PeristeriNews.gr
Πολιτική

Ευ. Βενιζέλος: Αυτές είναι πράξεις που συνιστούν ένα εθνικό έγκλημα


«Το να το συζητούν σοβαρά, να το διαπραγματεύονται, να κάνουν αυτού του είδους τον κωμικό σχεδιασμό, όπως αποδεικνύεται από τα sms, είναι πράξεις που συνιστούν ένα εθνικό έγκλημα» σχολίασε ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος αναφερόμενος στα νέα δημοσιεύματα με αποσπάσματα από το βιβλίο του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Βαρουφάκης στο βιβλίο του αποκαλύπτει SMS τα οποία φέρεται να αντάλλαξε με τον πρωθυπουργό στο Eurogroup της 11ης Μαΐου 2015. Κατά τον πρώην υπουργό Οικονομικών, ο Πρωθυπουργός ήταν διατεθειμένος να συζητήσει την πρόταση Σόιμπλε για προσωρινή έξοδο της χώρας από την Ευρωζώνη.

Μιλώντας στον Βήμα FM, ο κ. Βενιζέλος ανέφερε ακόμη ότι «τα “Ιουλιανά” επαναλαμβάνονται πάρα πολύ συχνά». «Είναι ένας γόνιμος και επικίνδυνος μήνας ο Ιούλιος, έτσι δείχνει η πολιτική ιστορία της χώρας» πρόσθεσε.

Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στη ραδιοφωνική του συνέντευξη μίλησε και για την, επί διακυβέρνησης Σαμαρά, έξοδο της Ελλάδας στις αγορές σημειώνοντας: «Τον Ιούλιο έχουμε, επίσης, και ένα άλλο γεγονός, πολύ πρόσφατο, που είναι οι όροι εξόδου της Ελλάδας στις αγορές. Δηλαδή οι όροι έκδοσης ενός μικρού ομολόγου, από το οποίο αντλήσαμε τελικά τρία δισ., που είναι μία πανηγυρική ομολογία των σημερινών κυβερνώντων ότι ακολουθούν, ασθμαίνοντας και με τρία χαμένα χρόνια, την πολιτική μας, διότι αυτό είναι η συνέχεια της προσπάθειας μας του 2014. Όπως και όλη η συζήτηση για το χρέος, σας θυμίζω, δεν είναι τίποτε άλλο παρά η μικρή ουρά της μεγάλης επέμβασης που κάναμε το 2012. Όλα αυτά τα είχαν συκοφαντήσει, τα είχαν απαξιώσει, τα είχαν νοθεύσει. Είχαν αλλοιώσει τον τρόπο σκέψης του ελληνικού λαού και τώρα με μεγάλη καθυστέρηση και αφού μεσολάβησε μία τεράστια ζημία εις βάρος των εθνικών συμφερόντων, έρχονται με άτεχνο τρόπο, με αδεξιότητες, με αντιφάσεις, να προσπαθήσουν προς την ίδια κατεύθυνση, αφού, όμως, έχουν επιδεινώσει όλα τα μεγέθη και έχουν -θα το πω όσο μπορώ πιο ήπια- υπονομεύσει την προοπτική της χώρας».

Σύμφωνα με τον κ. Βενιζέλο, «η Ελλάδα θα είχε βγει από το δεύτερο μνημόνιο στις αρχές του 2015, θα είχε περάσει στην άλλη φάση της προληπτικής πιστωτικής γραμμής με πολύ πιο ήπιους όρους εποπτείας, θα είχε επανέλθει στις αγορές με συστηματικό τρόπο και με πολύ καλύτερα επιτόκια, με πολύ μικρότερες αποδόσεις, με χαμηλότερο κόστος για τη χώρα, ώστε να διατηρείται το μέσο επιτόκιο και η μέση διάρκεια του χρέους στα χαμηλά επίπεδα, στα οποία είχαν φθάσει λόγω της παρέμβασης του 2012». Ο κ. Βενιζέλος υποστήριξε ακόμη πως «θα είχαμε ανακτήσει την αυτοπεποίθησή μας, θα υπήρχε αισιοδοξία, θα υπήρχαν πολύ περισσότερες επενδύσεις, θα είχαν γυρίσει οι καταθέσεις στις τράπεζες, θα είχε κρατήσει το χαρτοφυλάκιό του το ελληνικό Δημόσιο στις τράπεζες, το οποίο είχε φθάσει να αξίζει 25 δισ. ευρώ και τώρα αξίζει σχεδόν τίποτα, μηδέν». Ανέφερε ακόμη πως «θα είχαμε αποφύγει την ανακεφαλαιοποίηση, την τελευταία, η οποία έγινε με πάρα πολύ άσχημους όρους για το ελληνικό Δημόσιο, αλλά, θα μου επιτρέψετε να πω, και για τους αρχικούς ιδιώτες που είχαν πιστέψει στην ελληνική οικονομία και είχαν δώσει 8,5 ζωντανά δισεκατομμύρια ευρώ το 2013 για να μπουν στις τράπεζες, και, γενικά, η χώρα θα είχε αποφύγει αυτήν τη συνεχή μάχη επιβίωσης, αυτό το συνεχές παίξιμο με τη φωτιά, αυτό το σύρσιμο πάνω στον γκρεμό, στο χείλος του γκρεμού που ζούμε τα τελευταία χρόνια».

Ερωτηθείς για το νομοσχέδιο που αφορά την Παιδεία, το οποίο συζητείται στη Βουλή, ο κ. Βενιζέλος το χαρακτήρισε «καθολική οπισθοδρόμηση της ανώτατης εκπαίδευσης» και συμπλήρωσε: «Είναι στην πραγματικότητα η κατάργηση της προοπτικής να έχει η Ελλάδα ένα πανεπιστήμιο σύγχρονο, ανταγωνιστικό για τα διεθνή δεδομένα, ένα πανεπιστήμιο ερευνητικό, υψηλών προϋποθέσεων, ένα πανεπιστήμιο το οποίο δίνει πτυχία και μεταπτυχιακούς τίτλους, οι οποίοι έχουν ένα πραγματικό αντίκρυσμα για την αγορά και την ακαδημαϊκή κοινότητα».

Καταλήγοντας, ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έκανε αναφορά και στον νόμο Διαμαντοπούλου: «Είχε γίνει μία πολύ καλή προσπάθεια το 2011, με την κ. Διαμαντοπούλου. Με ευρυτάτη συναίνεση. Τώρα πηγαίνουμε, δυστυχώς, στο άλλο άκρο με μία εχθρότητα απέναντι σε όσους στο ελληνικό πανεπιστήμιο αγωνίζονται για την αριστεία, την πρόοδο, την έρευνα, την καινοτομία, για την ευρηματικότητα, για να δώσουν μία προοπτική και διέξοδο που να μας ενισχύσει στο διανοητικό κεφάλαιο της χώρας, που είναι το μεγάλο μας πλεονέκτημα. Μαζί με τη γη μας, μαζί με τα φυσικά πλεονεκτήματα που έχουμε ως τόπος».

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Νέα δημοσκόπηση δίνει προβάδισμα 20 μονάδων στη Νέα Δημοκρατία

Peristeri News

Δηλώσεις των πολιτικών για την τραγωδία των Τεμπών

Peristeri News

Στο Ελσίνκι ο Ν. Δένδιας για το φιλανδικό μοντέλο στρατιωτικής θητείας

Peristeri News

Leave a Comment