PeristeriNews.gr
Περιβάλλον

Η πιο εντυπωσιακή πανσέληνος της φετινής χρονιάς


Πιο εντυπωσιακή από όλες τις πανσελήνους της φετινής χρονιάς εκτιμάται πως θα είναι εκείνη της Κυριακής, 3 Δεκεμβρίου, καθώς το φεγγάρι θα βρίσκεται πιο κοντά στη Γη, σε σύγκριση με τις υπόλοιπες πανσελήνους του 2017.

Η Σελήνη ακολουθεί ελλειπτική τροχιά και η απόστασή της από τον πλανήτη μας δεν είναι σταθερή.

Το φεγγάρι θα πλησιάσει κοντά στο λεγόμενο περίγειο, τη μικρότερη απόστασή του από τη Γη, και έτσι θα φαίνεται κατά 7% μεγαλύτερο και 16% φωτεινότερο από ό,τι σε μια συνηθισμένη πανσέληνο.

Χάρη στην ιδιαίτερη λάμψη της όταν απέχει λιγότερα από 360.000 χιλιόμετρα από το κέντρο της Γης, η πανσέληνος που συμπίπτει με το περίγειο χαρακτηρίζεται «υπερσελήνη» ή «supermoon», μη επιστημονικός όρος που καθιέρωσε το 1979 ο αστρολόγος Ρίτσαρντ Νόλε.

Τον φετινό Δεκέμβριο η πανσέληνος και το περίγειο δεν συμπίπτουν ακριβώς, αλλά διαφέρουν κατά λιγότερο από μια ημέρα. Η πανσέληνος θα λάβει χώρα στις 17:47 ώρα Ελλάδος της Κυριακής 3 Δεκεμβρίου, ενώ το περίγειο της Σελήνης (δηλαδή το κοντινότερο πλησίασμά της στη Γη) θα συμβεί τη Δευτέρα το πρωί στις 10:42 ώρα Ελλάδας.

Στο περίγειο η Σελήνη θα απέχει από τη Γη 357.492 χιλιόμετρα, ενώ τη στιγμή της πανσελήνου λίγο παραπάνω (357.987 χλμ).

Σύμφωνα με τους πιο έμπειρους παρατηρητές του ουρανού, η καλύτερη στιγμή για να δει κανείς μια «υπερπανσέληνο», είναι αμέσως μόλις το φεγγάρι «ανατείλει» λίγο πάνω από τη γραμμή του ορίζοντα, καθώς τότε φαίνεται μεγαλύτερο.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Οι εταιρείες πλαστικών εξαπάτησαν το κοινό σχετικά με την ανακύκλωση

Peristeri News

Οι πολικές αρκούδες σε κίνδυνο λιμοκτονίας

Peristeri News

Ο φετινός Ιανουάριος ήταν ο θερμότερος στα χρονικά

Peristeri News

Leave a Comment