PeristeriNews.gr
Περιφέρεια Αττικής

Μελέτη αντιπλημμυρικής προστασίας ολιστικού σχεδιασμού για τη Δυτική Αθήνα


Σε τροχιά δημοπράτησης εισέρχεται η μελέτη για την αντιμετώπιση των πλημμυρικών φαινομένων της Δυτικής Αθήνας με πόρους του ΠΕΠ Αττικής 2014 – 2020. Είναι ίσως η πρώτη φορά που επιχειρείται ένας ολιστικός σχεδιασμός για το κρίσιμο αυτό ζήτημα, μακριά από τοπικές ή αποσπασματικές προσεγγίσεις, λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαίτερες συνθήκες της περιοχής καθώς και την ανάγκη εφαρμογής σύγχρονων μεθόδων που περιλαμβάνουν παρεμβάσεις εντός και εκτός αστικού ιστού, εντός των ορίων των λεκανών απορροής.

Συγκεκριμένα, η Περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου αποφάσισε την ένταξη της Πράξης «Μελέτη κατασκευής δικτύων αποχέτευσης ομβρίων υδάτων και διατάξεων ανάσχεσης της πλημμυρικής απορροής στους Δήμους Αγίων Αναργύρων – Καματερού, Ιλίου, Πετρούπολης, Περιστερίου, Χαϊδαρίου, Αιγάλεω και Αγίας Βαρβάρας» στο Επιχειρησιακό «Αττική 2014-2020», στον Άξονα Προτεραιότητας «Προώθηση της Προσαρμογής στην Κλιματική Αλλαγή, καθώς και της Πρόληψης και Διαχείρισης Κινδύνων». Πρόκειται για μελέτη συνολικού προϋπολογισμού 4.999.635,69 ευρώ που συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης. Επισημαίνεται δε ότι τα έργα/ παρεμβάσεις που θα προκριθούν στο πλαίσιο της μελέτης, θα χρηματοδοτηθούν κατά προτεραιότητα από το ΕΣΠΑ 2014-2020 ή/και από πόρους της Περιφέρειας.

Η ιδιαίτερα μικρή πυκνότητα του υφιστάμενου δικτύου αποχέτευσης ομβρίων σε μία άκρως πυκνοκατοικημένη περιοχή αλλά και η κατά τόπους πλήρης έλλειψη δικτύου αποχέτευσης ομβρίων έχουν ως αποτέλεσμα τη συχνή εμφάνιση πλημμυρικών φαινομένων τα οποία προκαλούν φθορές και καταστροφές τόσο σε ιδιωτικές περιουσίες όσο και σε δημόσιες υποδομές. Στόχος των προς μελέτη έργων είναι η άμεση βελτίωση του επιπέδου αντιπλημμυρικής προστασίας της Δυτικής Αθήνας με την πύκνωση των υφιστάμενων δικτύων αποχέτευσης ομβρίων και την κατασκευή τους στις περιοχές στις οποίες δεν υπάρχουν καθόλου. Παράλληλα, η μελέτη και η κατασκευή των έργων ανάσχεσης των πλημμυρικών απορροών έχει σκοπό αφενός να μειώσει το κόστος κατασκευής των νέων έργων χωρίς να μειωθεί το παρεχόμενο επίπεδο ασφάλειας, αφετέρου δε να αποφορτιστεί ο ήδη επιβαρυμένος τελικός αποδέκτης της περιοχής μελέτης (Κηφισός ποταμός).

Ειδικότερα, αντικείμενο της Πράξης είναι η εκπόνηση προμελέτης και οριστικής μελέτης για την κατασκευή δικτύων αποχέτευσης ομβρίων υδάτων σε όλους τους Δήμους του Δυτικού Τομέα Αθηνών. Περιλαμβάνει επίσης την προμελέτη και την οριστική μελέτη των έργων ανάσχεσης των πλημμυρικών απορροών της περιοχής καθώς και τις απαιτούμενες τοπογραφικές αποτυπώσεις, την οριοθέτηση – διευθέτηση των υδατορεμάτων όπου απαιτείται, την εκπόνηση των απαιτούμενων γεωλογικών και γεωτεχνικών ερευνών και μελετών, την εκπόνηση των απαιτούμενων στατικών και Ηλεκτρομηχανολογικών μελετών καθώς και την αντίστοιχη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων.

Να σημειωθεί ότι η περιοχή μελέτης περιλαμβάνεται στην υπ’ αρ. GR06RAK0011 (Λεκάνη π. Κηφισού) Ζώνη Δυνητικά Υψηλού Κινδύνου Πλημμύρας της μελέτης «Προκαταρκτική Αξιολόγηση Κινδύνων Πλημμύρας» της Ειδικής Γραμματείας Υδάτων του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

ΕΝΠΕ: Πρώτη η παράταξη του Απόστολου Τζιτζικώστα

Peristeri News

Μήνυση του Ν. Χαρδαλιά για τις δολιοφθορές στον υποθαλάσσιο αγωγό νερού της Αίγινας

Peristeri News

Ν. Χαρδαλιάς: Ξεκινάμε από τη Δυτική Αττική για να σχεδιάσουμε το αύριο

Peristeri News

Leave a Comment