PeristeriNews.gr
Πολιτική

Ευ. Βενιζέλος: Η έξοδος από το μνημόνιο ως είσοδος στο επόμενο


Σκληρή κριτική στην κυβέρνηση ασκεί ο Ευάγγελος Βενιζέλος με άρθρο του στο «Βήμα της Κυριακής» με τίτλο: «Η έξοδος από το μνημόνιο ως είσοδος στο επόμενο». Ο κ. Βενιζέλος κατηγορεί την κυβέρνηση ότι από την καταγγελία του «πρωτογενούς πλεονάσματος» όταν ήταν αντιπολίτευση, έχει περάσει τώρα στη «λατρεία» του.

Όπως επισημαίνει, «βασικό στερεότυπο των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ ήταν η καταγγελία των ‘προηγούμενων’ γιατί είχαν αποδεχθεί την επιδίωξη υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων». «Για τους συμμετόχους της σημερινής κυβέρνησης το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος ήταν βασικό κεφάλαιο του δημοσιονομικού εθνικολαϊκισμού τους» τονίζει.

Ξαφνικά, συνεχίζει ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, «η αφήγηση για το πρωτογενές πλεόνασμα αντιστρέφεται πλήρως. Η κυβέρνηση ανακοινώνει περιχαρής και υπερήφανη ότι το 2016 αντί για το προβλεπόμενο 0,5% επιτεύχθηκε πρωτογενές πλεόνασμα 3,9% και σύμφωνα με τα κριτήρια του προγράμματος 4,1% του ΑΕΠ. Το γεγονός ότι το 2016 ήταν ένα ακόμη έτος ύφεσης την άφησε παντελώς ασυγκίνητη».

«Οι ανάλγητοι “προηγούμενοι” ποτέ δεν είχαν δεχθεί πρωτογενή πλεονάσματα αποσυνδεδεμένα από θετικό ρυθμό ανάπτυξης. Οι “ευαίσθητοι” της σημερινής κυβέρνησης είχαν έτοιμο το τέχνασμα: τα περιβόητα αντίμετρα, δηλαδή την πρόβλεψη για δυνατότητα χρηματοδότησης ορισμένων δράσεων από το υπερβάλλον, εάν το πρωτογενές πλεόνασμα υπερβεί το στόχο που είναι 3,5% (προς το παρόν μέχρι το 2023)», αναφέρει. Όπως όμως επισημαίνει «για να συμβεί όμως αυτό πρέπει να πιστοποιήσει την επίτευξη πλεονάσματος το ΔΝΤ και να συμφωνηθεί ο τρόπος διάθεσης με την τρόικα».

Συνεπώς, συνεχίζει ο κ. Βενιζέλος «δεν υπάρχουν αντίμετρα, υπάρχουν μόνο σκληρά μέτρα υπερφορολόγησης καθενός που κινείται σε ένα στοιχειώδες επίπεδο ετήσιου εισοδήματος». Στο ίδιο πνεύμα, συμπληρώνει ότι «τα λεγόμενα αντίμετρα είναι η νέα επικοινωνιακή απάτη της κυβέρνησης που εμπορεύεται πολιτικά την αναδιανομή της μιζέριας υποσχόμενη φιλοδωρήματα και συσσίτια σε αυτούς που τους μειώνει συντάξεις, τους κόβει το ΕΚΑΣ και τα προνοϊακά επιδόματα, τους αυξάνει τις ασφαλιστικές εισφορές ή τους μειώνει το αφορολόγητο».

«Τα αντίμετρα είναι παροχές χωρίς απτό αντίκρυσμα αν δεν υπάρξει ξανά υπερεπίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος, ενώ ο λεγόμενος κόφτης με τη μορφή πρόσθετων δημοσιονομικών μέτρων είναι απολύτως ισχυρός και απτός εάν δεν επιτευχθεί πλήρως το συμφωνημένο πρωτογενές πλεόνασμα» σημειώνει για να καταλήξει: «Το μόνο συνεπώς που πλεονάζει αναμφίβολα είναι ο πολιτικός κυνισμός που αποπειράται να συσκευάσει επικοινωνιακά τον εγκλωβισμό της χώρας σε ένα καφκικό σχήμα, όπου ως έξοδος από το μνημόνιο εμφανίζεται η είσοδος στο επόμενο».

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Αλ. Χαρίτσης: Η Αριστερά στον τόπο μας δεν είναι εφήμερη μόδα

Peristeri News

Κ. Μητσοτάκης: Η ακρίβεια είναι το νούμερο ένα ζήτημα της κοινωνίας

Peristeri News

Αλ. Τσίπρας: Δεν σκέφτηκα ποτέ να διαπραγματευτώ τη θέση μας στην Ευρώπη

Peristeri News

Leave a Comment