PeristeriNews.gr
Δημοτικά

Εκδήλωση της Αριστερής Κίνησης Περιστερίου


Πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση της Αριστερής Κίνησης Περιστερίου, την Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου, στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου όπου μίλησαν για το δικαίωμα στην Εργασία, την Υγεία, την Παιδεία, την Κατοικία και το Κίνημα στην Πόλη.

Πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση της Αριστερής Κίνησης Περιστερίου, την Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου, στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου όπου μίλησαν για το δικαίωμα στην Εργασία, την Υγεία, την Παιδεία, την Κατοικία και το Κίνημα στην Πόλη.

Παρακάτω περίληψη από τις τοποθετήσεις των ομιλητών:

Κατοικία – Μαρία Καρούτσου, Δικηγόρος, μέλος Συντονισμού Συλλογικοτήτων Αττικής ενάντια σε πλειστηριασμούς-κατασχέσεις.

Ήδη με τον μόλις ψηφισθέντα τα Χριστούγεννα νόμο για το θέμα της απελευθέρωσης των πλειστηριασμών , η Κυβέρνηση ξεκαθαρίζει προς όλους τους αποδέκτες ότι η είσπραξη των ιδιωτικών χρεών αποτελεί ύψιστη κρατική αποστολή κορυφαίας σημασίας.

Διαμόρφωση ενός μόνιμου μηχανισμού διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων , την επιτάχυνση και διευκόλυνση των δικαστικών διαδικασιών , τη βελτίωση του θεσμικού πλαισίου που διέπει την αγορά ακινήτων και την εισαγωγή των αρχών- εργαλείων του «συνεργάσιμου δανειολήπτη» και των «εύλογων δαπανών διαβίωσης» .

ο Υπουργός Ανάπτυξης έδωσε στη δημοσιότητα το προφίλ του συνεργάσιμου δανειολήπτη. Ο HOMO SYNERGASIMOYS θα πρέπει να παραδίδει τα κλειδιά της ζωής του στους δανειστές του, οι οποίοι σε αντάλλαγμα θα του αφήνουν προσωρινά να κρατάει τα κλειδιά του σπιτιού του .

Οι παραπάνω εξελίξεις κρούουν το κώδωνα του κινδύνου ότι πολύ σύντομα θα υπάρξει συντονισμένη επίθεση κατά των οφειλετών με την μαζική προσφυγή των τραπεζών στην αναγκαστική εκποίηση ακινήτων . Υπολογίζεται ότι 27.000 ακίνητα κινδυνεύουν άμεσα και περίπου συνολικά 180.000 ακίνητα είναι υποθηκευμένα για οφειλές που βρίσκονται στο κόκκινο .

Ενώ την ίδια στιγμή χαρίζονται και φορτώνονται στο δημόσιο χρέος δάνεια εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ που έλαβαν καναλάρχες , πολιτικά κόμματα και μεγαλοεπιχειρηματίες , όπως του Μεγάρου Μουσικής και τόσα άλλα.

Γι αυτούς υπάρχουν και λεφτά και έλεος.

Η οργάνωση ενός επιτυχημένου και ριζοσπαστικού κινήματος κατά των πλειστηριασμών προυποθέτει την μετατόπιση του κέντρου βάρους της συζήτησης από την υπεράσπιση της ιδιοκτησίας και την άμυνα απέναντι στις αξιώσεις των τραπεζών, στην διεκδίκηση του δικαιώματος σύγχρονης , κατάλληλης και ασφαλούς κατοικίας για όλους, ιδιοκτήτες ή όχι, υπερδανεισμένους ή μη .

Το κίνημα αυτό πέρα από τη δράση με κάθε μέσο πρέπει να απαιτήσει:

Α) την άμεση αναστολή όλων των πλειστηριασμών κατοικίας, αλλά και ακινήτων που αποτελούν επαγγελματική στέγη , τόσο από το Δημόσιο όσο και από τις Τράπεζες,

Β) το πάγωμα των δανείων που οι δανειολήπτες αδυνατούν να εξυπηρετήσουν για όσο διάστημα θα διαρκέσει η κρίση

Γ) το κούρεμα των οφειλομένων ποσών σε συσχετισμό με την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων ώστε να ανταποκρίνεται στην τρέχουσα αξία τους.

Δ) Κοινωνική στέγη για όλους – κανένας άνθρωπος στο δρόμο.

Η σύνδεση του κινήματος για την υπεράσπιση του δικαιώματος στην στέγη πρέπει να είναι άμεση με τη διεκδίκηση και υπεράσπιση των κοινωνικών δικαιωμάτων ,στην εργασία , στην παιδεία και την υγεία.

Ο αγώνας λοιπόν είναι κοινός. Είναι αγώνας ύπαρξης.

Παιδεία – Ιωάννα Παππά, Δασκάλα, μέλος ΔΣ συλλόγου εκπαιδευτικών ΠΕ “Έλλη Αλεξίου”.

Οι στρατηγικές επιλογές του κεφαλαίου σήμερα για τον δημόσιο τομέα έχουν να κάνουν:

α. από τη μια μ’ έναν μικρότερο σε μέγεθος δημόσιο τομέα και φθηνότερο , με ανοιχτή εκχώρηση πολλών λειτουργιών του στο ιδιωτικό κεφάλαιο και με την εξάλειψη και των τελευταίων υπολειμμάτων του υποτυπώδους κράτους πρόνοιας που υπήρξε στην Ελλάδα.
β. τη διαμόρφωση ενός πειθαρχημένου εργατικού δυναμικού , ιδεολογικά και πολιτικά υποταγμένου στις απαιτήσεις της κρατικής εξουσίας , το οποίο, αν καταφέρει να ξεφύγει από τη μέγγενη της εργασιακής εφεδρείας και των απολύσεων θα βρίσκεται κάτω από ένα μόνιμο καθεστώς φτώχειας, εργασιακής περιπλάνησης και εργασιακού δεσποτισμού.

Οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές και οι καπιταλιστικού τύπου αναδιαρθρώσεις που εφαρμόστηκαν σε παγκόσμιο επίπεδο , με προεξάρχουσες χώρες τις Η.Π.Α και τη Μ. Βρετανία , ενίσχυσαν όλες αυτές τις κατευθύνσεις και υπονόμευσαν τη θέση των εκπαιδευτικών και των μαθητών των λαϊκών στρωμάτων στην εκπαιδευτική διαδικασία. Στο αγοραίο μοντέλο εκπαίδευσης όχι μόνο ο ρόλος των εκπαιδευτικών αλλά και των μαθητών. Μετατρεπόμενη η εκπαίδευση σε μια επιχείρηση και λειτουργώντας κάτω από καθεστώς ανταγωνισμού, απαιτεί ουσιαστικά από τους μαθητές μέσα από τις επιδόσεις τους στα εθνικού επιπέδου τεστ αξιολόγησης να στηρίξουν την καλή φήμη του σχολείου στην εκπαιδευτική αγορά και την κατάταξη του σε υψηλές θέσεις του πίνακα εθνικής αξιολόγησης. Από την κατάταξη αυτή εξαρτάται η χρηματοδότηση του σχολείου και άρα η επιβίωσή του. Περνάμε επομένως από το καθεστώς του τι κάνει το σχολείο για τον μαθητή στο τι κάνει ο μαθητής για το σχολείο.
Οι αλλαγές αυτές είναι βαθιά συντηρητικές, κοινωνικά οπισθοδρομικές και μαζί τις συγχωνεύσεις σχολείων , τη μείωση του διδακτικού προσωπικού και την πλήρη συρρίκνωση των δαπανών δημιουργούν τις προϋποθέσεις για αγοραία μετάλλαξη του εκπαιδευτικού συστήματος και την ακόμα μεγαλύτερη μορφωτική περιθωριοποίηση των εργαζομένων.

Υγεία – Πάνος Παπανικολάου, Γιατρός, μέλος του ΔΣ της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας- Πειραιά.

Αποδόμησε τους ισχυρισμούς- μύθους του υπουργείου Υγείας και του τηλε-υπουργού Άδωνι Γεωργιάδη τονίζοντας ότι: “με τις εντολές της Ε.Ε., του Δ.Ν.Τ., των τοκογλύφων δανειστών η κυβέρνηση διαλύει μεθοδικά όσες παροχές της δημόσιας υγείας έχουν απομείνει. Ήδη μετράμε 11 δημόσια νοσοκομεία που έχουν κλείσει, ενώ με συνοπτικές διαδικασίες:

  • Μείωσαν τους ασφαλισμένους που δικαιούνται δημόσιες παροχές υγείας, ψηφίζοντας, μάλιστα, νόμους που αφήνουν, χωρίς κάλυψη τους μακροχρόνια ανέργους.
  • Αύξησαν τη συμμετοχή των ασφαλισμένων, μείωσαν τις λίστες φαρμάκων, επέβαλαν τα γενόσημα προσφέροντας στις πολυεθνικές δώρο εκατομμυρίων.
  • Έβαλαν τηλεφωνικές εταιρίες να κλείνουν ραντεβού στα νοσοκομεία επιβαρύνοντας με παράλογες χρεώσεις τον κόσμο.
  • Επέβαλαν εισιτήριο των 5 ευρώ για κάθε επίσκεψη.
  • ‘Εβγαλαν εκτός ταμείων 300 εξετάσεις ενώ έβαλαν το 1 ευρώ ανά συνταγή.
  • Αποφάσισαν μείωση της κρατικής δαπάνης 20% ανά γιατρό, σε σχέση με πέρυσι, στις συνταγές φαρμάκων.
  • Κλείνουν νοσοκομεία, κέντρα υγείας, μονάδες ψυχικής υγείας, αφήνοντας τους ψυχικά άρρωστους στη μοίρα τους, όπως και τους καρκινοπαθείς χωρίς φάρμακα.

Συντονισμός – Αντωνία Αθανασοπούλου- Βαφειάδου, αρχιτεκτόνισσα, Δημ. Σύμβουλος της Αριστερής Κίνησης Περιστερίου.

Εξήγησε τα αίτια της κρίσης και της επίθεσης του κεφαλαίου στη πόλη, με αναφορά στον David Harvey, ενώ κλείνοντας τόνισε ότι αυτή είναι η συζήτηση που πρέπει να ανοίξει στις γειτονιές των πόλεων, επάνω σε αυτά τα ζητήματα θα πρέπει να τοποθετηθούν οι υποψήφιοι όλων των παρατάξεων, αυτό θα είναι και το διακύβευμα για την αριστερά. Γιατί δεν μπορεί να υπάρξει πόλη με πολίτες άστεγους, πεινασμένους, χωρίς σχολειά και χωρίς περίθαλψη.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Έφυγε από τη ζωή η Ιωάννα Ζερβάκη – Η ανακοίνωση της ΓΣΕΕ

Peristeri News

Στην Κωνσταντινούπολη ο Ανδρέας Παχατουρίδης – Θα συναντηθεί με τον Ιμάμογλου

Peristeri News

Λαϊκή Συσπείρωση: Κάτω τα χέρια από το Μουσείο ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης στο Περιστέρι

Peristeri News

Leave a Comment