PeristeriNews.gr
Υγεία

Η στοματική υγεία συνδέεται με την εμφάνιση πνευμονίας


Το πώς συνδέεται η στοματική υγεία με την εμφάνιση πνευμονίας ανέλυσαν οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Βιρτζίνια στις ΗΠΑ.

Η μελέτη, η οποία παρουσιάστηκε στο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Λοιμωδών Νοσημάτων το 2016, αποκάλυψε ότι η στοματική υγιεινή είναι η καλύτερη πρόληψη για την πιθανότητα εκδήλωσης πνευμονίας.

Συγκεκριμένα, οι επιστήμονες μελέτησαν στοιχεία πάνω από 26.000 ατόμων που δεν υποβάλλονταν ποτέ σε οδοντιατρικό έλεγχο, και διαπίστωσαν ότι τα άτομα αυτά έχουν κατά μέσο όρο 86% μεγαλύτερο κίνδυνο να εκδηλώσουν πνευμονία, σε σχέση με τα άτομα που κάνουν τακτικές επισκέψεις στον οδοντογιατρό τους, και όταν λέμε τακτικές τουλάχιστον δύο φορές το χρόνο.

Όπως ανέφεραν οι ερευνητές, μερικά από τα μικρόβια που προκαλούν πνευμονία, είναι ο στρεπτόκοκκος, ο αιμόφιλος και ο σταφυλόκοκκος.

Σύμφωνα με την επιστημονική ομάδα, η καθημερινή περιποίηση των δοντιών μας καθώς και όλης της στοματικής κοιλότητας και οι τακτικοί έλεγχοι από οδοντίατρο μειώνουν κάθε πιθανό κίνδυνο εμφάνισης αυτών των μικροβίων πριν καταλήξουν  στους πνεύμονες και ως εκ τούτου προλαμβάνουν την πνευμονία.

Συμβουλές για το πώς μπορούμε να διατηρούμε την καλή στοματική υγιεινή:

  • Βουρτσίζουμε τα δόντια μας τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα, για τουλάχιστον τρία λεπτά, ώστε να αποτρέψουμε την περιοδοντική νόσο που μακροπρόθεσμα μπορεί να οδηγήσει στην απώλεια δοντιών.
  • Προτιμάμε μέτρια ή μαλακή οδοντόβουρτσα, την οποία πρέπει να αλλάζουμε κάθε τρεις μήνες.
  • Χρησιμοποιούμε φθοριούχες οδοντόκρεμες και στοματικά διαλύματα, επειδή βοηθούν στην πρόληψης της τερηδόνας και της ουλίτιδας.
  • Χρησιμοποιούμε μεσοδόντια βουρτσάκια αν έχουμε θήκες, γέφυρες, εμφυτεύματα ή σιδεράκια.

 

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Τέσσερα χρόνια από το πρώτο κρούσμα κορωνοϊού στην Ελλάδα

Peristeri News

Τι δείχνει μελέτη για τις παρενέργειες των εμβολίων Covid

Peristeri News

Δωρεάν Rapid Tests στο Δημαρχείο Περιστερίου και τον Φεβρουάριο

Peristeri News

Leave a Comment