PeristeriNews.gr
Κοινωνία

Διαταγή ΕΛΑΣ για την προστασία ευάλωτων ομάδων προσφύγων


Διαταγή προς τις αρμόδιες υπηρεσίες του Σώματος, με εξειδικευμένες οδηγίες και κατευθύνσεις για το αστυνομικό προσωπικό για την προστασία ευάλωτων προσώπων, όπως οι ανήλικοι και οι γυναίκες μετανάστριες και πρόσφυγες, εξέδωσε το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας.

Όπως επισημαίνεται στη σχετική ανακοίνωση της ΕΛΑΣ, με τη διαδικασία αυτή επιδιώκεται να ενημερωθούν σχετικά οι αστυνομικοί, ώστε να διασφαλιστεί η προστασία θεμελιωδών δικαιωμάτων των παραπάνω προσώπων και να αποτραπούν τυχόν περιστατικά βίας και κακοποίησης σε βάρος τους.

Ειδικότερα, προσδιορίζεται, μεταξύ άλλων, το πλαίσιο των ενεργειών των αστυνομικών ώστε:

  • Να βρίσκονται σε ετοιμότητα για ενδείξεις οποιασδήποτε εγκληματικής δραστηριότητας ενδέχεται να συναρτάται με τη μετανάστευση, όπως η βία κατά των γυναικών.
  • Να καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για να διασφαλιστεί η δυνατότητα των μεταναστριών να δίνουν συνέντευξη (ταυτοποίησης, αφενημέρωσης) σε πρόσωπο του ιδίου φύλου.
  • Να μεριμνούν για τη φροντίδα των εγκύων, ώστε να διευκολύνονται κατά τη διάρκεια των προβλεπόμενων διαδικασιών διαχείρισης (π.χ. προτεραιότητα, αποφυγή ορθοστασίας, πρόσβαση σε στεγασμένους χώρους κ.ο.κ.).
  • Να μεριμνούν ώστε η κράτηση των γυναικών υπό επιστροφή να μην τις εκθέτει σε κίνδυνο βίας, σωματικής ή ψυχικής κακομεταχείρισης ή σεξουαλικής παρενόχλησης.
  • Εάν εκτιμούν ότι μια γυναίκα έχει πέσει θύμα σεξουαλικής κακοποίησης, ιδίως στο πλαίσιο των συνεντεύξεων ταυτοποίησης και αφενημέρωσης, ή εάν αυτή δεν είναι σε θέση ή δεν επιθυμεί να συζητήσει ορισμένα γεγονότα που σχετίζονται με αυτό το περιστατικό, να την ρωτούν διακριτικά, γεγονός που θα επιτρέψει τον προσδιορισμό των κατάλληλων μέτρων προστασίας και την ειδικότερη υπηρεσία στην οποία θα μπορούσαν να την παραπέμψουν.

Επιπλέον, σύμφωνα με ειδικότερες εντολές και οδηγίες:

  • Σε κλειστούς χώρους παραμονής, οι γυναίκες και τα παιδιά κρατούνται ξεχωριστά από τους άντρες, εξαιρώντας τις οικογένειες, εκτός εάν ζητηθεί κάτι άλλο από μέλος της οικογένειας.
  • Κατά τη διάρκεια της παραμονής τους, υπάρχει μέριμνα ώστε να καλύπτονται οι ιδιαίτερες ανάγκες υγιεινής των γυναικών.
  • Σε εγκύους γυναίκες και θύματα σεξουαλικής παρενόχλησης, βιασμού και άλλων μορφών βίας, χορηγείται ειδική ιατρική περίθαλψη, συμβουλευτική υποστήριξη και νομική βοήθεια.
  • Οι γυναίκες δεν πρέπει να εξαναγκάζονται να μιλήσουν για προβλήματα που σχετίζονται με σεξουαλική βία κατά τη διάρκεια συνεντεύξεων ταυτοποίησης ή αφενημέρωσης.
  • Οι γυναίκες μετανάστριες να έχουν δικαίωμα άμεσης και αυτοτελούς παροχής πληροφοριών, ενόψει του κινδύνου οι πληροφορίες που παρέχονται στους άνδρες συγγενείς τους να μη μεταφέρονται σε αυτές λόγω πολιτιστικών πεποιθήσεων. Αυτό μπορεί να στερήσει από αυτές τη δυνατότητα να λαμβάνουν ανεξάρτητες αποφάσεις και να ζητήσουν προστασία ή βοήθεια.

Σημειώνεται ότι το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας έχει μεριμνήσει ώστε να διατεθεί σε όλες τις δομές διαχείρισης προσφύγων και μεταναστών, που λειτουργούν σε διάφορες περιοχές της χώρας μας, ικανός αριθμός γυναικών αστυνομικών.

 

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

ΕΕΚΕ: Ακατάσχετοι λογαριασμοί στα χαρτιά

Peristeri News

Χωρίς μετρό, ΗΣΑΠ και τραμ την Τετάρτη

Peristeri News

Παραλύει την Τετάρτη η χώρα – Πώς θα κινηθούν τα μέσα μεταφοράς

Peristeri News

Leave a Comment