PeristeriNews.gr
Υγεία

Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS


Η 1η Δεκεμβρίου καθιερώθηκε ως Παγκόσμια Ημέρα AIDS το 1988, με απόφαση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και στη συνέχεια της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Είναι, όμως, αρκετή μια ημέρα το χρόνο για την ευαισθητοποίηση και την ενημέρωση της κοινωνίας σχετικά με την πρόληψη, την μετάδοση και την αντιμετώπιση του ιού HIV; Ειδικά μιας κοινωνίας όπου το στίγμα απέναντι στους οροθετικούς «καλά κρατεί»;

Ορισμός

Όπως αναφέρει η ομάδα SylviaRivera, η HIV λοίμωξη καταστρέφει σταδιακά το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού. Ο ιός HIV μπορεί να οδηγήσει στο σύνδρομο της επίκτητης ανοσολογικής ανεπάρκειας (AIDS), αν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα με φαρμακευτική αγωγή.

Πώς μεταδίδεται ο HIV;

• Αν κάνεις σεξ χωρίς προφυλακτικό

• Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, του τοκετού ή του θηλασμού. Με την κατάλληλη ιατροφαρμακευτική παρακολούθηση, όμως, το ενδεχόμενο μετάδοσης είναι πολύ μικρό

• Με μετάγγιση αίματος (ωστόσο πλέον αυτά τα περιστατικά είναι ελάχιστα στην Ελλάδα, καθώς το αίμα υπόκειται στους κατάλληλους ελέγχους για HIV και άλλους ιούς)

Πώς ΔΕΝ μεταδίδεται ο HIV;

• Αγκαλιά

• Φιλί

• Κοινή χρήση οικιακών σκευών, τουαλέτας κ.λπ.

• Με κανενός είδους κοινωνική συναναστροφή

Θεραπεία

Μέχρι σήμερα δεν έχει βρεθεί ούτε οριστική θεραπεία, ούτε εμβόλιο. Ωστόσο, με τη συνεπή λήψη φαρμακευτικής αγωγής αναστέλλεται πλήρως η εξέλιξη της λοίμωξης. Συνεπώς, εξασφαλίζεται ένα φυσιολογικό προσδόκιμο ζωής με πολύ καλό στάτους υγείας και ελαχιστοποιείται η πιθανότητα μετάδοσης του ιού.

Στίγμα

Σήμερα οι άνθρωποι με HIV, βιώνουν τον κοινωνικό αποκλεισμό όχι λόγω του HIV ως ιού, αλλά λόγω του κοινωνικού στίγματος που προκύπτει από την ελλιπή ενημέρωση και συγκεκριμένα από την εσφαλμένη αντίληψη για τη μετάδοση του ιού μέσω κοινωνικών συναναστροφών.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Τέσσερα χρόνια από το πρώτο κρούσμα κορωνοϊού στην Ελλάδα

Peristeri News

Τι δείχνει μελέτη για τις παρενέργειες των εμβολίων Covid

Peristeri News

Δωρεάν Rapid Tests στο Δημαρχείο Περιστερίου και τον Φεβρουάριο

Peristeri News

Leave a Comment