PeristeriNews.gr
Συνταγές

Πίτσα σπιτική


Πίτσα σπιτική και πεντανόστιμη. Είναι γευστικότατη ζεστή & κρύα, καθώς και αρκετά εύκολη στην παρασκευή της. Αν θέλετε να τη βάλετε στο μενού σας υπολογίζετε 1 με 1 1/2 ώρα πριν καταλήξει στο πιάτο σας. Η συνταγή είναι πλήρης και λεπτομερής, βήμα βήμα για να σας πετύχει ακριβώς. Τα υλικά αναλογούν σε ένα μεγάλο ταψί κουζίνας.

Υλικά

Για τη ζύμη

3/4 του ποτηριού χλιαρό νερό
1/4 του κύβου νωπή μαγιά ή 1 φακελάκι ξερή
1 αυγό
1 γεναία κουταλιά της σούπας βούτυρο
στη μύτη του κουταλιού αλάτι
1 πρέζα πιπέρ
1 πρέζα ξύδι
Αλεύρι για όλες τις χρήσεις όσο πάρει.

Για τη σάλτσα

Κέτσαπ ή 1 κουτί ψιλοκομμένες τομάτες

Για τη γέμιση

20 φέτες ζαμπόν
20 φέτες γκούντα
5 φέτες μπέικον
2 πιπεριές κομμένες σε λωρίδες
μανιτάρια. (Τα υλικά της γέμισης μπορούν να μετατραπούν ανάλογα με τις προτιμήσεις σας)

Συμπληρωματικά

Μουστάρδα, ρίγανη

Εκτέλεση

Ζύμη

– Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνουμε το χλιαρό νερό, τη μαγιά, το βούτυρο και το αυγό και τα ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθούν. Έπειτα ρίχνουμε λίγο αλεύρι μέχρι να γίνει χυλός και μετά ρίχνουμε το πιπέρι, το ξύδι και το αλάτι (το αλάτι είναι καλό να μπαίνει προς το τέλος της ζύμης γιατί όταν μπαίνει εξ αρχής δεν βοηθά τη μαγιά στο φούσκωμα). Συνεχίζουμε ρίχνοντας αλεύρι μέχρι η ζύμη μας να μην κολλάει στα χέρια.

– Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 100 βαθμούς.

– Απλώνουμε τη ζύμη μας σε βουτυρωμένο ταψί (προαιρετικά πασπαλίζετε το ταψί και με λίγο αλεύρι) είτε με τα χέρια είτε με τη βοήθεια πλάστη, ωθούμε τη ζύμη να πιάσει και λίγο από τα τοιχώματα του ταψιού.

Στρώσιμο υλικών πίτσας

Απλώνουμε με ένα πινελάκι πάνω στη ζύμη μας μουστάρδα (μην είστε διστακτικοί δίνει μια ωραία γεύση στη ζύμη), έπειτα στρώνουμε τις φέτες του ζαμπόν, πάνω από το ζαμπόν ρίχνουμε την κέτσαπ (όσο χρειαστεί για να αλειφτούν όλες οι φέτες του ζαμπόν) ή το κουτί με τις ψιλοκομμένες ντομάτες αφού όμως τις έχουμε βράσει με λίγη ζάχαρη και αλάτι και έχουν φύγει τα πολλά υγρά. Πασπαλίζουμε με ρίγανη (προσοχή μην το παρακάνετε και σας πικρίσει), συνεχίζουμε με το μπέικον, τα μανιτάρια και τις πιπεριές και στο τέλος στρώνουμε από πάνω το γκούντα. Μπορείτε αν θέλετε να ρίξετε και κομματάκια βούτυρο στο τέλος, δεν το κρίνω όμως απαραίτητο μιας που το τυρί βγάζει αρκετό.

Ψήσιμο

Βάζουμε την πίτσα μας στο προθερμασμένο φούρνο και την αφήνουμε στην ίδια θερμοκρασία μέχρι να δούμε ότι η ζύμη μας έχει φουσκώσει, τότε ανεβάζουμε θερμοκρασία στους 200 βαθμούς (αντιστάσεις πάνω κάτω, ο αέρας δεν είναι συνιστάται γιατί ξεραίνει την πίτσα). Ο χρόνος ψησίματος διαφέρει ανάλογα τον τύπο κουζίνας, η πίτσα είναι έτοιμη όταν το ζυμάρι από κάτω καθώς και η επιφάνεια του τυριού έχει πάρει ένα χρυσοκαφετί χρώμα.

Tips

Στα υλικά της ζύμης μπορείτε να ρίξετε στο νερό και γάλα, απλά η ποσότητα να παραμείνει η ίδια.

Η γέμιση μπορεί να εμπλουτιστεί ανάλογα με τις προτιμήσεις σας, μπορείτε να προσθέσετε και λουκανικάκια, σαλάμι αέρος κ.ά. κρατήστε όμως το τυρί για τελευταία στρώση έτσι ώστε να προφυλάσει τα υλικά από το να ξεραθούν.

Το τυρί μπορεί να μην είναι φέτες και να είναι τριμμένο, επίσης μπορείτε να κάνετε συνδιασμό τυριών. Ακόμη μπορείτε να αλλάξετε εντελώς τη γέμιση και να κάνετε 4 τυριά ή ότι άλλο επιθυμείτε. Την ίδια ζύμη μπορείτε να τη χρησιμοποιήσετε και για σκεπαστή πίτσα.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Πώς να φτιάξετε Paloma

Peristeri News

Μπακαλιάρος στο φούρνο

Peristeri News

Σπετσοφάι με χωριάτικο λουκάνικο

Peristeri News

Leave a Comment