PeristeriNews.gr
Διεθνή

Ο Τραμπ αναγνώρισε την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα


Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε ότι αποφάσισε τη μεταφορά της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Ιερουσαλήμ και να αναγνωρίσει ότι “η πόλη αυτή είναι η πρωτεύουσα του Ισραήλ”.

Αμέσως μετά την αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ, ο Τραμπ υπέγραψε εντολή με την οποία αναβάλλεται η μεταφορά της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Ιερουσαλήμ για έξι μήνες.

“Δεν μπορούμε να λύσουμε το πρόβλημα επαναλαμβάνοντας τις ίδιες αποτυχημένες στρατηγικές του παρελθόντος”, τόνισε και υπογράμμισε: “Η καθυστέρηση της αναγνώρισης της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας δεν βοήθησε στην επίτευξη ειρήνης”.

Ο ίδιος έδωσε εντολή στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ να ξεκινήσει τη διαδικασία για τη μεταφορά της αμερικανικής πρεσβείας από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ.

Στην ομιλία του, αφού έκανε μια ιστορική αναδρομή στην ίδρυση του Ισραήλ και την πολιτική που ακολούθησαν οι προκάτοχοί του, επισήμανε ότι η Ιερουσαλήμ είναι σήμερα η έδρα της σύγχρονης κυβέρνησης του Ισραήλ, η έδρα του κοινοβουλίου και του Ανωτάτου Δικαστηρίου.

Τόνισε ταυτόχρονα ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες παραμένουν βαθιά δεσμευμένες στην προσπάθεια για τη διευκόλυνση μιας ειρηνευτικής συμφωνίας, αποδεκτής τόσο από τους Ισραηλινούς όσο και από τους Παλαιστίνιους.

Πρόσθεσε ότι σκοπεύει “να κάνει ότι μπορεί για να βοηθήσει στη σφυρηλάτηση μιας τέτοιας συμφωνίας. Οι ΗΠΑ θα στηρίξουν τη λύση των δύο κρατών, εφόσον συμφωνηθεί και από τις δύο πλευρές”.

Ανακοίνωσε ότι ο αντιπρόεδρος Μάικ Πενς θα πραγματοποιήσει περιοδεία σε χώρες της Μέσης Ανατολής “εντός των επόμενων ημερών”.

Ζήτησε να υπάρξει “ηρεμία” και να επικρατήσουν οι “μετριοπαθείς φωνές” επί εκείνων που κηρύσσουν το μίσος. Ζήτησε επίσης “αμοιβαία κατανόηση και σεβασμό”.

Συμπλήρωσε ότι με την απόφασή του “δεν παίρνει θέση” σε ζητήματα που αφορούν το τελικό καθεστώς, συμπεριλαμβανομένων και των “διαφιλοκινούμενων συνόρων”.

“Ο Θεός να ευλογεί το Ισραήλ, τους Παλαιστίνιους και τις Ηνωμένες Πολιτείες”, κατέληξε.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ θα ξεκινήσει “αμέσως” τις προετοιμασίες για τη μεταφορά της πρεσβείας των ΗΠΑ από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ, ενισχύοντας ταυτόχρονα τα μέτρα ασφαλείας για να προστατεύσει τους Αμερικανούς πολίτες στη Μέση Ανατολή, ανακοίνωσε ο υπουργός Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον.

Ισραήλ

“Οποιαδήποτε ειρηνευτική συμφωνία με τους Παλαιστινίους πρέπει να περιλαμβάνει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ”, δήλωσε ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου, λίγο μετά το διάγγελμα Τραμπ.

Αφού μίλησε για μια ιστορική ημέρα, προέτρεψε και άλλες χώρες να ακολουθήσουν την απόφαση του προέδρου των ΗΠΑ και να μεταφέρουν τις πρεσβείες τους στην Ιερουσαλήμ.

Διαβεβαίωσε δε ότι το status quo στους ιερούς τόπους της Ιερουσαλήμ θα παραμείνει ως έχει.

Παλαιστίνη

Η Ιερουσαλήμ είναι “η αιώνα πρωτεύουσα του κράτους της Παλαιστίνης” διαμήνυσε ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς, στο διάγγελμά του που μεταδόθηκε από την παλαιστινιακή τηλεόραση μετά την ανακοίνωση Τραμπ, ότι αναγνωρίζει την Ιερή Πόλη ως πρωτεύουσα του Ισραήλ.

Είπε ότι “καταδικάζει και απορρίπτει” αυτήν την αναγνώριση.

Η απόφαση του Τραμπ, συνέχισε, ισοδυναμεί με παραίτηση των ΗΠΑ από το μεσολαβητικό, ειρηνευτικό ρόλο τους καθώς δεν μπορούν πλέον να διαδραματίζουν αυτόν τον ιστορικό ρόλο για την ειρήνευση με το Ισραήλ.

“Με αυτές τις λυπηρές αποφάσεις, οι ΗΠΑ υπονομεύουν σκόπιμα όλες τις ειρηνευτικές προσπάθειες και διακηρύσσουν ότι εγκαταλείπουν τον ρόλο του εγγυητή της ειρηνευτικής διαδικασίας, τον οποίο έπαιζαν τις τελευταίες δεκαετίες”, πρόσθεσε.

Λίγο νωρίτερα, ο γενικός γραμματέας της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (OAP), Σαέμπ Ερακάτ, δήλωσε ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ “κατέστρεψε” τη λεγόμενη λύση των δύο κρατών, αναγνωρίζοντας την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ. Ταυτόχρονα, ο Τραμπ “απέκλεισε τις ΗΠΑ από οποιονδήποτε ρόλο σε οποιαδήποτε ειρηνευτική διαδικασία”, πρόσθεσε.

Οι ανακοινώσεις Τραμπ σχετικά με την Ιερουσαλήμ “καταστρέφουν” τη λύση των δύο Κρατών, επισήμανε η Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης μετά τις δηλώσεις περί αναγνώρισης της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ και της μεταφοράς της αμερικανικής πρεσβείας από το Τελ Αβίβ.

Χαμάς

Ο Τραμπ άνοιξε τις “πύλες της κολάσεως” για τα αμερικανικά συμφέροντα, διαμηνύει η Χαμάς μετά το διάγγελμα του Ντόναλντ Τραμπ όπου αναγνώρισε την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ.

ΟΗΕ

Ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες διαμήνυσε ότι δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική παρά μόνο η λύση των δύο κρατών για το Ισραήλ και τους Παλαιστίνιους, τονίζοντας ότι το θέμα της Ιερουσαλήμ και του οριστικού καθεστώτος της θα πρέπει να επιλυθεί μέσω άμεσων διαπραγματεύσεων.

Ευρωπαϊκή Ένωση

Η Ευρωπαϊκή Ένωση εξέφρασε τη σοβαρή ανησυχία της μετά την ανακοίνωση της απόφασης Τραμπ για την Ιερουσαλήμ και για τις συνέπειες που μπορεί να έχει η εφαρμογή της στην ειρηνευτική διαδικασία.

Αντιδράσεις

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι διαφωνεί με την απόφαση των ΗΠΑ να αναγνωρίσουν την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ, επειδή είναι απίθανο κάτι τέτοιο να βοηθήσει στις προσπάθειες που καταβάλλονται για την ειρήνευση στην περιοχή, ανέφερε ο εκπρόσωπός της.

“Διαφωνούμε με την απόφαση των ΗΠΑ να μεταφέρουν την πρεσβεία τους στην Ιερουσαλήμ και να την αναγνωρίσουν ως πρωτεύουσα του Ισραήλ προτού να συμφωνηθεί το τελικό καθεστώς της”, είπε ο εκπρόσωπος.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν έκρινε πως η μονομερής απόφαση του Αμερικανού ομολόγου του Τραμπ για την Ιερουσαλήμ είναι “λυπηρή” και υπογράμμισε ότι το Παρίσι δεν την στηρίζει. Όπως επισήμανε, το καθεστώς της Ιερουσαλήμ πρέπει να καθοριστεί από τους Ισραηλινούς και τους Παλαιστινίους μέσω διαπραγμάτευσης. Και απηύθυνε έκκληση προς όλες τις πλευρές για ηρεμία κι αποφυγή της βίας.

Το Ιράν “καταδικάζει με δριμύτητα” την απόφαση των ΗΠΑ να μεταφέρουν την αμερικανική πρεσβεία στην Ιερουσαλήμ, επισήμανε η Ισλαμική Δημοκρατία. Στην ανακοίνωση τονίζεται ότι οι ΗΠΑ παραβιάζουν τα διεθνή ψηφίσματα.

“Ο αγώνας των Παλαιστινίων θα παραμείνει ζωντανός μεταξύ των Αράβων έως την εγκαθίδρυση ενός παλαιστινιακού κράτους με την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσά του”, επισήμανε το γραφείο του προέδρου της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ. “Το μέλλον της Ιερουσαλήμ δεν καθορίζεται από ένα κράτος ή έναν πρόεδρο, αλλά καθορίζεται από την ιστορία του και τη βούληση και αποφασιστικότητα (που επιδεικνύουμε) στον αγώνα των Παλαιστινίων”, τονίζεται.

Ο βασιλιάς της Σαουδικής Αραβίας Σαλμάν συζήτησε τις “πολύ σημαντικές εξελίξεις” στην περιοχή της Μέσης Ανατολής σε μια τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Σαουδικής Αραβίας.

Η κυβέρνηση της Ιορδανίας, θεματοφύλακας των ιερών τόπων στην Ιερουσαλήμ, κατήγγειλε ότι η ανακοίνωση Τραμπ, συνιστά παραβίαση του διεθνούς δικαίου. “Η απόφαση του Αμερικανού προέδρου να αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ και η μεταφορά της αμερικανικής πρεσβείας σε αυτήν την πόλη συνιστά παραβίαση των αποφάσεων του διεθνούς δικαίου και του Καταστατικού Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών”, δήλωσε ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης.

Ο πρόεδρος της Αιγύπτου Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι δέχθηκε ένα τηλεφώνημα από τον Παλαιστίνιο πρόεδρο Αμπάς προκειμένου να συζητήσουν τις επιπτώσεις την απόφασης των ΗΠΑ να μεταφέρουν την αμερικανική πρεσβεία στην Ιερουσαλήμ, αναφέρεται σε μια ανακοίνωση της αιγυπτιακής προεδρίας. Ο Σίσι επισήμανε ότι η χώρα του απορρίπτει την ενέργεια των ΗΠΑ όπως και “οποιεσδήποτε συνέπειες προκύπτουν ως επακόλουθο”.

Η αναγνώριση από την Ουάσιγκτον της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ θα εξυπηρετήσει τις τρομοκρατικές οργανώσεις, προειδοποίησε ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας καταδίκασε την “ανεύθυνη” ενέργεια των ΗΠΑ να αναγνωρίσουν την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ.

Αρκετές εκατοντάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν έξω από το προξενείο των ΗΠΑ στην Κωνσταντινούπολη μετά την αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ από τον Τραμπ.

Ο πρόεδρος του Λιβάνου Μισέλ Αούν χαρακτήρισε “επικίνδυνη” την απόφαση Τραμπ, τονίζοντας ότι απειλεί την αξιοπιστία της Ουάσινγκτον ως εγγυήτριας της ειρηνευτικής διαδικασίας στην περιοχή. Η απόφαση αυτή έφερε την ειρηνευτική διαδικασία πολλές δεκαετίες πίσω και απειλεί την περιφερειακή σταθερότητα, ενδεχομένως και την παγκόσμια σταθερότητα, υπογράμμισε.

Το υπουργείο Εξωτερικών του Κατάρ χαρακτήρισε “θανατική καταδίκη” για όλους όσους επιδιώκουν την ειρήνη, την απόφαση του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ για την Ιερουσαλήμ.

Ο υπουργός Εξωτερικών, Σεΐχ Μοχάμεντ μπιν Αμπντουλραχμάν αλ Θάνι, χαρακτήρισε την απόφαση της Ουάσινγκτον “επικίνδυνη κλιμάκωση”.

“Κήρυξη πολέμου” χαρακτήρισε το εργατικό συνδικάτο UGTT της Τυνησίας την αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ από τις ΗΠΑ, καλώντας τα μέλη του να συμμετάσχουν μαζικά σε κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας.

Το υπουργείο Εξωτερικών του Μεξικού ανακοίνωσε ότι η πρεσβεία της χώρας στο Ισραήλ θα παραμείνει στο Τελ Αβίβ, παρά την απόφαση των ΗΠΑ να μεταφέρουν τη δική τους στην Ιερουσαλήμ.

Το υπουργείο Εξωτερικών του Καναδά διαμήνυσε ότι το καθεστώς της Ιερουσαλήμ μπορεί να επιλυθεί “μόνο στο πλαίσιο μιας γενικής διευθέτησης της ισραηλινοπαλαιστινιακής διένεξης”.

Να αποφύγουν τις μετακινήσεις

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, με τηλεγράφημα που απέστειλε στις αμερικανικές διπλωματικές αντιπροσωπείες σε όλον τον κόσμο, ζήτησε από τα στελέχη τους να αποφύγουν τα μη απολύτως απαραίτητα ταξίδια στο Ισραήλ, την Ιερουσαλήμ και τη Δυτική Όχθη μέχρι τις 20 Δεκεμβρίου.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Η Σουηδία και επίσημα 32ο μέλος του ΝΑΤΟ

Peristeri News

Ένταση στις Βρυξέλλες με αγρότες να σπάνε κιγκλιδώματα της αστυνομίας

Peristeri News

Ισραήλ: Χιλιάδες διαδηλωτές κατά του Νετανιάχου

Peristeri News

Leave a Comment