PeristeriNews.gr
Πολιτική

Δ. Τζανακόπουλος: Δεν αποδεχόμαστε μέτρα μετά τη λήξη του προγράμματος


Το ΔΝΤ πρέπει να κατανοήσει ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να αποδεχθεί την απαίτηση για μέτρα μετά τη λήξη του προγράμματος, διεμήνυσε για πολλοστή φορά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, ενώ χαρακτήρισε «σημαντική επιτυχία» και «αποφασιστικό βήμα» για τη σταθεροποίηση της οικονομίας τις αποφάσεις του Eurogroup για το χρέος.

«Δεν υπάρχει περίπτωση να αποδεχθούμε μέτρα για μετά τη λήξη του προγράμματος» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τζανακόπουλος κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, λέγοντας μάλιστα ότι «η μπάλα βρίσκεται στο γήπεδο του ΔΝΤ», το οποίο, σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, πρέπει να αποφασίσει τι θέλει να κάνει με το ελληνικό πρόγραμμα.

Εμείς έχουμε πει τις θέσεις μας, έχουμε κάνει συμβιβασμούς, σημείωσε, ενώ ανέφερε πως κ. Τόμσεν στο Eurogroup αντί να πιέσει στη κατεύθυνση της μείωσης των πρωτογενών πλεονασμάτων, φάνηκε να αποδέχεται τις ακραίες θέσεις για υψηλά πλεονάσματα και να πιέζει την κυβέρνηση για νέα μέτρα.

Ανέφερε μάλιστα πως η ελληνική πλευρά στη συνεδρίαση του Eurougroup «δεν αποδέχθηκε την παράλογη απαίτηση του ΔΝΤ για νέα μέτρα για τα ετη 2019 και 2020». Χαρακτήρισε επίσης παράδοξο ότι εκείνοι εκ των εταίρων που εμφανίζονται να διαφωνούν για το ύψος πλεονασμάτων, στη συνεδρίαση του Eurougroup ήταν σε απόλυτη ευθυγράμμιση σε ό,τι αφορά τη λιτότητα.

«Δεν μπορεί το ΔΝΤ να συνεχίζει να πιέζει την κυβέρνηση για νέα μέτρα και όχι τους Ευρωπαίους για μείωση πλεονασμάτων» πρόσθεσε.

Στέλνοντας μήνυμα και στο Βερολίνο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος συμπλήρωσε ότι η ελληνική πλευρά αναμένει ειδικά από τον Γερμανό ΥΠΟΙΚ και το ΔΝΤ «να σταματήσουν να επιμένουν στη συνέχιση μιας ακραίας πολιτικής λιτότητας».

Ο κ. Τζανακόπουλος τόνισε ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει την προσπάθεια για συνολική συμφωνία «ει δυνατόν μέχρι το τέλος του έτους». Όπως είπε, η επίτευξη συμφωνίας είναι «εφικτή και αναγκαία» ώστε η χώρα να ενταχθεί στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης το πρώτο τρίμηνο του 2017.

Τονίζοντας ότι στο εσωτερικό πρέπει όλοι να κατανοήσουν την κρισιμότητα των στιγμών, έστρεψε εκ νέου τα βέλη του κατά της Ν.Δ., λέγοντας ότι έχει επιλέξει μια στάση επικίνδυνη, ευχόμενη την αποτυχία των διαπραγματεύσεων. Όπως ανέφερε, αντί να χαιρετίσει ομόφωνα τα μέτρα «επέλεξε μία μίζερη στάση». Σημείωσε ακόμη ότι «η ίδια η Ν.Δ. χαρακτήριζε μέχρι πρότινος το χρέος βιώσιμο».

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο η κυβέρνηση να απευθυνθεί στον λαό, είπε πως η κυβέρνηση δεν έχει τίποτε άλλο στο μυαλό της από τη διαρκή προσπάθεια να κλείσει η αξιολογηση ει δυνατόν έως το τέλος του χρόνου.

Στόχος, είπε, είναι να κλείσει η β’ αξιολογηση χωρίς νέα μέτρα μετά τη λήξη και μετά θα δουμε πώς θα καταλήξει η συζήτηση για τα μεσοπρόθεσμα και τα μακροπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, συζήτηση που είναι άμεσα συνυφασμένη με το θέμα των πρωτογενών πλεονασμάτων.

Επανέλαβε πως η θέση της ελληνικής πλευράς είναι πως τα πρωτογενή πλεονάσματα οφείλουν να μειωθούν για να δοθεί η δυνατότητα στην οικονομία να αναπνεύσει.

Ο κ. Τζανακόπουλος έκανε παράλληλα γνωστό πως ο Πρωθυπουργός θα πάρει πρωτοβουλίες για επικοινωνίες και συζητήσεις με Ευρωπαίους αξιωματούχους, με στόχο τη συνολική πολιτική συμφωνία χωρίς νέα μέτρα και ταυτόχρονα με αποκατάσταση του ευρωπαϊκού κοινωνικού μοντέλου για τις εργασιακές σχέσεις.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση κυβερνητικός εκπρόσωπος διαβεβαίωσε ότι ο υπουργός Οικονομικών «απολαμβάνει την πλήρη εμπιστοσύνη» του Πρωθυπουργού και ότι δεν υπάρχει «καμία διαφοροποίηση στις θέσεις της κυβέρνησης».

Απέρριψε στη συνέχεια τα σενάρια εκλογών σημειώνοντας ότι ο Αλ. Τσίπρας έχει ξεκαθαρίσει κατηγορηματικά ποια είναι η θέση της κυβέρνησης. « Η β΄αξιολόγηση θα κλείσει με θετικό τρόπο και η κυβέρνηση θα συνεχίσει το έργο για την έξοδο από την κρίση», πρόσθεσε.

Ερωτηθείς σχετικά με την απεργία της ΠΝΟ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος χαρακτήρισε «ανυπόστατο» το ζήτημα που προβάλλει η Ομοσπονδία. Όπως ανέφερε «βασική αφορμή της απεργίας είναι η φημολογία ότι θα αυξηθεί η φορολογία των Ελλήνων ναυτικών». Εκ μέρους του υπουργείου Ναυτιλίας έχει γίνει σαφές ότι δεν είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης η αύξηση της φορολογίας των ναυτικών, ξεκαθάρισε.

Αναφορικά με τις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό, ο κ. Τζανακόπουλος επισήμανε ότι μία διμερής συνάντηση με τον Τούρκο πρόεδρο είναι απαραίτητη προϋπόθεση ώστε να υπάρξει μίας επιτυχής πολυμερής συνάντηση μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων πλευρών.

Κληθείς να σχολιάσει τέλος την αντίδραση της Τουρκίας για την απόφαση της μη έκδοσης των τριών Τούρκων στρατιωτικών είπε ότι «η τοποθέτηση της ελληνικής κυβέρνησης είναι σαφής και συγκεκριμένη» και ότι «η κυβέρνηση σέβεται και δεσμεύεται από τις αποφάσεις της ελληνικής δικαιοσύνης» η οποία «έχει τη δικαιοδοσία να αποφασίζει για την έκδοση ή μη ενός ατόμου».

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Δεν πάνε σε εκλογές για νέο πρόεδρο στον ΣΥΡΙΖΑ

Peristeri News

Νάντια Γιαννακοπούλου: Συμφωνώ με το νομοσχέδιο για τα μη κρατικά πανεπιστήμια

Peristeri News

Κασσελάκης: Θα μείνω στην Ελλάδα και θα γίνω πρωθυπουργός

Peristeri News

Leave a Comment