PeristeriNews.gr
Περιβάλλον

Η ρύπανση του όζοντος προκαλεί υπερδιπλάσιους θανάτους


Η μακροχρόνια έκθεση στην ατμοσφαιρική ρύπανση του όζοντος συνδέεται με ένα εκατομμύριο θανάτους ετησίως, σύμφωνα με νέα μελέτη του Ινστιτούτου Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου της Υόρκης. Αυτός ο αριθμός είναι υπερδιπλάσιος από τις προηγούμενες εκτιμήσεις.

Σύμφωνα με την ερευνητική ομάδα, το 2010, ένας στους πέντε θανάτους λόγω αναπνευστικών ασθενειών προκλήθηκε από μακροχρόνια εξωτερική έκθεση σε ατμοσφαιρική ρύπανση του όζοντος. Αυτό σημαίνει συνολικά ένα εκατομμύριο θανάτους, από τους 400.000 που υπολόγιζαν προηγούμενες μελέτες.

Ωστόσο, η έρευνα περιλαμβάνει ορισμένους περιορισμούς, καθώς χρησιμοποιεί ως βάση μία ανάλυση από τις Ηνωμένες Πολιτείες, που μπορεί να μην είναι απολύτως ακριβής σε περιοχές όπου επιδρούν άλλοι παράγοντες κινδύνου για αναπνευστικές ασθένειες. Η μελέτη χρησιμοποίησε επίσης ένα παγκόσμιο μοντέλο ατμοσφαιρικής μεταφοράς, το οποίο δεν λαμβάνει υπ’ όψιν τα διαφορετικά επίπεδα έκθεσης του όζοντος σε μικρότερα γεωγραφικά επίπεδα. Ακόμα και με αυτούς τους περιορισμούς, τα ευρήματα δείχνουν ότι η ρύπανση από το όζον είναι ένα ιδιαίτερα θανατηφόρο πρόβλημα.

«Η μελέτη υπογραμμίζει ότι η έκθεση στο όζον συμβάλει πολύ περισσότερο στην παγκόσμια επιβάρυνση της νόσου από ό,τι πιστεύαμε προηγουμένως», εξήγησε ο επικεφαλής της μελέτης, Κρις Μάλεϊ, σε δελτίο τύπου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι υπάρχουν δύο είδη όζοντος. Το ένα είδος εμφανίζεται φυσικά στην ανώτερη ατμόσφαιρα και βοηθά στην προστασία του πλανήτη από επιβλαβείς υπεριώδεις ακτίνες. Το άλλο δημιουργείται στο επίπεδο του εδάφους όταν οι ρύποι από πηγές όπως τα αυτοκίνητα, οι σταθμοί παραγωγής ενέργειας και τα διυλιστήρια, υφίστανται χημικές αντιδράσεις στο ηλιακό φως. Αυτό το είδος όζοντος είναι το κύριο συστατικό του νέφους και επιδεινώνει τα αναπνευστικά προβλήματα.

Ορισμένες περιοχές είναι ιδιαίτερα ευαίσθητες στην ατμοσφαιρική ρύπανση του όζοντος. Από το ένα εκατομμύριο θανάτους που πιστεύεται ότι προκάλεσε το όζον το 2010, το 79% συνέβησαν στην Ασία.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Οι εταιρείες πλαστικών εξαπάτησαν το κοινό σχετικά με την ανακύκλωση

Peristeri News

Οι πολικές αρκούδες σε κίνδυνο λιμοκτονίας

Peristeri News

Ο φετινός Ιανουάριος ήταν ο θερμότερος στα χρονικά

Peristeri News

Leave a Comment