PeristeriNews.gr
Πολιτική

Κυρ. Μητσοτάκης: Η ευθύνη πρέπει να συνοδεύεται από πράξη


«Οι ευθύνες θα αποδοθούν, μην έχετε αμφιβολία» δήλωσε ο πρόεδρος της Νεάς Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης για την πυρκαγιά στην Ανατολική Αττική, ενώ τόνισε πως αδυνατεί να αντιληφθεί τι σημαίνει πολιτική ευθύνη, χωρίς ούτε μία παραίτηση.

«Η ευθύνη πρέπει να συνοδεύεται από πράξη. Αλλιώς εξυπηρετεί μόνο επικοινωνιακές σκοπιμότητες, όπως το σόου του πρωθυπουργού το βράδυ της μαύρης Δευτέρας», ανέφερε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε για τις πυρκαγιές.

«Τα πρόσωπα αυτής της τραγωδίας καθρεφτίζονται στους δικούς μας ανθρώπους. Δεν ησυχάζουμε. Θα κάνω ό,τι περνά από το χέρι μου για να απαντηθούν όλα τα ερωτήματα και οι ευθύνες να ταυτοποιηθούν και να καταλογιστούν» επεσήμανε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Η επικοινωνιακή διαχείριση από πλευράς κυβέρνησης με κάνει να πιστεύω ότι μπορεί να υπάρχει προσπάθεια συγκάλυψης»

Ο κ. Μητσοτάκης ζήτησε να ανατεθεί η διερεύνηση των ευθυνών για τις πυρκαγιές σε εφέτη εισαγγελέα και ειδικό εφέτη ανακριτή, ενώ σημείωσε πως η επικοινωνιακή διαχείριση της κρίσης από πλευράς κυβέρνησης τον κάνει να πιστεύει ότι μπορεί να υπάρχει και προσπάθεια συγκάλυψης.

Μιλώντας για τη σύσκεψη στο κέντρο επιχειρήσεων της πυροσβεστικής την περασμένη Δευτέρας παρουσία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, τόνισε πως «όλοι γνώριζαν σε αυτή τη σύσκεψη που μεταδόθηκε ζωντανά ότι υπήρχαν ανθρώπινα θύματα. Ή κανείς δεν το είπε στον Πρωθυπουργό ή το ήξεραν όλοι και έπαιξαν ένα άθλιο θέατρο».

Ερωτηθείς αν πρέπει να υπάρξουν παραιτήσεις και καρατομήσεις άμεσα, σημείωσε ότι «είμαι ο τελευταίος που θα ήθελε να σπείρει έναν πανικό. Αλλά είναι οι ίδιοι άνθρωποι αυτοί που θα κληθούν να διαχειριστούν μια νέα πυρκαγιά».

«Καταστροφικός και κυνικός ο Αλ. Τσίπρας»

Εξαπολύοντας βέλη στον Πρωθυπουργό, ανέφερε πως «κάποτε ο κ. Τσίπρας ήταν νέος και ανεύθυνος. Σήμερα είναι καταστροφικός και κυνικός». Ο κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για απουσία του Πρωθυπουργού την ώρα της κρίσης. «Πήγε στο Μάτι σε ένα απόλυτα προστατευμένο περιβάλλον. Είναι βαθιά προσωπικός ο τρόπος με τον οποίο ο καθένας βιώνει αυτές τις καταστάσεις. Μπορώ να δεχθώ την ανικανότητα, αυτό που δεν μπορώ να δεχθώ είναι πως δεν είδα στο πρόσωπό τους τη συντριβή. Δεν ειπώθηκε ακόμη καμία συγγνώμη. Λες και ήταν σε άλλο κόσμο κυνισμού και αλαζονείας», συμπλήρωσε.

Ερωτηθείς σχετικά, είπε πως στη θέση του κ. Τσίπρα δεν θα είχε επιλέξει Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας «από την κομματική του παρέα», ούτε και «βουτούσε» τόσο βαθιά στην επετηρίδα της πυροσβεστικής, για να επιλέξει «φιλικά» πρόσωπα για την ηγεσία της.

«Μπορούσαν τουλάχιστον να δώσουν μια οδηγία στην τηλεόραση – Δεν έπρεπε να θρηνήσουμε θύματα»

Ο κ. Μητσοτάκης είπε πως «οι Έλληνες ζητούν να γίνει ό,τι χρειάζεται για να μην ξαναδούμε ποτέ τέτοια τραγωδία» και σημείωσε ότι η Ν.Δ. θα οργανώσει σχέδιο αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών με έμφαση στην πρόληψη, την ενημέρωση και με ασκήσεις προστασίας για όλους τους πολίτες. Στάθηκε στην ανάγκη ο Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας «να είναι πάνω από υπουργούς», έχοντας τον συντονισμό στη διαχείριση τέτοιων κρίσεων. «Ένας μπορεί να είναι ο στρατηγός», ανέφερε και επεσήμανε πως στις κρίσιμες θέσεις θα τοποθετηθούν κατάλληλοι άνθρωποι.

«Στο “Παίδων” είδα έναν πιτσιρικά που μου είπε ότι κάηκε γιατί δεν φορούσε μπλούζα. Οι άνθρωποι δεν γνώριζαν ότι δεν βγαίνεις στη φωτιά χωρίς μπλούζα. Κανείς δεν τους το είπε. Το 112 δεν δούλευε, κανείς δεν βγήκε να πει “φύγετε”», ανέφερε και πρόσθεσε πως στην Καλιφόρνια οι κάτοικοι ενημερώθηκαν έγκαιρα να εκκενώσουν περιοχές που κινδύνευαν. «Μπορούσαν τουλάχιστον να δώσουν μια οδηγία στην τηλεόραση», συμπλήρωσε και υπογράμμισε: «Δεν έπρεπε να θρηνήσουμε θύματα».

Σημείωσε επίσης πως «τις τελευταίες ημέρες άκουσα πολλά και μίλησα λίγο» και επεσήμανε ότι «ποτέ δεν ένιωσα τόσο άσχημα στη ζωή μου όπως την Πέμπτη που πήγα στο οικόπεδο που κάηκαν οι συμπολίτες μας». Είπε ότι «όποιος είναι δημόσιο πρόσωπο δεν πρέπει να κρύβεται την ώρα της κρίσης» και υπογράμμισε ότι ήταν φανερό από την αρχή πως επρόκειτο για πρωτόγνωρη τραγωδία.

«Χρειάζεται νέα πολεοδόμηση το Μάτι»

Ερωτηθείς αν πρέπει να γίνουν κατεδαφίσεις ακινήτων, τόνισε πως «έχω μιλήσει από καιρό για την ανάγκη κατεδαφίσεων, ειδικά όσων κτισμάτων δεν μπορούν να νομιμοποιηθούν, Ναι, πρέπει να γίνουν κατεδαφίσεις». Σε ό,τι αφορά το Μάτι είπε πως χρειάζεται νέα πολεοδόμηση. «Πρέπει να γίνει χωρίς να υπολογίσουμε το κόστος», συμπλήρωσε.

Αναφερόμενος στις φονικές πυρκαγιές του 2007 στην Πελοπόννησο, είπε πως έγιναν λάθη, ωστόσο τόνισε ότι «η φωτιά τότε ήταν 100 φορές μεγαλύτερη από αυτήν της Δευτέρας. Μην συγκρίνουμε ανόμοια πράγματα».

Ευχαρίστησε εξάλλου το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος τη δωρεά 25 εκατ. για τη δασοπυρόσβεση, αλλά και τους πολίτες για την προσφορά τους. Επεσήμανε ότι τηλεφώνησε στον Πρωθυπουργό γιατί «στις μεγάλες στιγμές πρέπει να είμαστε ενωμένοι» και «για να βεβαιωθώ ότι η δωρεά του Ιδρύματος Νιάρχος θα ήταν η μεγαλύτερη δυνατή», ωστόσο, όπως πρόσθεσε, «ο διχασμός είναι στο DNA του κ. Τσίπρα».

Κατήγγειλε, δε, ότι ευρωπαϊκά κονδύλια για την πυροπροστασία δεν έχουν απορροφηθεί, καθώς και ότι ο Οργανισμός Αντισεισμικής Προστασίας είναι ακέφαλος από το 2017. «Με αυτή την κυβέρνηση δεν μπορεί να γίνει τίποτα σοβαρό σε αυτό τον τόπο. Έστω και τώρα πρέπει να ληφθούν μέτρα ενίσχυσης της πολιτικής προστασίας», συμπλήρωσε.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Στο Ελσίνκι ο Ν. Δένδιας για το φιλανδικό μοντέλο στρατιωτικής θητείας

Peristeri News

Κ. Μητσοτάκης: Η Ελλάδα είναι πάντα με την πλευρά του Διεθνούς Δικαίου

Peristeri News

Στ. Κασσελάκης: Βγήκα ενισχυμένος, όλο το στάδιο φώναζε το όνομά μου

Peristeri News

Leave a Comment