PeristeriNews.gr
Οικονομία

Εκταμιεύθηκε η δόση των 15 δισ.


Την πέμπτη και τελευταία δόση προς την Ελλάδα, στο πλαίσιο του προγράμματος προσαρμογής, εκταμίευσε ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM).

Η δόση είναι συνολικού ύψους 15 δισ. ευρώ, 9,5 από τα οποία προορίζονται για την ενίσχυση του ταμειακού αποθέματος και 5,5 για την εξυπηρέτηση του χρέους.

Με την εκταμίευση, το ταμειακό απόθεμα της χώρας θα φτάσει περίπου τα 24 δισ. ευρώ, ποσό που εκτιμάται ότι αρκεί για να καλυφθούν οι χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας για 22 μήνες, από τις 20 Αυγούστου όταν και ολοκληρώνεται το πρόγραμμα.

Η διαδικασία έγκρισης της εκταμίευσης -για την οποία είχε ανάψει «πράσινο» το Eurogroup του Ιουνίου- ολοκληρώθηκε την 1η Αύγουστου, μετά την περάτωση των εθνικών διαδικασιών.

Με τη σημερινή εκταμίευση, ο ESM έχει διαθέσει προς την Ελλάδα συνολικά 61,5 δισ. ευρώ στο πλαίσιο του τρίτου προγράμματος, από τα συνολικά 86 δισ. που ήταν προς διάθεση.

Συνολικά, ESM και EFSM έχουν εκταμιεύσει στο πλαίσιο των ελληνικών προγραμμάτων ποσό 204 δισ., αποτελώντας τους μεγαλύτερους πιστωτές της Αθήνας.

Ρέγκλινγκ: Να αποδείξει η Ελλάδα πως δεν θα αναστρέψει τις μεταρρυθμίσεις

Σε δήλωσή του, ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλνγκ επεσήμανε ότι η εκταμίευση της δόσης και η επιτυχής ολοκλήρωση της τελευταίας αξιολόγησης στέλνουν ένα θετικό μήνυμα πως η Ελλάδα έχει διανύσει έναν μακρύ δρόμο προς τα εμπρός, κατά τη διάρκεια του τριετούς προγράμματος.

«Η σκληρή δουλειά και η δέσμευση του ελληνικού λαού, τώρα αποδίδει καρπούς. Η τελευταία δέσμη μεταρρυθμίσεων που ολοκλήρωσε η Ελλάδα περιλάμβανε σημαντικές δράσεις στη φορολογική πολιτική, την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, τα δημόσια έσοδα και το ζήτημα των κόκκινων δανείων», πρόσθεσε ο επικεφαλής του ESM.

Όπως συμπλήρωσε, από το 2012 ο EFSM και ο ESM στήριξαν τις προσπάθειες του ελληνικού λαού, παρέχοντας άνευ προηγουμένου μακροπρόθεσμα δάνεια με πολύ ευνοϊκά επιτόκια.

«Το τέλος του προγράμματος στις 20 Αυγούστου θα αποτελέσει ορόσημο για τη χώρα. Η Ελλάδα θα πρέπει τώρα να αποδείξει στους εταίρους της και στις αγορές ότι δεσμεύεται να μην αναστρέψει τις τελευταίες μεταρρυθμίσεις και να εφαρμόσει βιώσιμες οικονομικές και δημοσιονομικές πολιτικές, οι οποίες είναι απαραίτητες μακροπρόθεσμα, για να καταστεί μία ισχυρή οικονομία που δημιουργεί ανάπτυξη και θέσεις εργασίας», κατέληξε ο κ. Ρέγκλινγκ.

Μοσκοβισί: Τελευταίο σημαντικό βήμα προς το νέο κεφάλαιο για την Ελλάδα

Σε ανάρτησή του στο Twitter, ο Ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί ανέφερε ότι η εκταμίευση της δόση των 15 δισ. είναι το τελευταίο σημαντικό βήμα προς την ολοκλήρωση του προγράμματος του ESΜ και προς το νέο κεφάλαιο που πρόκειται να ανοίξει για την Ελλάδα.

«Η Ελλάδα διαθέτει πλέον ένα ισχυρό αποθεματικό για να εξομαλύνει την πορεία της προς τη χρηματοδότηση από τις αγορές», πρόσθεσε ο Ευρωπαίος αξιωματούχος.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Μείωση τιμών σε επτά κατηγορίες προϊόντων – Οι αυξήσεις τον Ιανουάριο

Peristeri News

Λήγει αύριο η προθεσμία για την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας

Peristeri News

Μειώθηκαν δάνεια και καταθέσεις τον Ιανουάριο

Peristeri News

Leave a Comment