλής πολυμέσων του Ρόιτερ, Κρις Κρέιμερ, ο οποίος συμπλήρωσε φέτος 45 χρόνια στη δημοσιογραφία έχοντας περάσει από εφημερίδες, το BBC και το CNN ως πολεμικός ανταποκριτής. Βρέθηκε στη χώρα μας πριν από λίγες μέρες, καθώς πήρε μέρος στο διεθνές συνέδριο «NewsXchange 2010», στο οποίο μετείχαν οι μεγαλύτεροι ειδησεογραφικοί οργανισμοί στον κόσμο, σε συνεργασία με EBU και ΕΡΤ. Σε αυτό συζητήθηκαν οι νέες πραγματικότητες που διαμορφώνονται στο διαρκώς μεταβαλλόμενο τοπίο των μέσων.

Τον συναντήσαμε σε ένα διάλειμμα του συνεδρίου και όταν τον ρωτήσαμε για όλες αυτές τις αλλαγές, έσπευσε να εξομολογηθεί: «Τον περασμένο Ιούνιο συμπλήρωσα 45 χρόνια στην ενεργό δημοσιογραφία. Την υπηρέτησα από το BBC, το CNN και τώρα το Reuters στην πρώτη γραμμή του καθήκοντος. Σε πολέμους, βίαιες συγκρούσεις, κρίσεις. Ποτέ άλλοτε δεν έζησα όλα αυτά τα χρόνια τις σεισμικές αλλαγές που συντελούνται γύρω μας. Δεν πρέπει να τρομοκρατηθούμε. Οι τηλεθεατές, οι ακροατές και οι αναγνώστες θα χρειάζονται πάντα τους δημοσιογράφους να δίνουν νόημα στις ιστορίες, να ορίζουν το σημαντικό σε ό,τι τους ενδιαφέρει. Εχουμε λοιπόν πολλή δουλειά. Πρέπει να εξελιχθούμε σε επιμελητές των πληροφοριών».

Οι αλλαγές είναι ραγδαίες και ορισμένοι εκφράζουν φόβους για τη λειτουργία παραδοσιακών και νέων μέσων.

«Η τηλεόραση δεν σκότωσε το ραδιόφωνο ούτε τις εφημερίδες. Τα social media δεν πρόκειται να σκοτώσουν τα “παραδοσιακά” ΜΜΕ. Αρκεί τα “παραδοσιακά” μέσα να εξελιχθούν σε αυτό που θα ονόμαζα “now media”, σε “we media” (σ.σ.: “εμείς τα ΜΜΕ”). Κι αυτό σημαίνει ότι χρειάζεται να συλλέξουμε όλη τη διαθέσιμη πληροφορία. Κοιτάξτε, με μια πρώτη ματιά είναι σαν να έπεσε μια χιονοστιβάδα. Αν το χιόνι της είναι καινούργιο, το φαινόμενό της δεν είναι. Για παράδειγμα, το καλύτερο υλικό για τη δολοφονία του JFK μας το έδωσαν ορισμένοι τύποι που ήταν εκεί με τις κάμερές τους και όχι οι επαγγελματίες κάμεραμεν που ήταν εκεί. Το καλύτερο και πιο σοκαριστικό υλικό της εκτέλεσης του Σταντάμ Χουσεΐν προήλθε από την κάμερα του κινητού του δεσμοφύλακά του…».

Η οικονομική κρίση αλλάζει τις προτεραιότητες των ΜΜΕ;

«Ναι, η κρίση έχει επηρεάσει τους πάντες. Και τα κραταιά και τα μικρά ΜΜΕ παντού σε όλο τον κόσμο, δημόσια και ιδιωτικά. Οπότε οι προτεραιότητες πια είναι “θα μείνουμε στην αγορά;” και αν ναι, σε τι είδους αγορά θέλουμε να ανήκουμε; Η εκτίμησή μου είναι ότι το κοινό από δω και πέρα θα απαιτεί όλο και περισσότερο την ακεραιότητα στα ΜΜΕ. Θα αναζητά ΜΜΕ που βάζουν τα συμφραζόμενα του κόσμου μας σε τάξη. Λένε ότι ο βασιλιάς είναι το περιεχόμενο (content). Εγώ θεωρώ ότι το “πλαίσιο” (context) θα είναι ο βασιλιάς του μέλλοντός μας. Το κοινό ζητά έξυπνες ειδήσεις που θα του έρχονται παντού: στο σπίτι του, στο κινητό του, στο γραφείο, στο αυτοκίνητο. Θέλουν να τους βοηθήσουμε να διαλέξουν τι μίντια χρειάζονται -news a la carte- που θα περιλαμβάνουν κείμενα, γραφικά, σχολιασμό, βίντεο… Η ποιότητα θα μετράει πάντα».

Λίγο πριν επιστρέψει στην εργασία του ο Κρις Κρέιμερ μας ξεκαθαρίζει: «Το επάγγελμά μας είναι σκληρότερο τώρα απ’ ό,τι ήταν όταν ξεκινούσα εγώ πριν από 45 χρόνια. Πολύ πιο δύσκολο. Εκείνο που άλλαξε είναι ότι το κοινό δεν μας εμπιστεύεται πια. Μπορεί να γενικεύω αλλά η αλήθεια είναι ότι κατά περιπτώσεις τούς απαγοητεύσαμε. Και πρέπει τώρα να ξανακερδίσουμε την εμπιστοσύνη τους…».

Σωτήρης Μανιάτης
(Αναδημοσίευση από Ελευθεροτυπία)

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Η Μαρία Αντωνιάδου πάλι πρόεδρος στην ΕΣΗΕΑ

Peristeri News

Η Ελλάδα έχει 599 ραδιόφωνα

Peristeri News

Τα αποτελέσματα των εκλογών της ΕΣΗΕΑ

Peristeri News

Leave a Comment