PeristeriNews.gr
Editorial

Εκατομμύρια εκτοπισμένοι λόγω της θρησκευτικής βίας


Οι συγκρούσεις οι οποίες συγκλονίζουν τον πλανήτη προκάλεσαν τις μεγαλύτερες εκτοπίσεις πληθυσμών για θρησκευτικούς λόγους στη σύγχρονη ιστορία.

Γενικότερα πάντως μπορούμε να πούμε ότι οι θρησκευτικές μειονότητες, και ιδιαίτερα οι Χριστιανοί, απολάμβαναν μεγαλύτερη ασφάλεια, αν και όχι πλήρη ελευθερία, υπό τα αυταρχικά καθεστώτα που βρίσκονταν στην εξουσία από τα μέσα του προηγούμενου αιώνα.

Η αποδυνάμωση ή η κατάρρευση αυτών των καθεστώτων δημιούργησε αστάθεια και αβεβαιότητα, ενώ παράλληλα επέτρεψε την άνοδο ακραίων ισλαμιστικών ιδεολογιών και μορφωμάτων που εκμεταλλεύτηκαν το κενό εξουσίας που δημιουργήθηκε.

Περισσότεροι από 65 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί με τη βία από τα σπίτια τους, στη μεγαλύτερη ανθρώπινη μετατόπιση από το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Σε σχεδόν κάθε γωνιά του κόσμου εκατομμύρια χριστιανοί, μουσουλμάνοι, ινδουιστές και πιστοί άλλων θρησκειών αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους λόγω των θρησκευτικών τους πεποιθήσεων.

Ιδιαίτερη ανησυχία σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις των συρράξεων στη Συρία και την ευρύτερη περιοχή, στην Αφρική, αλλά και σε χώρες της Ασίας.

Σ’ όλο τον κόσμο άνθρωποι γίνονται θύματα διακρίσεων, βιαιοτήτων και επιθέσεων διότι απλώς ασκούν την (θρησκευτική) πίστη τους.

Πιο σημαντικά προβλήματα, των εκτοπισμένων πληθυσμών είναι οι κακές ανθρωπιστικές συνθήκες, συμπεριλαμβανομένων των περιστατικών βίας με βάση το φύλο.

Μια μεγάλη πλειονότητα εξακολουθεί να έχει έλλειψη επαρκούς στέγης, τροφής και πόσιμου ύδατος ή κακές συνθήκες υγιεινής και ανεπαρκή πρόσβαση σε υπηρεσίες όπως η υγεία και η φαρμακευτική περίθαλψη, νομική πληροφόρηση και βοήθεια, καθώς και ψυχολογική και κοινωνική υποστήριξη.

Οι εξελίξεις αυτές καλούν τις μεγάλες δυνάμεις να αντιμετωπίσουν με σοβαρότητα και υπευθυνότητα την αναγκαστική μετακίνηση των πληθυσμών, άλλοτε της προσφυγιάς και άλλοτε της μετανάστευσης, χωρίς οι βλέψεις τους να είναι εδαφικές ή υλικές διεκδικήσεις.

Πάντως, έτσι δημιουργήθηκε ο κόσμος και ο ανθρώπινος πολιτισμός όπως τον ξέρουμε και έτσι συνεχίζει. Μεγάλες μετακινήσεις πληθυσμών τον δημιούργησαν.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Τι μας έμαθαν οι φετινές δημοτικές εκλογές

Peristeri News

Ζούμε στη χώρα που δεν ξέρεις τι σου ξημερώνει

Peristeri News

Και όταν τα κάψετε όλα τι θα έχετε να κάψετε μετά;

Peristeri News

Leave a Comment