PeristeriNews.gr
Πολιτική

Δ. Τζανακόπουλος: Το ΔΝΤ συνηθίζει να πέφτει έξω στις προβλέψεις του


Υποβάθμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τις εκτιμήσεις του ΔΝΤ για τα πρωτογενή πλεονάσματα των επόμενων ετών, λέγοντας ότι επιμένει σε απαισιόδοξες προβλέψεις και συνήθως πέφτει έξω σε αυτές.

Μεταξύ άλλων, είπε ότι η κυβέρνηση αναμένει τις εκθέσεις της ΕΛΣΤΑΤ και της Eurostat που «ενδεχομένως θα δείξουν μεγαλύτερα νούμερα» και πρόσθεσε ότι η υπεραπόδοση της ελληνικής οικονομίας είναι διαρκής.

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης παράλληλα με το επόμενο βήμα στα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος αποτελεί προϋπόθεση για την ευόδωση των διαβουλεύσεων ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους θεσμούς.

«ΔΝΤ και Γερμανία να κάνουν υποχωρήσεις»

Ο κ. Τζανακόπουλος σημείωσε ότι το θέμα των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος δεν το επιζητεί μόνο η κυβέρνηση, αλλά το έχει θέσει ως προϋπόθεση και το ΔΝΤ για συμμετοχή στο πρόγραμμα και υπενθύμισε ότι και η Γερμανία έχει θέσει ως προϋπόθεση τη συμμετοχή του ΔΝΤ.

«Για να κουμπώσουν όλα αυτά απαιτείται συνολική συμφωνία», πρόσθεσε, ενώ τόνισε ότι έχει έρθει η ώρα πλέον ΔΝΤ και Γερμανία να κάνουν υποχωρήσεις και πως «κανείς πλέον δεν μπορεί να κατηγορήσει την ελληνική κυβέρνηση για οποιοδήποτε καθυστέρηση».

Στο σημείο αυτό διαβεβαίωσε ότι έχουν μπει τα πράγματα σε τέτοιο δρόμο, ώστε στο Eurogroup της 22ας Μαΐου να έχουμε τη συμφωνία εκείνη που θα οδηγήσει και στην ένταξη στο QE.

«Πρόγραμμα μικρής χρηματοδότησης, διάρκειας ενός χρόνου από το ΔΝΤ»

Αναφερόμενος στον τρόπο χρηματοδότησης της χώρας από το ΔΝΤ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε ότι συζητείται ένα πρόγραμμα μικρής χρηματοδότησης, διάρκειας ένος χρόνου που θα λήξει ταυτόχρονα με το πρόγραμμα του ESM.

«Χρειάζεται γενικός προσδιορισμός των μέτρων για το χρέος»

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση για το χρέος και την εαρινή Σύνοδο του ΔΝΤ, είπε πως στη Σύνοδο αυτή δεν λαμβάνονται αποφάσεις που να δεσμεύουν. Αυτό που θα γίνει θα είναι να ανοίξει η αντζέντα και το θέμα της ρύθμισης του χρέους, σημείωσε, προσθέτοντας πως η ελληνική πλευρά ευελπιστεί να υπάρξει συμφωνία στο γενικό πλαίσιο. Όπως είπε, αυτό που χρειάζεται τώρα είναι ένας τόσο γενικός προσδιορισμός των μεσοπρόθεσμων μέτρων που να καλύπτει το ΔΝΤ αλλά και να μη δημιουργεί πρόβλημα στη Γερμανία εν όψει εκλογών.

«Στόχος η κατάθεση του ν/σ με τα προαπαιτούμενα στις αρχές Μαΐου»

Ερωτηθείς για το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης της β’ αξιολόγησης, είπε πως στις 25 του μηνός επιστρέφουν τεχνικά κλιμάκια και στόχος είναι να κατατεθεί το νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα εντός της πρώτης εβδομαδας του Μαΐου και να έχει ψηφιστεί το πρώτο 15ημερο του Μαΐου.

«Δεν προλαβαίνουμε για έκτακτο Eurogroup»

Σε ερώτηση για ενδεχόμενο έκτακτο Eurogroup πριν τις 22 του Μαΐου, είπε πως βάσει χρονοδιαγραμματών εκτιμά πως δεν θα έχουμε προλάβει να έχουμε κάνει τα βήματα που απαιτούνται για το κλείσιμο της αξιολόγησης πριν το προγραμματισμένο για τις 22 Μαΐου Συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης.

«Αποκλειστικό δικαίωμα του Πρωθυπουργού ο ανασχηματισμός»

Κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις του κ. Νίκου Ξυδάκη περί ανασχηματισμού, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε πως ο ανασχηματισμός είναι αποκλειστικό δικαίωμα του Πρωθυπουργού και πρόσθεσε πως δεν θέλει να κάνει κανένα άλλο σχόλιο σε σχέση με τη συγκεκριμένη δήλωση.

 

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Δεν πάνε σε εκλογές για νέο πρόεδρο στον ΣΥΡΙΖΑ

Peristeri News

Νάντια Γιαννακοπούλου: Συμφωνώ με το νομοσχέδιο για τα μη κρατικά πανεπιστήμια

Peristeri News

Κασσελάκης: Θα μείνω στην Ελλάδα και θα γίνω πρωθυπουργός

Peristeri News

Leave a Comment