PeristeriNews.gr
Υγεία

Η δοκιμή ενός τσιγάρου αρκεί για να εθιστεί κανείς


Νέα μελέτη διαπίστωσε ότι τουλάχιστον τα 2/3 όσων δοκιμάζουν ένα τσιγάρο, έστω και προσωρινά, γίνονται καπνιστές σε καθημερινή βάση.

Σύμφωνα με στοιχεία από το Ηνωμένο Βασίλειο, τις ΗΠΑ, την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία, από το 60,3% των ανθρώπων που είχαν δοκιμάσει το κάπνισμα, το 68,9% αυτών το έκανε καθημερινή συνήθεια.

Η μετα-ανάλυση, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nicotine & Tobacco Research, βασίστηκε σε στοιχεία που περιέχονται στο Global Health Data Exchange και αφορούν 215.000 ερωτηθέντες από 8 έρευνες για την περίοδο 2000 και 2016.

Ο επικεφαλής ερευνητής Prof Peter Hajek, από το Πανεπιστήμιο Queen Mary του Λονδίνου, δήλωσε ότι ήταν η πρώτη φορά που η σχέση ανάμεσα στην δοκιμή ενός πρώτου τσιγάρου και στην καθιέρωση ενός κανονικού καπνιστή έχει τεκμηριωθεί μέσα από ένα τόσο μεγάλο σύνολο δεδομένων.

«Έχουμε διαπιστώσει ότι ο ρυθμός μετατροπής από τον καπνιστή για πρώτη φορά στον καθημερινό καπνιστή είναι εκπληκτικά υψηλός, πράγμα που επιβεβαιώνει τη σημασία της πρόληψης ως προς τον πειραματισμό και τη δοκιμή των τσιγάρων», ανέφερε. Ωστόσο, συμπλήρωσε ότι «το Ηνωμένο Βασίλειο βλέπει μια σημαντική μείωση του καπνίσματος αυτή τη στιγμή και αυτό συμπίπτει με τα πρόσφατα ευρήματα, ότι μόνο το 19% των νέων 11- 15 ετών έχουν δοκιμάσει έστω και ένα τσιγάρο, έτσι τα καλά νέα είναι ότι είμαστε στο σωστό δρόμο», όπως είπε.

Το 2016, το 15,5% των ενηλίκων από το Ηνωμένο Βασίλειο κάπνιζαν -περίπου 7,6 εκατομμύρια άνθρωποι- σύμφωνα με το Γραφείο Εθνικών Στατιστικών, ενώ το 2010 το ποσοστό αυτό ανερχόταν στο 19,9%

Την ίδια περίοδο, δηλαδή το 2016, μόνο το 19,3% των παιδιών ηλικίας 18 έως 24 ετών ήταν καπνιστές, σε σύγκριση με το 2010 που ήταν 25,8%.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Δημόσιου Συστήματος για την Υγεία στην Αγγλία, υπήρξε μια σημαντική μείωση των καπνιστών και αυτό οφείλεται στις πέντε καμπάνιες που γίνονται σε όλη τη χώρα, αν σκεφθεί κανείς ότι το 2000 το ποσοστό των ενηλίκων καπνιστών αυτό ανερχόταν στο 26,8%.

Ο υπουργός Δημόσιας Υγείας Steve Brine δήλωσε «η Βρετανία είναι παγκόσμιος ηγέτης στην καταπολέμηση του καπνίσματος και χάρη στη σκληρή μας δράση τα ποσοστά καπνίσματος στην Αγγλία είναι σε χαμηλά επίπεδα». Και συμπλήρωσε: «Προωθήσαμε πρόσφατα ένα νέο σχέδιο ελέγχου καπνού για να χαρτογραφήσουμε το μονοπάτι για μια γενιά χωρίς καπνό και προσπαθούμε να εκπαιδεύσουμε τους ανθρώπους για τους κινδύνους και να τους υποστηρίξουμε να σταματήσουν για πάντα».

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Τέσσερα χρόνια από το πρώτο κρούσμα κορωνοϊού στην Ελλάδα

Peristeri News

Τι δείχνει μελέτη για τις παρενέργειες των εμβολίων Covid

Peristeri News

Δωρεάν Rapid Tests στο Δημαρχείο Περιστερίου και τον Φεβρουάριο

Peristeri News

Leave a Comment