PeristeriNews.gr
Διεθνή

Ιστορική συμφωνία συμφιλίωσης Φατάχ – Χαμάς


Ιστορική συμφωνία συμφιλίωσης υπέγραψαν την Πέμπτη η εθνικοαπελευθερωτική – σοσιαλδημοκρατική Φατάχ και η ισλαμιστική Χαμάς, θέτοντας τέλος στη δεκαετή πολιτική διαμάχη εντός της Παλαιστίνης.

Η συμφωνία υπεγράφη στο Κάιρο της Αιγύπτου, με τον πρόεδρο του Κράτους της Παλαιστίνης και επικεφαλής της Φατάχ Μαχμούντ Αμπάς να κάνει λόγο για «τελική» συμφωνία.

Με βάση την τελευταία, η Παλαιστινιακή Αρχή η οποία εδρεύει στη Δυτική Όχθη θα αναλάβει εκ νέου τον έλεγχο της Λωρίδας της Γάζας, που ελέγχεται μονοπωλιακά από το 2007 από την Χαμάς, την 1η Δεκεμβρίου 2017.

Τη συμφωνία υπέγραψαν ο αναπληρωτής ηγέτης της Χαμάς Σαλάχ Αλ Αρούρι και ο επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας της Φατάχ Αζάμ Αλ Αχμάντ, στο αρχηγείο της υπηρεσίας πληροφοριών της Αιγύπτου.

Hamas-Fatah-2

Η είδηση έγινε δεκτή με πανηγυρισμούς στη Λωρίδα της Γάζας, με τους κατοίκους να κρατούν σημαίες της Παλαιστίνης, της Αιγύπτου, της Φατάχ και της Χαμάς.

Οι διαπραγματεύσεις πλέον θα έχουν ως αντικείμενο τον σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας, με τα διάφορα παλαιστινιακά πολιτικά ρεύματα να συναντώνται εκ νέου στο Κάιρο στις 21 Νοεμβρίου.

Σύντομα ο πρόεδρος της Παλαιστίνης Μαχμούντ Αμπάς θα ταξιδέψει στη Γάζα, για πρώτη φορά εδώ και μία δεκαετία.

Το ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς, παλαιστινιακό τμήμα της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, αντιμετωπίζεται επισήμως ως τρομοκρατική οργάνωση τόσο από τις ΗΠΑ, όσο και από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Ο Πούτιν απειλεί με πυρηνικό πόλεμο αν το ΝΑΤΟ στείλει στρατό στην Ουκρανία

Peristeri News

Γαλλία: Κατοχυρώνει συνταγματικά το δικαίωμα στην άμβλωση

Peristeri News

Στο νοσοκομείο ο πάπας Φραγκίσκος

Peristeri News

Leave a Comment