PeristeriNews.gr
Πολιτική

Κόντρα Ν.Δ. – Υπ. Εργασίας για το ΕΚΑΣ


Κόντρα για τους χαμηλοσυνταξιούχους ξέσπασε ανάμεσα στο υπουργείο Εργασίας και τη Νέα Δημοκρατία, με την αξιωματική αντιπολίτευση να αναφέρει ότι κόβεται το το 50% του ΕΚΑΣ από τους πιο αδύναμους συνταξιούχους και την υπουργό Εργασίας να κάνει λόγο για «υποκριτική ιερή αγανάκτηση» και για θράσος να αρθρώνουν λέξη για το ΕΚΑΣ που είχαν δεσμευθεί να καταργήσουν πλήρως.

Σε κοινή τους δήλωση ο Τομεάρχης Εργασίας Γιάννης Βρούτσης και ο αναπληρωτής Τομεάρχης Νότης Μηταράκης σχολιάζουν για την περικοπή του ΕΚΑΣ ότι «αν δεν ήταν τραγωδία, θα μπορούσε να είναι ανέκδοτο» και σημειώνουν πως «με νωπό ακόμη στη μνήμη όλων το προκλητικό διάγγελμα – φιάσκο του πρωθυπουργού περί χορήγησης δήθεν της 13ης σύνταξης, δημοσιεύτηκε το Φ.Ε.Κ. (4101/20-12-2016, τεύχος Β΄) που περιλαμβάνει την οριζόντια μείωση της σύνταξης όλων των χαμηλοσυνταξιούχων».

Προσθέτουν ότι πρόκειται για το πρώτο βήμα που καταργεί οριστικά το 50% τους ΕΚΑΣ σε 250.000 χαμηλοσυνταξιούχους.

Σύμφωνα με τα όσα υποστηρίζουν η συνολική απώλεια του ΕΚΑΣ – ύψους 940.000.000 ευρώ – «που συντελέστηκε με απόλυτη ευθύνη ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, αφορά κατεξοχήν την πιο αδύναμη κατηγορία των συνταξιούχων, της οποίας το μαρτύριο δεν έχει τέλος».

Συμπεραίνουν ότι η απώλεια σε ετήσια βάση ισοδυναμεί με την απώλεια περίπου 4 συντάξεων και υπογραμμίζουν ότι παρά τις δραματικές μειώσεις που έχουν συντελεστεί, το ασφαλιστικό παραμένει ακόμη στον αέρα.

Υπ. Εργασίας: Θράσος να αρθρώνουν λέξη για το ΕΚΑΣ που είχαν δεσμευθεί να καταργήσουν πλήρως

Άμεση ήταν η απάντηση της υπουργού Έφης Αχτσιόγλου που κατηγόρησε τους κ.κ. Βρούτση και Μηταράκη ότι υποτιμούν την νοημοσύνη των ελλήνων πολιτών και θεωρούν τους χαμηλοσυνταξιούχους αφελείς.

Μάλιστα, τονίζει ότι ήταν εκείνοι που ως μέλη της κυβέρνησης Σαμαρά – Βενιζέλου και ο ίδιος ο κ. Βρούτσης προσωπικά ως Υπουργός Εργασίας φέρουν ακέραια την ευθύνη για την πλήρη απορρύθμιση της αγοράς εργασίας και τη διάλυση των εργασιακών σχέσεων στη χώρα.

Τους κατηγορεί ότι είναι θράσος να αρθρώνουν «έστω και μία λέξη για το ΕΚΑΣ, το οποίο η κυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ είχε δεσμευθεί να καταργήσει πλήρως από το 2016, με ανοιχτό το ενδεχόμενο να το πράξει και από το 2015 εάν το πρόγραμμα βρεθεί εκτός στόχων, με το περιβόητο mail Χαρδούβελη» καθώς και να εμφανίζονται ως υπέρμαχοι των χαμηλοσυνταξιούχων, την ώρα που «η Ν.Δ. χωρίς ίχνος ντροπής επιβεβαίωσε το αντικοινωνικό μένος της και αρνήθηκε να υπερψηφίσει την ενίσχυσή τους με την εφάπαξ 13η σύνταξη, μόλις  έδωσαν «γραμμή» οι ακραίοι κύκλοι των δανειστών».

Υπενθυμίζει ότι:

  • αν δεν είχε μεσολαβήσει η διαπραγμάτευση ΣΥΡΙΖΑ και η Συμφωνία του 2015 για το ΕΚΑΣ, σήμερα οι δικαιούχοι θα λάμβαναν ΜΗΔΕΝ ευρώ.
  • η ανεργία όταν κατέρρευσε η Κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου βρισκόταν στο 26,1% (Δ’ τρίμηνο 2014, ΕΛΣΤΑΤ), ενώ σήμερα και σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία βρίσκεται στο 22,6% (Γ’ τρίμηνο 2016, ΕΛΣΤΑΤ).
  • οι προσλήψεις μερικής και εκ περιτροπής απασχόλησης τον Μάρτιο του 2013 ανέρχονταν στο 36,67% και όταν παρέδωσαν τον Δεκέμβριο του 2014 σε 54,03% ενώ η πλήρους απασχόλησης το αντίστοιχο διάστημα μειώθηκαν από 63,33% σε 45,97% (ΕΡΓΑΝΗ). Επομένως, η γιγάντωση των ευέλικτων μορφών απασχόλησης ξεκίνησε επί δικής τους διακυβέρνησης.

Τέλος του καλεί να απαντήσουν «είναι οι συλλογικές διαπραγματεύσεις στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού κεκτημένου μία «ιδεοληπτική εμμονή της Αριστεράς» όπως πιστεύει ο κύριος Μητσοτάκης; Υποστηρίζουν την αποκατάσταση τους, για να μπει τέλος στην απορρύθμιση της αγοράς εργασίας ή όχι;».

 

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Δηλώσεις των πολιτικών για την τραγωδία των Τεμπών

Peristeri News

Στο Ελσίνκι ο Ν. Δένδιας για το φιλανδικό μοντέλο στρατιωτικής θητείας

Peristeri News

Κ. Μητσοτάκης: Η Ελλάδα είναι πάντα με την πλευρά του Διεθνούς Δικαίου

Peristeri News

Leave a Comment