PeristeriNews.gr
Περιβάλλον

Επιστήμονες αμφισβητούν τα οφέλη των βιοδιασπώμενων πλαστικών


Επιστήμονες των Ηνωμένων Εθνών αμφισβητούν τα περιβαλλοντικά οφέλη των βιοδιασπώμενων πλαστικών, ισχυριζόμενοι πως δεν συμπεριφέρονται όπως αναφέρουν οι προδιαγραφές τους και καταλήγουν να συμβάλλουν στο πρόβλημα της ρύπανσης των ωκεανών, ακριβώς όπως τα κανονικά πλαστικά.

Τα βιοδιασπώμενα πλαστικά αναπτύχθηκαν για την καταπολέμηση του τεράστιου προβλήματος των πλαστικών απορριμμάτων στους ωκεανούς του κόσμου. Τα ελαφριά αυτά πλαστικά προϊόντα υποτίθεται ότι διασπώνται γρήγορα, μειώνοντας έτσι τους κινδύνους για τα θαλάσσια ζώα. Εξάλλου, υπολογίζεται πως το 32 τοις εκατό των πλαστικών καταλήγουν εκτός χώρων διαχείρισης αποβλήτων.

Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι τα βιοδιασπώμενα πλαστικά προϊόντα δεν διασπώνται ταχύτερα σε χώρους υγειονομικής ταφής. Τώρα, μια πρόσφατη έκθεση των Ηνωμένων Εθνών αναφέρει ότι τα υποτιθέμενα φιλικά προς το περιβάλλον πλαστικά δε διασπώνται γρηγορότερα ούτε στον ωκεανό. Στην πραγματικότητα, το μόνο περιβάλλον στο οποίο τα πλαστικά διαλύονται σύμφωνα με τις προδιαγραφές των κατασκευαστών είναι σε βιομηχανικές εγκαταστάσεις, υποστηρίζουν οι ερευνητές.

«Οι προθέσεις είναι καλές, αλλά το αποτέλεσμα λάθος. Πολλά πλαστικά που χαρακτηρίζονται ως βιοδιασπώμενα, όπως οι τσάντες για ψώνια, διασπώνται μόνο σε θερμοκρασίες 50 βαθμών Κελσίου, που δεν συναντώνται στον ωκεανό. Επίσης δεν επιπλέουν, έτσι δεν εκτίθενται σε υπεριώδη ακτινοβολία για να διασπαστούν», δήλωσε η Τζάκλιν ΜακΓκλέιντ, επικεφαλής επιστήμονας στο Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα του ΟΗΕ.

Μάλιστα, μερικά από τα πρόσθετα υλικά που χρησιμοποιούνται για να διευκολύνουν τη διάσπαση των πλαστικών, τα καθιστούν επίσης δυσκολότερα να ανακυκλωθούν. Αυτό σημαίνει ότι το «πράσινο» προϊόν μπορεί στην πραγματικότητα να αποτελέσει ακόμα μεγαλύτερη απειλή για το περιβάλλον από ό,τι άλλα είδη πλαστικών.

 

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Η ατμοσφαιρική ρύπανση σκοτώνει 1 εκατ. ανθρώπους παγκοσμίως κάθε χρόνο

Peristeri News

Οι εταιρείες πλαστικών εξαπάτησαν το κοινό σχετικά με την ανακύκλωση

Peristeri News

Οι πολικές αρκούδες σε κίνδυνο λιμοκτονίας

Peristeri News

Leave a Comment