PeristeriNews.gr
Διεθνή

ΗΠΑ: Τα ναρκωτικά μείωσαν το προσδόκιμο ζωής


Η αυξημένη θνησιμότητα η οποία συνδέεται με τη χρήση ναρκωτικών στις ΗΠΑ, ειδικά οπιούχων φαρμάκων και ηρωίνης, μείωσε το προσδόκιμο ζωής των Αμερικανών κατά σχεδόν τρεις μήνες από το 2000 μέχρι το 2015, αποκάλυψε μελέτη η οποία δημοσιεύθηκε την Τρίτη στο Journal of the American Medical Association (JAMA).

Τα οπιοειδή καθαυτά ευθύνονται για τη μείωση του προσδόκιμου ζωής κατά 2,5 μήνες, διευκρίνισαν στην επιθεώρηση του αμερικανικού ιατρικού συλλόγου ερευνητές των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC).

Οι θάνατοι που αποδόθηκαν σε υπερβολική δόση ναρκωτικών υπερδιπλασιάστηκαν από το 2000, φθάνοντας από τους 17.415 στους 52.404, συμβάλλοντας έτσι στη μείωση κατά 0,28 έτους του προσδόκιμου ζωής στις ΗΠΑ, το οποίο υποχώρησε το 2015, για πρώτη φορά μετά το 1993.

Οι ερευνητές τονίζουν ότι ο αριθμός των θανάτων που οφείλονταν σε υπερβολική δόση οπιούχων είναι πιθανότητα υποτιμημένος, κάτι που αποδίδουν στον τρόπο με τον οποίο εκδίδονται τα πιστοποιητικά θανάτου.

Συνολικά, από το 2000 ως το 2015 το προσδόκιμο ζωής αυξήθηκε κατά 2,25 χρόνια στις ΗΠΑ, χάρη στη μείωση της θνησιμότητας που συνδέεται με τις καρδιαγγειακές ασθένειες, τον διαβήτη και άλλες παθήσεις.

Η αύξηση των θανάτων που οφείλονταν σε ακούσιους τραυματισμούς, στην ασθένεια Αλτσχάιμερ, σε αυτοκτονίες, χρόνιες ηπατικές παθήσεις ή τη σηψαιμία συνέβαλαν εξάλλου σε μια μείωση του προσδόκιμου ζωής κατά 0,33 έτος.

Το 2015, το προσδόκιμο ζωής των Αμερικανών στη γέννηση ανερχόταν στα 78,8 έτη, δηλαδή ήταν μειωμένο κατά 0,1 έτος ή περίπου έναν μήνα, σε σύγκριση με το 2014.

Οι γυναίκες συνέχιζαν να ζουν περισσότερο, με προσδόκιμο ζωής 81,2 έτη, έναντι 76,3 ετών των ανδρών. Και οι δύο αριθμοί παρουσίασαν πάντως μείωση σε σύγκριση με το 2014.

Το προσδόκιμο ζωής στα 65 δεν άλλαξε το 2015: οι Αμερικανοί και οι Αμερικανίδες αυτής της ηλικίας μπορούσαν να ελπίζουν ότι θα φθάσουν τα 84,4 έτη οι άνδρες και τα 85,6 οι γυναίκες.

 

Πηγή: ΑΜΠΕ

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Ο Πούτιν απειλεί με πυρηνικό πόλεμο αν το ΝΑΤΟ στείλει στρατό στην Ουκρανία

Peristeri News

Γαλλία: Κατοχυρώνει συνταγματικά το δικαίωμα στην άμβλωση

Peristeri News

Στο νοσοκομείο ο πάπας Φραγκίσκος

Peristeri News

Leave a Comment