PeristeriNews.gr
Κοινωνία

Η αρχαιότερη εκκλησία του Περιστερίου καταρρέει! (video)


Το ενδιαφέρον μας προκάλεσε ένα εκκλησάκι που βρίσκεται στη συμβολή των οδών Λυσία και Οικονομίδου, στην πλατεία δίπλα από το κτίριο του ΟΠΑΠ.

Είναι απορίας άξιο πως μια από την όψη και μόνο ιστορική εκκλησία έχει παραμεληθεί χωρίς κανένας να ενδιαφέρεται για την τύχη της.

Συγκεντρώνοντας πληροφορίες για την εκκλησία, ανακαλύψαμε ότι πρόκειται για τον Άγιο Γεώργιο, την πιο παλιά εκκλησία της πόλης μας, διότι χτίστηκε τον 16ο αιώνα!

agios_gewrgios_peristeriou_16os_aiwnas9809

Σύμφωνα με το παρακάτω κείμενο από το “ευρετήριο μεσαιωνικών μνημείων” του Αναστάσιου Ορλάνδου, το εκκλησάκι βρίσκεται στη δεξιά όχθη του Κηφισού στο κτήμα του Π. Τζιώτη.

Ως προς την αρχιτεκτονική του το εκκλησάκι είναι βασιλική, δίκλιτη, με ξύλινη στέγη. Έχει διαστάσεις 7,00 Χ 11,75 και έχει στο νότιο κλίτος ημιεξαγωνική αψίδα ιερού.

Ο ναός κτίστηκε πιθανότατα πάνω σε αρχαιότερο βυζαντινό από τον οποίο προέρχεται το ακέραιο τέμπλο του ναού, μήκους 3,30 με ένα επιστύλιο με γλυπτή διακόσμηση στο νότιο κλίτος καθώς και θωράκιο εντοιχισμένο στα σκαλοπάτια της εισόδου. Στην κόγχη του ιερού διατηρήθηκε άθικτη η εικόνα της Πλατυτέρας, ενώ στο νότιο τοίχο σώζονται επισκευασμένες εικόνες αγίων όπου διακρίνονται χαράγματα των ετών 1726 και 1728.

Σήμερα το εν λόγω εκκλησάκι είναι σε άθλια κατάσταση, μισογκρεμισμένο, με υποστύλωση από σιδερένια υποβοηθητικά στηρίγματα, προφανώς για να μην καταρρεύσει τελείως.

Πραγματικά προκαλεί οργή το γεγονός ότι ούτε η Πολιτεία αλλά ούτε και η Εκκλησία έχουν προβεί σε κάποια ενέργεια αναπαλαίωσης του Αγίου Γεωργίου, ενός μνημείου που αποτελεί πέρα από θρησκευτικό χώρο και ιστορικό.

Ελπίζουμε με την αναφορά μας να προκαλέσουμε το ενδιαφέρον των υπευθύνων με σκοπό τη διάσωση του ιστορικού Αγίου Γεωργίου.

agios_gewrgios_peristeriou_16os_aiwnas9808

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Πένθιμα θα ηχήσουν αύριο οι καμπάνες στις εκκλησίες για τα Τέμπη

Peristeri News

Τι θα γίνει με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς την Τετάρτη 28/2

Peristeri News

Πώς θα λειτουργήσουν αύριο τα σχολεία

Peristeri News

Leave a Comment