PeristeriNews.gr
Περιβάλλον

Ο ΟΗΕ επιβεβαιώνει ότι το 2016 είναι το θερμότερο έτος που έχει καταγραφεί


Ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός (ΠΜΟ) επιβεβαίωσε τη Δευτέρα ότι η παγκόσμια μέση θερμοκρασία έχει αυξηθεί κατά 1,2 βαθμό Κελσίου πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα, με τους τελευταίους 12 μήνες να αποτελούν το θερμότερο έτος που έχει καταγραφεί.

Το 2016 ξεπέρασε το προηγούμενο ρεκόρ κατά 0,2 βαθμούς Κελσίου, το οποίο σημειώθηκε μόλις πέρυσι. Μάλιστα, τα τελευταία 16 χρόνια είναι στα 17 θερμότερα έτη που έχουν καταγραφεί ποτέ, μαζί με το 1998.

Η προκαταρκτική έκθεση δημοσιεύτηκε νωρίτερα από ό,τι συνήθως, ώστε να συμπέσει με τις συνομιλίες του ΟΗΕ για το κλίμα στο Μαρακές του Μαρόκο.

Οι παγκόσμιες επιφανειακές θερμοκρασίες τα τελευταία χρόνια έχουν επηρεαστεί από το φαινόμενο Ελ Νίνιο, το οποίο μεταφέρει θερμό νερό από τον Ειρηνικό Ωκεανό και απελευθερώνει θερμότητα στην ατμόσφαιρα. Το φαινόμενο αυτό εκτιμάται ότι προσθέτει περίπου 0,1-0,2 βαθμούς Κελσίου.

«Η πρόσθετη θερμότητα από το ισχυρό φαινόμενο Ελ Νίνιο έχει εξαφανιστεί. Η θερμότητα από την υπερθέρμανση του πλανήτη όμως συνεχίζεται» δήλωσε ο Πέτερι Τάαλας, γενικός γραμματέας του ΠΜΟ.

Πρόκειται για την τρίτη συνεχόμενη χρονιά που το ρεκόρ θερμοκρασίας καταρρίπτεται. Το επόμενο έτος δύσκολα θα συνεχίσει το σερί λόγω απουσίας του Ελ Νίνιο. Το 2017 θα είναι όμως πιθανότατα θερμότερο από οποιοδήποτε χρόνο πέρα από τις δύο τελευταίες δεκαετίες, λόγω της υποκείμενης έκτασης της ανθρωπογενούς υπερθέρμανσης από την αυξανόμενη ατμοσφαιρική συγκέντρωση των αερίων του θερμοκηπίου.

Όπως και τα προηγούμενα χρόνια, οι πιο βόρειες περιοχές σημείωσαν ακραία υψηλές θερμοκρασίες. Σε ορισμένες περιοχές της ρωσικής Αρκτικής, ο μέσος όρος ήταν 6-7 βαθμούς Κελσίου πάνω από το κανονικό. Άλλες περιοχές της Ρωσίας, της Αλάσκα και του Καναδά σημείωσαν αυξήσεις τάξης 3 βαθμών Κελσίου. Συνολικά, το 90% των χερσαίων περιοχών στο βόρειο ημισφαίριο είχαν μέση θερμοκρασία τουλάχιστον έναν βαθμό άνω του μέσου όρου.

Εξάλλου, η υπερθέρμανση του ωκεανού οδήγησε σε άνοδο της στάθμης της θάλασσας κατά 15 χιλιοστά από τον Νοέμβριο του 2014, πολύ πιο γρήγορα από τον μέσο όρο των 3-3,5 χιλιοστών ετησίως κατά τις τελευταίες δεκαετίες.

 

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Οι εταιρείες πλαστικών εξαπάτησαν το κοινό σχετικά με την ανακύκλωση

Peristeri News

Οι πολικές αρκούδες σε κίνδυνο λιμοκτονίας

Peristeri News

Ο φετινός Ιανουάριος ήταν ο θερμότερος στα χρονικά

Peristeri News

Leave a Comment