PeristeriNews.gr
Υγεία

Οδηγός «επιβίωσης» από τα κιλά των Χριστουγέννων


Μαζί με την ευχάριστη ατμόσφαιρα, τις συνεστιάσεις με αγαπημένα πρόσωπα, τα δώρα, ο Άγιος Βασίλης φέρνει και περιττά κιλά. Η γιορτινή ατμόσφαιρα δεν συνδέεται μόνο με το καλό αλλά και με το πολύ φαγητό.

Πώς μπορείτε να αποφύγετε την αύξηση του βάρους την επικίνδυνη περίοδο των Χριστουγέννων;

Προγραμματίστε!

Αποφασίστε τι θα φάτε πριν από κάθε εκδήλωση ή γεύμα. Έχοντας ένα διατροφικό πλάνο στο μυαλό σας θα είναι ευκολότερο να κάνετε τις σωστές επιλογές τροφίμων.

Προλάβετε την πείνα σας

Αν είστε καλεσμένοι για δείπνο, μη μείνετε νηστικοί το πρώτο μισό της μέρας. Το αποτέλεσμα θα είναι ένα αίσθημα ανεξέλεγκτης πείνας και η υπερκατανάλωση φαγητού.

Ξεκινήστε τη μέρα σας με πρωινό και μην ξεχάσετε τα ενδιάμεσα σνακς. Με τα συχνότερα γεύματα θα προλάβετε την πείνα και δύσκολα θα ενδώσετε στα θερμιδοφόρα κεράσματα.

Κατά τη διάρκεια του δείπνου αποφύγετε τα ορεκτικά και γεμίστε μόνο μία φορά το πιάτο σας. Ιδανικά, γεμίστε το μισό σας πιάτο με σαλάτα, το 1/4 με κάποια πηγή πρωτεΐνης (κοτόπουλο, ψάρι, κρέας, αυγό) και το άλλο 1/4 με κάποια πηγή υδατανθράκων (ψωμί, ζυμαρικά ή ρύζι, κατά προτίμηση ολικής άλεσης).

Βρείτε χρόνο για άσκηση

Μην αποκλείσετε την άσκηση αυτή την περίοδο. Στοχεύστε τουλάχιστον στα 30 λεπτά μέτριας δραστηριότητας, αν όχι όλες, τις περισσότερες ημέρες της εβδομάδας. Διαφορετικά αφήστε το πνεύμα των Χριστουγέννων να σας παρασύρει. Με άλλα λόγια;

Χορέψτε! 30 λεπτά χορού σας απαλλάσσουν από 200 θερμίδες. Εναλλακτικά, επωφεληθείτε από επίκαιρες δραστηριότητες όπως το πατινάζ στον πάγο.

Ψωνίστε έξυπνα

Γεμίστε το ψυγείο με τρόφιμα υγιεινά και χαμηλά σε θερμίδες. Οι γιορτινοί πειρασμοί βρίσκονται παντού και οι σωστές επιλογές φαγητού στο σπίτι σας θα εξισορροπήσουν κάπως την κατάσταση.

Μαγειρέψτε ψάρι, όσπρια, άπαχα κρέατα και αλλαντικά. Εφοδιαστείτε με φρέσκα φρούτα και λαχανικά, γαλακτοκομικά χαμηλά σε λιπαρά, 100% φυσικούς χυμούς, μπάρες δημητριακών, δημητριακά και ζυμαρικά ολικής άλεσης.

Αν είστε οικοδεσπότες

Πρωτοπορήστε όσον αφορά τα ορεκτικά και τα επιδόρπια που θα σερβίρετε στους καλεσμένους σας.

Μεγάλες σαλάτες μπορούν να κυριαρχούν στο τραπέζι σας. Προσθέστε τους χρωματιστές πιπεριές, τοματίνια, ξηρούς καρπούς για χρώμα και προτιμήστε τη σως βινεγκρέτ που είναι χαμηλότερη σε θερμίδες. Προτιμήστε ψητά αντί για τηγανιτά λαχανικά.

Ως ορεκτικό μπορείτε να σερβίρετε ψωμάκια ολικής αλέσεως με cottage cheese και καπνιστό σολωμό που είναι πλούσιος σε πολύτιμα ω-3 λιπαρά ή κάποια σούπα λαχανικών.

Τα φρούτα συνοδευμένα με γιαούρτι χαμηλό σε λιπαρά, μέλι και σταφίδες μπορούν να αποτελέσουν ένα γευστικό επιδόρπιο απαλλαγμένο από τις περιττές θερμίδες.

Στην υγειά μας;

Το αλκοόλ δυστυχώς περιέχει αρκετές θερμίδες (σχεδόν όσες και το λίπος), ενώ ταυτόχρονα σας αφυδατώνει. Αν δεν μπορείτε να το αποφύγετε περιοριστείτε στα 1-2 ποτά.

Διαφορετικά καταναλώστε νερό ή σόδα με 1 φέτα λεμόνι και αναψυκτικά light που περιέχουν μόλις 1 θερμίδα.

Μπορείτε να ξεγελαστείτε και με μία virgin εκδοχή του αγαπημένου σας ποτού. Για παράδειγμα μπορείτε να επιλέξετε ένα virgin moxito χωρίς ζάχαρη. Το αλκοόλ αντικαθίσταται από σόδα και οι θερμίδες… πάνε περίπατο!

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Τέσσερα χρόνια από το πρώτο κρούσμα κορωνοϊού στην Ελλάδα

Peristeri News

Τι δείχνει μελέτη για τις παρενέργειες των εμβολίων Covid

Peristeri News

Δωρεάν Rapid Tests στο Δημαρχείο Περιστερίου και τον Φεβρουάριο

Peristeri News

Leave a Comment