PeristeriNews.gr
Υγεία

Η κατανάλωση μαύρης σοκολάτας είναι ευεργετική


Μια σειρά μελετών που έχουν γίνει για τη σοκολάτα έχουν δείξει ότι τελικά βοηθάει τον οργανισμό σε πολλές λειτουργίες.

Για παράδειγμα, μελέτη που έγινε σε Πανεπιστήμιο της Βόρειας Αριζόνα, σε 122 άτομα, ηλικίας από 18 έως 25 ετών, οι οποίοι υποβλήθηκαν σε ηλεκτροεγκεφαλογραφήματα και σε τεστ σκέψης και μνήμης, διαπίστωσε ότι η κατανάλωση σοκολάτας και άλλων placebo σνακ επηρεάζει σημαντικά τη δραστηριότητα του εγκεφάλου.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα του πειράματος, ο συνδυασμός σοκολάτας με υψηλή περιεκτικότητα σε κακάο και L- theanine, που κάνει καλό στην καρδιά, μειώνει την αρτηριακή πίεση και βοηθά στη συγκέντρωση και εγρήγορση του μυαλού.

Μια ακόμα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο «International Archives of Medicine» δείχνει ότι η σοκολάτα, όταν συνδυάζεται με την άσκηση και τη μείωση των υδατανθράκων, μπορεί να δράσει ως επιταχυντής απώλειας βάρους.

Ενώ σύμφωνα με μελέτη της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Αμπερντίν στη Σκωτία, η οποία δημοσιεύτηκε στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό «Heart», η υψηλή κατανάλωση σοκολάτας σχετίζεται με χαμηλότερο κίνδυνο μελλοντικών καρδιαγγειακών επεισοδίων.

Τη δράση της σοκολάτας ως προς τη μείωση καρδιακών προσβολών και εγκεφαλικών επεισοδίων μελέτησαν και οι επιστήμονες στο Πανεπιστήμιο της Βοστώνης. Στη μελέτη έλαβαν μέρος 20 ασθενείς που έπασχαν από ιδιοπαθή υπέρταση και τους χορηγήθηκε με βάση τυχαία κατανομή, μαύρη ή άσπρη σοκολάτα.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η άσπρη σοκολάτα, περιέχει πολύ λιγότερο κακάο και πολύ περισσότερο γάλα και άλλες λιπαρές ουσίες ενώ, η περιεκτικότητα της σε φλαβονοειδείς ουσίες είναι πολύ χαμηλότερη από της μαύρης σοκολάτας.

Οι ερευνητές αξιολόγησαν κατά τη διάρκεια της μελέτης τη διαφοροποίηση που επήλθε στους ασθενείς όσον αφορά την αρτηριακή πίεση, την ευαισθησία στην ινσουλίνη και τη λειτουργία των αγγείων. Παρατήρησαν ότι τα άτομα που λάμβαναν την άσπρη σοκολάτα δεν παρουσίασαν σημαντική μείωση της πίεσης τους, ενώ αντίθετα τα άτομα που κατανάλωναν μαύρη σοκολάτα είχαν σημαντική μείωση της πίεσης τους. Επίσης, στα άτομα που κατανάλωσαν άσπρη σοκολάτα δεν σημειώθηκε καλύτερη ανταπόκριση στην ινσουλίνη και βελτίωση της λειτουργίας των αγγείων όπως σημειώθηκε στα άτομα που κατανάλωσαν μαύρη σοκολάτα.

Όπως ανέφεραν οι επιστήμονες, παρά το γεγονός ότι η κατανάλωση της μαύρης σοκολάτας βρέθηκε να μειώνει σημαντικά την πίεση σε ασθενείς με υπέρταση, αυτό δεν σημαίνει ότι οι ασθενείς θα πρέπει να αρχίσουν να καταναλώνουν μαζικά μαύρη σοκολάτα, καθώς η σοκολάτα περιέχει υψηλές ποσότητες λιπαρών ουσιών και θερμίδες και η ανεξέλεγκτη κατανάλωση εξουδετερώνει τις ευεργετικές της επιδράσεις.

Τόνισαν επίσης ότι είναι σημαντικό οι έρευνες να προσδιορίσουν τα ενεργά συστατικά στο κακάο που έχουν τις ευεργετικές για την υγεία επιδράσεις, ενώ συμπλήρωσαν ότι μεταξύ των φλαβονοειδών ουσιών υπάρχουν ενώσεις που μπορούν να επιδρούν επιλεκτικά στα αγγεία χαμηλώνοντας την πίεση και βελτιώνοντας την ανταπόκριση του οργανισμού στην ινσουλίνη.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Δραματική αύξηση των αφροδίσιων

Peristeri News

Δωρεάν Rapid Tests στο Δημαρχείο Περιστερίου και τον Μάρτιο

Peristeri News

Τέσσερα χρόνια από το πρώτο κρούσμα κορωνοϊού στην Ελλάδα

Peristeri News

Leave a Comment