PeristeriNews.gr
Διεθνή

ΗΠΑ: Επιταχύνει το έργο της η επιτροπή που διεξάγει τις έρευνες για τη Ρωσία


Η αρμόδια επιτροπή για τις μυστικές υπηρεσίες στη Βουλή των Αντιπροσώπων κινείται συντονισμένα κι άμεσα για να εξετάσει μέσα στον Ιούλιο μία σειρά σημαντικών μαρτύρων για το ενδεχόμενο ρωσικής εμπλοκής στην προεκλογική εκστρατεία του 2016, σχολιάζει το CNN.

Στο επίκεντρο της προσοχής της επιτροπής βρίσκεται ο Μάικλ Καπούτο, πρώην σύμβουλος Επικοινωνίας του Ντόναλντ Τραμπ, που έχει συμφωνήσει να εξεταστεί από την επιτροπή εντός του Ιουλίου, σύμφωνα με δηλώσεις του δικηγόρου του στο CNN.

Ο Καπούτο έχει εργαστεί παλαιότερα στη Μόσχα κι έχει διασυνδέσεις με τη Ρωσία, ενώ ο ίδιος αρνείται κατηγορηματικά τη συμμετοχή του σε οποιαδήποτε συνωμοσία με Ρώσους αξιωματούχους.

Ο Ντένις Βάκο, δικηγόρος του Καπούτο, δήλωσε ότι ο πρώην σύμβουλος του Τραμπ θα εμφανιστεί ενώπιον της επιτροπής και θα διαθέσει αρχεία πληροφοριών, ανταποκρινόμενος στο αίτημα της επιτροπής για συλλογή πληροφοριών και στοιχείων. “Συμφώνησε να εμφανιστεί οικειοθελώς, χωρίς να του αποσταλεί κλήση, ενώ η ακρόασή του θα γίνει κεκλεισμένων των θυρών την Παρασκευή 14 Ιουλίου”, δήλωσε στο CNN ο Βάκο, που έχει διατελέσει πρώην γενικός εισαγγελέας της πολιτείας της Νέας Υόρκης.

Ο Καπούτο ανήκει στην ομάδα του συμβούλου του Ντόναλντ Τραμπ, Ρότζερ Στόουν, ο οποίος επίσης προγραμματίζει την εθελοντική κατάθεσή του στην αναφερόμενη επιτροπή, σχετικά με τις επικοινωνίες που παραδέχεται ότι είχε ο ίδιος, τόσο με τα WikiLeaks αλλά και με τα μέλη ρωσικής επιχείρησης ηλεκτρονικών υποκλοπών η οποία εξελίχθηκε με την κωδική ονομασία “Guciffer 2.0”. Ο Στόουν που αναμένεται να καταθέσει στην επιτροπή στις 24 Ιουλίου, απορρίπτει οποιαδήποτε παράνομη πράξη, ενώ έχει ζητήσει η ακρόασή του να πραγματοποιηθεί δημοσίως. Επίσης, αρνείται ότι έχει μιλήσει με τον ιδρυτή των WikiLeaks Τζούλιαν Ασάνζ ή ότι έχει συνωμοτήσει με τους Ρώσους.

Ωστόσο, τόσο οι Ρεπουμπλικάνοι όσο και οι Δημοκρατικοί έχουν απορρίψει το αίτημά του για ανοιχτή ακρόαση, τονίζοντας ότι όλοι οι σημαντικοί μάρτυρες θα εξεταστούν κεκλεισμένων των θυρών.

Μία εκπρόσωπος του Κοναγουέι δεν ανταποκρίθηκε σε αίτημα για σχολιασμό των εξελίξεων, όπως και εκπρόσωπος του Σιφ που αρνήθηκε να σχολιάσει σχετικά με την ακρόαση του Καπούτο από την επιτροπή.

Παράλληλα, η επιτροπή προγραμματίζει για τον Ιούλιο την εξέταση της Σούζαν Ράις, που διετέλεσε Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ επί προεδρίας Μπαράκ Ομπάμα. Η εξέτασή της θα γίνει κεκλεισμένων των θυρών. Η Ράις βρέθηκε στο επίκεντρο της προσοχής των Ρεπουμπλικάνων που είναι μέλη της επιτροπής που την κατηγορούν για απαράδεκτη συμπεριφορά στις “αποκαλύψεις” των ονομάτων συνεργατών του Τραμπ, σε διαβαθμισμένες αναφορές των υπηρεσιών πληροφοριών. Η ίδια απορρίπτει ότι έχει ενεργήσει παράνομα.

Το CNN είχε μεταδώσει τον Απρίλιο ότι σύμφωνα με πολλαπλές πηγές οι Ρεπουμπλικάνοι και οι Δημοκρατικοί που είχαν ερευνήσει τις απόρρητες αναφορές δεν είχαν βρει στοιχεία ότι αξιωματούχοι της κυβέρνησης Ομπάμα είχαν διαπράξει κάτι παράνομο ή ασυνήθιστο.

Οι παραπάνω μάρτυρες θα καταθέσουν μέσα στον μήνα, σε μια προσπάθεια να δοθεί νέα δυναμική στην έρευνα που διεξάγει η επιτροπή, το έργο της οποίας είχε παρουσιάσει στασιμότητα. Η πρώην αξιωματούχος της κυβέρνησης Ομπάμα στο αμερικανικό Πεντάγωνο Έβελιν Φάρκας κι ο πρόεδρος της προεκλογικής εκστρατείας της Χίλαρι Κλίντον, Τζον Ποντέστα εξετάστηκαν από την επιτροπή την περασμένη εβδομάδα. Η υποκλοπή προσωπικών ηλεκτρονικών μηνυμάτων του Ποντέστα είχε δημοσιοποιηθεί ενώ ήταν σε εξέλιξη η προεκλογική εκστρατεία για τις προεδρικές εκλογές.

Ωστόσο, αναβλήθηκε για διαδικαστικούς λόγους η κατάθεση του Τζέφρεϊ Γκόρντον, πρώην συμβούλου για θέματα εθνικής ασφάλειας της προεκλογικής εκστρατείας του Ντόναλντ Τραμπ, που είχε προγραμματιστεί για την περασμένη εβδομάδα.

Έρευνα για την ίδια υπόθεση διεξάγεται και από επιτροπή της Γερουσίας, η οποία έχει εξετάσει περισσότερους από 40 μάρτυρες μέχρι τώρα, σύμφωνα με δηλώσεις του προέδρου της επιτροπής Ρίτσαρντ Μπουρ στο CNN. Δεν έχει όμως διευκρινιστεί εάν στο πλαίσιο των ερευνών που διεξάγονται θα εξεταστούν από τις επιτροπές κι άλλοι σημαντικοί μάρτυρες όπως, ο γαμπρός του Τραμπ, Τζάρεντ Κούσνερ, κι ο πρώην πρόεδρος της προεκλογικής του εκστρατείας, Πολ Μάναφορτ.

Ο Καπούτο έχει δηλώσει ότι θα συνεργαστεί προκειμένου να βοηθήσει τις έρευνες που διεξάγονται από το Κογκρέσο, αλλά και από τον ανεξάρτητο ανακριτή Ρόμπερτ Μιούλερ, που ηγείται της έρευνας που έχει αναλάβει το FBI κι έχει διοριστεί από το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης, μέσω του υφυπουργού Ροντ Ρόζενσταϊν. Ο Καπούτο μετακινήθηκε στη Ρωσία, λίγα χρόνια μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης κι εργάστηκε για την USAID, που έχει την ευθύνη διάθεσης εξωτερικής βοήθειας για λογαριασμό της αμερικανικής κυβέρνησης. Ο ίδιος δηλώνει ότι βοήθησε τη ρωσική κυβέρνηση στην κατάρτιση πιο δημοκρατικών νόμων για τη διεξαγωγή εκλογών, ενώ παρείχε συμβουλές και για την επιτυχή εκλογική εκστρατεία επανεκλογής του (τότε) προέδρου Μπόρις Γιέλτσιν. Μετά την επιστροφή του στις ΗΠΑ, ο Καπούτο εργάστηκε ως σύμβουλος στη Gazprom Media που είναι θυγατρική του κρατικού ενεργειακού κολοσσού Gazprom.

Η στάση του Καπούτο για τον σημερινό πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν μεταβλήθηκε με την πάροδο των ετών που μεσολάβησαν, ενώ ασκεί πλέον κριτική στον Πούτιν. “Δεν είμαι υπερήφανος για τη δουλειά που γίνεται σήμερα, αλλά την εποχή εκείνη, ο Πούτιν δεν ήταν τόσο κακός”, είχε δηλώσει ο Καπούτο στο Buffalo News το 2016. Σε αντίθεση με άλλους συμβούλους του Τραμπ, ο Καπούτο έχει εκφράσει την άποψη ότι η Ρωσία είχε ανάμειξη στις προεδρικές εκλογές, ενώ έχει κατηγορήσει τη Ρωσία για τη “διαρροή” των ηλεκτρονικών μηνυμάτων της Εθνικής Επιτροπής του Δημοκρατικού Κόμματος τον Ιούλιο του 2016. Ωστόσο, ο ίδιος επιμένει ότι δεν υπήρξε συνωμοσία. “Δεν υπάρχουν έγγραφα που να αποδεικνύουν ότι μιλούσα στους Ρώσους ή σε οποιονδήποτε άλλον σχετικά με υποκλοπές ή συνωμοσία. Πρόκειται για κυνήγι μαγισσών”, είπε στο ραδιόφωνο Fox News Radio στις αρχές Ιουνίου. Ο Καπούτο υποστηρίζει ότι είχε μόλις μία συζήτηση με τον Τραμπ για τη Ρωσία. Επρόκειτο για μία “αθώα συζήτηση” που έγινε στη διάρκεια μιας συνάντησης τους το 2013, όταν ο Τραμπ τον ρώτησε εάν του άρεσε η ζωή στη Ρωσία.

Το CNN μετέδωσε τον Ιούνιο ότι το FBI είχε επικοινωνήσει με τον Καπούτο στο πλαίσιο της έρευνας που διεξάγει για τη Ρωσία.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Ο Πούτιν απειλεί με πυρηνικό πόλεμο αν το ΝΑΤΟ στείλει στρατό στην Ουκρανία

Peristeri News

Γαλλία: Κατοχυρώνει συνταγματικά το δικαίωμα στην άμβλωση

Peristeri News

Στο νοσοκομείο ο πάπας Φραγκίσκος

Peristeri News

Leave a Comment