PeristeriNews.gr
Κοινωνία

Με τον καλύτερο τρόπο ξεκίνησαν φέτος τα σχολεία στο Περιστέρι


Κοινή συνέντευξη με αφορμή την έναρξη της σχολικής χρονιάς παραχώρησε στην εφημερίδα “Ελεύθερος Διάλογος” και το Peristerinews.gr, ο προϊστάμενος της Πρωτοβάθμιας διεύθυνσης Γ’ Αθήνας, Αδάμ Στάμος.

Ο κ. Στάμος αναφέρθηκε στην πολύ καλή οργάνωση που υπήρξε από την διεύθυνση για τη νέα χρονιά τονίζοντας ότι δεν υπάρχουν εκπαιδευτικά κενά σε κανένα σχολείο.

Στην ερώτηση των εκπροσώπων του Τοπικού Τύπου, με ποιες προϋποθέσεις χτύπησε το πρώτο κουδούνι στα δημοτικά σχολεία της Γ’ Αθήνας, ο κ. Στάμος είπε:

Άνοιξαν όλα τα σχολεία με τον καλύτερο τρόπο. Και τα Δημοτικά και τα Νηπιαγωγείας της Διεύθυνσής μας. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει τάξη χωρίς Δάσκαλο και Νηπιαγωγείο χωρίς Νηπιαγωγό, εκτός από ένα Νηπιαγωγείο στο Χαϊδάρι. Τοποθετήθηκαν μόνιμοι εκπαιδευτικοί της Διεύθυνσής μας και αποσπασμένοι από άλλες Διευθύνσεις. Έχουμε προσλάβει τέσσερις αναπληρωτές Νηπιαγωγούς και γύρω στους τριάντα εκπαιδευτικούς Ειδικής Αγωγής από το πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Όλα τα Ειδικά Σχολεία, και τα πέντε που λειτουργούν στην αρμοδιότητά μας, είναι πλήρως στελεχωμένα από εκπαιδευτικούς. Επίσης άνοιξε για πρώτη φορά το καινούργιο κτίριο που στεγάζεται το 1ο Ειδικό Σχολείο Ιλίου και λειτουργεί με τις καλύτερες συνθήκες που ζηλεύουν, θα έλεγα, ακόμη και ευρωπαϊκές χώρες.

Όσον αφορά στα υπάρχοντα κενά, ο κ. Σταμος είπε τα εξής:

Έχουμε λίγες ελλείψεις σε ειδικότητες, κυρίως Εικαστικών και Θεατρικής Αγωγής. Τους εκπαιδευτικούς αυτών των ειδικοτήτων θα τους τοποθετήσουμε εντός της ημέρας (Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου). Τους δε Γυμναστές, οκτώ τον αριθμό, θα μας τους διαθέσει η Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση και τους τέσσερις μουσικούς θα μας τους διαθέσει το Υπουργείο τις επόμενες ημέρες.

Η εικόνα λοιπόν που παρουσιάζεται είναι ίσως από τις καλύτερες που έχουν παρουσιαστεί τα τελευταία χρόνια στη στελέχωση των δημόσιων σχολείων. Ο σχεδιασμός που έγινε όλο το καλοκαίρι, και αυτό οφείλεται στο ότι η πλειοψηφία των υπαλλήλων της Διεύθυνσής μας δούλευε δέκα και δώδεκα ώρες ημερησίως και τους ευχαριστώ πολύ γι” αυτό, χωρίς καμία πρόσθετη αμοιβή και εξακολουθεί και σήμερα και δουλεύει, απέδωσε «καρπούς». Στον πραγματικό χρόνο φαίνεται ότι αποδίδει περίπου στο 80-90%. Μένουν να γίνουν οι τελευταίες συμπληρώσεις ωραρίου από ειδικότητες. Ήδη το 50% των σχολείων λειτουργούν πλήρως στελεχωμένα. Δηλαδή δεν παρουσιάζουν κανένα πρόβλημα και στην πρωϊνή ζώνη και στο ολοήμερο σχολείο. Τα παιδιά πηγαίνουν κανονικά από τις 7.00 π.μ. στην πρόωρη υποδοχή ή στις 8.10 π.μ. στο κανονικό πρόγραμμα και σχολάνε στις 13.15 μ.μ. όσοι παρακολουθούν το κανονικό πρόγραμμα και στις 16.00 μ.μ. όσοι παρακολουθούν το ολοήμερο.

Σε αυτό το σημείο ο Διευθυντής Π.Ε. Γ” Αθήνας, Αδάμ Στάμος, ευχαρίστησε τους Διευθυντές των σχολείων αλλα και Νηπιαγωγούς που το καλοκαίρι συνεργάστηκαν άψογα μεταξύ τους, ώστε τα σχολεία να ξεκινήσουν με αρκετά καλές προϋποθέσεις και συνεχίζοντας πρόσθεσε:

Επίσης έχουν στελεχωθεί όλα τα τμήματα ένταξης της Γ΄ Διεύθυνσης, πλην τεσσάρων που βρέθηκαν να είναι χωρίς εκπαιδευτικούς, διότι κάποιοι δάσκαλοι έκαναν απόσπαση τελευταίες ημέρες κι ελπίζουμε και αυτά να τα στελεχώσουμε με τις νέες προσλήψεις Ειδικής Αγωγής, είτε με δασκάλους έμπειρους, τους οποίους έχουμε στη διάθεσή μας κι έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον.

Στο Περιστέρι, δε, ιδρύθηκαν τέσσερα νέα τμήματα ένταξης.

Η επόμενη ερώτηση που τέθηκε αφορούσε τα κτιριακά προβλήματα και κατά πόσο αυτά υπάρχουν.

Υπάρχει μια άριστη συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, γιατί αυτά τα θέματα άπτονται της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και κυρίως με τις Σχολικές Επιτροπές των Δήμων.» Ο κ. Στάμος είπε ακόμη ότι τα οικονομικά των Δήμων και του Κράτους είναι ελάχιστα και δεν δίδονται τόσα όσα πρέπει, «και γι” αυτό δεν πρέπει να είμαστε ικανοποιημένοι, αλλά πρέπει τουλάχιστον να δημιουργούνται οι στοιχειώδεις συνθήκες, για να μπορούν να φοιτούν τα παιδιά μας.

Στην επόμενη ερώτησή μας, αν υπάρχουν αλλαγές στη διδακτέα ύλη, ο κ. Στάμος είπε τα εξής:

Δεν υπάρχει αλλαγή στη διδακτέα ύλη. Φέτος ξεκινάμε με ένα Πρόγραμμα του Ενιαίου Τύπου Ολοήμερου Δημοτικού Σχολείου και όχι με δύο που ήταν πέρυσι και τα προηγούμενα χρόνια. Υπάρχει αλλαγή μείωσης ωρών σε κάποια μαθήματα, όχι αλλαγή της ύλης. Υπάρχει όμως και αύξηση ωρών στις μικρότερες τάξεις, π.χ. βάλαμε μια ώρα πληροφορική στην Α΄ και στη Β΄ τάξη. Ένα πρόβλημα που υπάρχει στη Διεύθυνσή μας είναι με τη δεύτερη ξένη γλώσσα, γιατί χρειαζόμαστε 11 εκπαιδευτικούς Γερμανικών. Είχαν αποσπαστεί δέκα (10) από τους οποίους οι πέντε (5) ανακάλεσαν την τοποθέτησή τους, με αποτέλεσμα να χρειαζόμαστε έξι (6) εκπαιδευτικούς αυτή τη στιγμή και τώρα περιμένουμε οδηγίες από το Υπουργείο, πώς θα λυθεί το πρόβλημα.

Όσον αφορά στο Ειδικό Σχολείο, μας είπε:

Όλες οι ανάγκες των Ειδικών Σχολείων είναι καλυμμένες από Ειδικό Προσωπικό. Περιμένουμε να έρθει το Ειδικό Βοηθητικό Προσωπικό που είναι αρμοδιότητα της Περιφέρειας, η οποία μας διαβεβαίωσε, ότι μέσα στην εβδομάδα θα έχει πάει.

Για το αν θα φιλοξενηθούν παιδιά μεταναστών σε σχολεία της  Γ΄ Αθήνας, ο κ. Στάμος είπε:

Από τα στοιχεία του Ιουνίου, που είχαμε ζητήσει από τους Διευθυντές της Περιφέρειάς μας, προέκυψε ότι είχαμε μόνο τρεις εγγραφές μεταναστών στο 8ο Δημοτικό Σχολείο Ιλίου. Μέσα στην επόμενη εβδομάδα θα ζητήσουμε νέα στοιχεία, γιατί έχουμε πληροφορίες ότι έχουμε εγγραφές μεταναστών. Μεταναστών δηλαδή που έχουν νοικιάσει σπίτια από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ κι έχουν ενταχτεί μέσα στον Αστικό Ιστό, άρα θα φοιτήσουν στα σχολεία της γειτονιάς τους.

Στη Διεύθυνσή μας ανήκει ο χώρος φιλοξενίας του Σκαραμαγκά. Από πληροφορίες που έχουμε και σε μια εποίσκεψη που κάναμε στη δομή του Σκαραμαγκά τον περαμένο Ιούλιο, από τις 2.800 άτομα που φιλοξενούνται εκεί, τα 1.600 ήταν ηλικίας από 0-18 ετών. Από αυτά τα 800 περίπου αφορούν στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση. Ο σχεδιασμός του Υπουργείου είναι, λένε οι πληροφορίες μας, ότι η δομή για το Νηπιαγωγείο θα γίνει μέσα στο κέντρο φιλοξενίας. Για τα υπόλοιπα παιδιά, γίνεται προγραμματισμός από το υπουργείο, έτσι ώστε να δημιουργηθούν τάξεις υποδοχής το απόγευμα από τις 2.00 μ.μ. έως τις 18.00 μ.μ. στα σχολεία της περιοχής μας. Δεν ξέρουμε όμως σε ποια. Η μετακίνηση των παιδιών των μεταναστών θα γίνεται με λεωφορεία, με προοπτική του χρόνου να ενταχτούν κανονικά στα σχολεία της περιοχής μας. Ο σχεδιασμός του Υπουργείου πάντως τελειώνει και βρισκόμαστε στη φάση της υλοποίησης. Περιμένουμε σχετική ενημέρωση. Είναι ένα δύσκολο θέμα που θα αντιμετωπίσουμε προϊόντος του χρόνου. Ευελπιστούμε ότι θα το αντιμετωπίσουμε με τον καλύτερο τρόπο στα μέτρα του εφικτού και με τα οικονομικά που υπάρχουν.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Περιστέρι: Video που σοκάρει με πτώση αναβάτη πατινιού στη μέση του δρόμου

Peristeri News

Κατάθεση ψυχής από τους συγγενείς των θυμάτων των Τεμπών

Peristeri News

ΕΕΚΕ: Ακατάσχετοι λογαριασμοί στα χαρτιά

Peristeri News

Leave a Comment