PeristeriNews.gr
Συνταγές

Παραδοσιακός Μουσακάς


Ο Μουσακάς είναι ένα πραγματικά θρυλικό ελληνικό πιάτο για καλοφαγάδες, φτιάξτε το και απολαύσετε!

Υλικά

Για τη βάση

6 μεγάλες μελιτζάνες φλάσκες σε φέτες
6 πατάτες σε φέτες
4-5 κουτ. σουπ. ελαιόλαδο

Για τον κιμά

750γρ. κιμά μοσχαρίσιο
2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
3 ώριμες ντομάτες ή ντοματάκια κονκασέ
2 κουτ. σουπ. ντοματοπελτέ
1 κουτ. γλυκ. ζάχαρη
1 ποτήρι κόκκινο κρασί
αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
1 φύλλο δάφνης
1 πρέζα κανέλα ή 1 στικ κανέλας
1 τέταρτο της κούπας ελαιόλαδο

Για τη μπεσαμέλ

1 λίτρο γάλα
4 κουτ. σουπ. βούτυρο
μια πρέζα μοσχοκαρύδο
2 κρόκους αυγών
2 φλυτζ. παρμεζάνα ή κεφαλοτύρι ή γραβιέρα τριμμένη (το 1 φλυτζ. το χρησιμοποιούμε στο στήσιμο)
8 κουτ. σουπ. αλεύρι

Εκτέλεση

Ξεκινήστε ετοιμάζοντας τις μελιτζάνες και τις πατάτες. Αφαιρέστε το κοτσάνι και κόψτε τες σε φέτες περίπου 2εκ. σε πάχος. Αλατίστε, βάλτε τες σε ένα σουρωτήρι και αφήστε για 30 λεπτά. Ξεφλουδίστε τις πατάτες και κόψτε σε φέτες 2εκ. σε πάχος.

Ξεπλύνετε τις μελιτζάνες με μπόλικο νερό και στύψτε με τα χέρια σας να φύγουν τα πολλά νερά. Στεγνώστε τις μελιτζάνες σε απορροφητικό χαρτί. Βάλτε τις μελιτζάνες και τις πατάτες σε ταψί στο φούρνο αφού τις ραντίστε με λάδι και τις αλατίστε και ψήστε τις σε προθερμασμένο φούρνο στους 200C μέχρι να ροδίσουν (πρέπει να είναι τοποθετημένα σε σειρά για να ροδίσουν όλα ομοιόμορφα).

Συνεχίστε με τη σάλτσα κιμά για τον μουσακά. Ζεστάνετε μια κατσαρόλα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και προσθέτετε το ελαιόλαδο. Προσθέστε τα ψιλοκομμένα κρεμμύδια και σοτάρετε μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέστε τον κιμά σπάζοντας τον με μία ξύλινη κουτάλα και σοτάρετε καλά. Ρίξτε τον ντοματοπελτέ και συνεχίστε το σοτάρισμα. Σβήστε με το κόκκινο κρασί και περιμένετε να εξατμιστεί. Προσθέστε τις ώριμες ντομάτες ξεφλουδισμένες και ψιλοκομμένες(ή τα ντοματάκια κονκασέ), τη ζάχαρη, την κανέλα, το γαρίφαλο, το φύλλο δάφνης και αλατοπιπερώστε.

Φέρτε σε βρασμό, χαμηλώστε τη φωτιά και σιγοβράστε με το καπάκι για περίπου 30 λεπτά, μέχρι να δέσει και να εξατμιστούν τα υγρά. (Αφού έχει μαγειρευτεί ο κιμάς, αφαιρέστε τη δάφνη, το γαρίφαλο και την κανέλα).

Ετοιμάστε τη μπεσαμέλ για τον μουσακά. Χρησιμοποιήστε μια μεγάλη κατσαρόλα για να λιώσετε το βούτυρο σε χαμηλή-μέτρια φωτιά. Προσθέστε το αλεύρι ανακατεύοντας συνεχώς για να δημιουργηθεί μια πάστα. Προσθέστε το γάλα λίγο λίγο και σε σταθερή ροή, ενώ παράλληλα ανακατεύετε με το σύρμα. Αν η μπεσαμέλ δεν είναι αρκετά πηχτή, βράστε σε χαμηλή φωτιά, ενώ συνεχίζετε να ανακατεύετε. Αφαιρέστε την κατσαρόλα από τη φωτιά και προσθέστε τους κρόκους, το αλάτι, το πιπέρι, μια πρέζα μοσχοκάρυδο και το τριμμένο τυρί και ανακατέψτε καλά με το σύρμα.

Για αυτή τη συνταγή για μουσακά με πατάτες και μελιτζάνες θα χρειαστείτε ένα μεγάλο ταψί, περίπου 25*35.
Βουτυρώστε τον πάτο και τα πλαινά του ταψιού και βάλτε στον πάτο μια στρώση από πατάτες, στριμωχτά, να μη μείνουν κενά. Από πάνω βάλτε μια στρώση μελιτζάνες και πασπαλίστε με λίγη γραβιέρα τριμμένη. Αδειάστε τον κιμά από πάνω και ισιώστε να πάει παντού. Περιχύστε με την μπεσαμέλ και πασπαλίστε με τριμμένο τυρί.

Ψήστε τον μουσακά σε προθερμασμένο φούρνο για 60 λεπτά περίπου, έως ότου σχηματιστεί ροδοκόκκινη κρούστα.

Πριν κόψετε τον μουσακά σε κομμάτια αφήστε να κρυώσει για μισή με μια ώρα.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Πώς να φτιάξετε Paloma

Peristeri News

Μπακαλιάρος στο φούρνο

Peristeri News

Σπετσοφάι με χωριάτικο λουκάνικο

Peristeri News

Leave a Comment