PeristeriNews.gr
Πολιτική

Δ. Τζανακόπουλος: Nα πάρει άμεσα τις αποφάσεις του το ΔΝΤ


Το ΔΝΤ, είτε παραμείνει ως τεχνικός σύμβουλος, είτε με χρηματοδότηση, θα πρέπει να πάρει άμεσα τις αποφάσεις του ώστε να μην δημιουργούνται κωλυσιεργίες στη διαδικασία ολοκλήρωσης της αξιολόγησης, ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό Alpha.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι «δεν έχει κλείσει η συζήτηση για τους όρους παραμονής του Ταμείου» και επανέλαβε και ότι «δεν θα γίνουν αποδεκτές παράλογες απαιτήσεις του ΔΝΤ που σημαίνουν νέα μέτρα μετά τη λήξη του προγράμματος τον Αύγουστο του 2018». Πρόσθεσε ακόμη ότι ο στόχος για την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% το 2018 θα επιτευχθεί χωρίς την λήψη νέων μέτρων.

Εφόσον επιτευχθεί μια συμφωνία που να είναι αποδεκτή από όλους, πρόσθεσε ο κ. Τζανακόπουλος, τότε η κυβέρνηση θα ήταν έτοιμη να συζητήσει για ένα μηχανισμό αυξημένων εγγυήσεων. Εκτίμησε πάντως ότι δεν θα χρειαστεί η ενεργοποίηση ενός τέτοιου μηχανισμού. Εξηγώντας τι σημαίνει αυτός ο μηχανισμός, είπε ότι αφορά μια πιθανή επέκταση, για ένα χρόνο, του μηχανισμού δημοσιονομικής διόρθωσης.

Εξέφρασε τη βούληση της κυβέρνησης για ολοκλήρωση των διαδικασιών της αξιολόγησης το συντομότερο δυνατό και είπε ότι το υπουργείο Οικονομικών θα αναλάβει σειρά πρωτοβουλιών στην κατεύθυνση αυτή εν όψει του Eurogroup της 26ης Ιανουαρίου.

Σε ό,τι αφορά την πλήρη απελευθέρωση του ορίου απολύσεων, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι το ποσοστό τους στην Ελλάδα αντιστοιχεί στο μέσο ευρωπαϊκό όριο, ενώ και το υπουργικό πλαίσιο είναι συμβατό με το ευρωπαϊκό θεσμικό πλαίσιο, και προσέθεσε πως «το ΔΝΤ πρέπει να κατανοήσει ότι εδώ είναι Ευρώπη και δεν μπορεί να συνεχιστεί το καθεστώς εξαίρεσης της χώρας από το πλαίσιο συλλογικών διαπραγματεύσεων, ούτε και μπορεί η χώρα να μετατραπεί σε Ειδική Οικονομική Ζώνη».

Ο κ. Τζανακόπουλος υποστήριξε ότι η κυβέρνηση δεν επιμένει σε κανένα «αφήγημα» ότι το ΔΝΤ είναι ο «κακός» διασαφηνίζοντας ότι το ΔΝΤ αποδέχεται από τη μια την άρνηση μιας χώρας για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους και στη συνέχεια εκβιάζει την Ελλάδα, για μέτρα ύψους 4,5 δισ.

Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο εκλογών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε ότι τις κυβερνήσεις τις ανεβάζει και τις ρίχνει ο λαός, ενώ στην ερώτηση «τι θα συμβεί αν επιμένει ο κ. Σόιμπλε για νέο πρόγραμμα» υπενθύμισε ότι πολύ πρόσφατα ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών είχε δηλώσει πως αν χρειαζόταν να αντικατασταθεί το ΔΝΤ από τον ESM, αυτή η αλλαγή στην περίπτωση που θα χρειαζόταν την έγκριση του γερμανικού Κοινοβουλίου, δεν θα δημιουργούσε ένταση στην Γερμανία.

Κληθείς να σχολιάσει την ομιλία του Τραμπ ο κ. Τζανακόπουλος είπε ότι δεν πρέπει να υπάρχει βιασύνη και προσέθεσε ότι η ελληνική κυβέρνηση θα επιδιώξει καλές και εποικοδομητικές σχέσεις με τις ΗΠΑ.

Σχετικά με τα hot spot και τις προσλήψεις, είπε ότι όντως υπάρχουν πάρα πολλά προβλήματα, ενώ καταβάλλεται, όπως τόνισε, εκ μέρους της κυβέρνησης η μεγαλύτερη δυνατή προσπάθεια για την επίλυσή τους. Σημείωσε ακόμη ότι η προκήρυξη για την πρόσληψη 2.500 υπαλλήλων για τα hot spot εκδόθηκε πριν την Συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας, οπότε και οι ροές ήταν πολύ αυξημένες, όμως η προκήρυξη ανέφερε ότι οι προσληφθέντες δεν ήταν μόνο για τα hot spots, αλλά για την αντιμετώπιση των κοινωνικών αναγκών των δήμων.

Κληθείς να κάνειμια αποτίμηση της διετούς διακυβέρνησης της χώρας, ο κ. Τζανακόπουλος είπε ότι η διαπραγμάτευση που ξεκίνησε από τον Ιανουάριο του 2015 έως το καλοκαίρι της ίδιας χρονιάς άγγιξε τα όρια της κοινωνικής αντοχής, τα πολιτικά όρια του ΣΥΡΙΖΑ και ψηλάφισε τα όρια της Ευρώπης, προσθέτοντας: «δεν καταφέραμε όσα θέλαμε, αλλά καταφέραμε αρκετά». Τόνισε ακόμη ότι το πρόγραμμα που υπέγραψε η ελληνική κυβέρνηση δεν είχε καμία σχέση με το πρόγραμμα της κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επέκρινε τους δανειστές τόσο για κωλυσιεργία, όσο και για την επιβολή πιστωτικής ασφυξίας στην χώρα, και τόνισε ότι δεν αποτελεί ιδεοληψία η υπεράσπιση κοινωνικών και εργασιακών δικαιωμάτων. Εκτίμησε δε ως βασικό λάθος εκείνης της περιόδου το ότι «αφεθήκαμε στην στρατηγική της διολίσθησης των δανειστών στην πρώτη φάση».

Ο κ. Τζανακόπουλος κατηγόρησε τη Ν.Δ. ότι είναι υπέρ της περαιτέρω διάλυσης της αγοράς εργασίας. «Το όριο για τον κ. Μητσοτάκη είναι ο ουρανός, δεν έχει προβλήματα τέτοια ο κ. Μητσοτάκης», είπε, προσθέτοντας ότι για τον ΣΥΡΙΖΑ δεν αρκεί η ανάπτυξη, αλλά «η ανάπτυξη πρέπει να διαχέει τα οφέλη στην κοινωνική πλειοψηφία, άρα χρειάζεται αποκατάσταση των συλλογικών διαπραγματεύσεων, ενίσχυση των συλλογικών δικαιωμάτων και της διαπραγματευτικής δύναμης των εργαζομένων».

Ερωτηθείς για τα χρήματα από τις διάφορες λίστες, είπε ότι καταβάλλεται προσπάθεια επιστροφής τους, επισημαίνοντας ότι όταν επί ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. οι βεβαιώσεις από τις διάφορες λίστες δεν ξεπερνούσαν τα 100 εκατ. ευρώ, με την παρούσα κυβέρνηση έχουν ξεπεράσει το 1,1 δισ. ευρώ.

Απαντώντας στο ερώτημα «τι έχει κάνει η κυβέρνηση για την μεσαία τάξη και την ζωή των απλών ανθρώπων», ο κ. Τζανακόπουλος τόνισε ότι «ο στόχος της σημερινής κυβέρνησης για το 2016 ήταν πρωτογενές πλεόνασμα 0,5%, ενώ ο στόχος της προηγούμενης κυβέρνησης ήταν 4,5%, δηλαδή, 8 δισ. ευρώ μέτρα παραπάνω».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι η κατάσταση αργά, αλλά σταθερά, βελτιώνεται, ανέφερε ότι υπάρχουν κοινωνικά στρώματα που στηρίζουν την κυβέρνηση, ενώ κάποιοι «από τα ανώτερα στρώματα δεν νιώθουν και πολύ άνετα».

Σχετικά με τα ποσοστά που εμφανίζει ο ΣΥΡΙΖΑ στις δημοσκοπήσεις, είπε ότι κάθε πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής επιφέρει φθορά στις κυβερνήσεις, σημείωσε ότι αρκετές φορές οι εταιρείες δημοσκοπήσεων “έπεσαν έξω”, και προσέθεσε ότι «έχουμε δώσει τεράστιες μάχες για πολύ μεγάλα τμήματα του πληθυσμού».

Τέλος, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι οι εκλογές θα διεξαχθούν, όπως προβλέπει το Σύνταγμα, το φθινόπωρο του 2019.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Δεν πάνε σε εκλογές για νέο πρόεδρο στον ΣΥΡΙΖΑ

Peristeri News

Νάντια Γιαννακοπούλου: Συμφωνώ με το νομοσχέδιο για τα μη κρατικά πανεπιστήμια

Peristeri News

Κασσελάκης: Θα μείνω στην Ελλάδα και θα γίνω πρωθυπουργός

Peristeri News

Leave a Comment