PeristeriNews.gr
Πολιτική

Νίμιτς: Μη ρεαλιστική η λύση χωρίς τον όρο «Μακεδονία»


Ολοκληρώθηκε η συνάντηση στη Νέα Υόρκη του ειδικού διαμεσολαβητή του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς με τους διαπραγματευτές της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ, πρέσβεις Αδαμάντιο Βασιλάκη και Βάσκο Ναουμόφσκι, για το όνομα της ΠΓΔΜ.

Όπως ανέφερε ο κ. Νίμιτς παρουσίασε τις προτάσεις του και στις δύο πλευρές για να τις μεταφέρουν στις κυβερνήσεις τους και να τις μελετήσουν με την ελπίδα να βρεθεί μια λύση.

«Είμαι πολύ αισιόδοξος για το γεγονός ότι η διαδικασία πηγαίνει προς μια θετική κατεύθυνση», ανέφερε ο κ. Νίμιτς, για να προσθέσει ότι δεν είναι ρεαλιστικό να μην υπάρχει καμία αναφορά στον όρο “Μακεδονία”.

«Υπάρχει δέσμη προτάσεων στο τραπέζι», σχολίασε μετά τη συνάντηση, ενώ εκτίμησε ότι θα χρειαστούν ένας με δύο μήνες, ώστε να έχουμε μια καλή εικόνα για την πορεία των συζητήσεων.

Εκτιμάται ότι η πρόταση στην οποία προχώρησε ο κ. Νίμιτς αφορά σε μια ονομασία στην οποία υπάρχει υπό κάποια μορφή ο όρος “Μακεδονία” καθώς και ένας προσδιορισμός.

“Είναι μια νέα πρόταση, διότι είναι μια νέα συγκυρία και κάποιες από τις ιδέες έχουν συζητηθεί για πολλά χρόνια. Ουδείς πρόκειται να ανακαλύψει κάτι απολύτως νέο. Αν υπήρχε κάτι απολύτως νέο θα το είχαμε ανακαλύψει τα τελευταία 25 χρόνια. Οι άνθρωποι στην Αθήνα, στα Σκόπια στον ΟΗΕ δεν είναι ανόητοι. Οπότε είναι ένας συνδυασμός. Αλλά νομίζω ότι στις παρούσες συνθήκες, θα αναζητήσουμε διαφορετικές λύσεις με έναν νέο τρόπο. Κι αυτό προσπαθώ να κάνω”, δήλωσε ο ίδιος την Τρίτη στον ΑΝΤ1.

Την αισιοδοξία Νίμιτς φαίνεται ότι δεν συμμερίζεται ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ Ν. Ντιμιτρόφ, καθώς πριν την συνάντηση, σε συνέντευξή του στην ιστοσελίδα Balkaninsight, επέμενε στον κίνδυνο η λύση του ζητήματος να μετατεθεί για μια πιο κατάλληλη στιγμή.

To ΝΑΤΟ θα προσκαλέσει την ΠΓΔΜ να ενταχθεί στους κόλπους του, εφόσον επιτευχθεί αμοιβαίως αποδεκτή λύση στο θέμα του ονόματος, διεμήνυσε ο γγ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, σε συνέντευξή του, λίγο πριν την άφιξη του στα Σκόπια, στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της ΠΓΔΜ, “MIA”.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Δηλώσεις των πολιτικών για την τραγωδία των Τεμπών

Peristeri News

Στο Ελσίνκι ο Ν. Δένδιας για το φιλανδικό μοντέλο στρατιωτικής θητείας

Peristeri News

Κ. Μητσοτάκης: Η Ελλάδα είναι πάντα με την πλευρά του Διεθνούς Δικαίου

Peristeri News

Leave a Comment