PeristeriNews.gr
Διεθνή

Δίκες στελεχών της αντιπολίτευσης ετοιμάζει ο Μαδούρο


Η Συντακτική Εθνοσυνέλευση, την οποία συνέστησε το καθεστώς του προέδρου της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο τον Ιούλιο, με εκλογές τις οποίες μποϊκόταρε η αντιπολίτευση, ενέκρινε την προσαγωγή σε δίκη στελεχών της αντιπολίτευσης με την κατηγορία της «εσχάτης προδοσίας».

Το σώμα, το οποίο δεν αναγνωρίζεται ούτε από την νόμιμη Εθνοσυνέλευση (κοινοβούλιο) της χώρας, ούτε από τις περισσότερες χώρες της διεθνούς κοινότητας, ανακοίνωσε ότι θα οδηγήσει στη Δικαιοσύνη όσους κατηγορεί ότι «υποστηρίζουν τις κυρώσεις των ΗΠΑ ενάντια στη Βενεζουέλα.

Την προηγούμενη εβδομάδα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ υπέγραψε διάταγμα με το οποίο επιβάλλονται οικονομικές κυρώσεις ενάντια στη «δικτατορία του Νικολάς Μαδούρο». Οι κυρώσεις αφορούν τα ομόλογα που εκδίδει η κυβέρνηση της Βενεζουέλας, καθώς και η κρατική πετρελαϊκή εταιρεία της χώρας και έχουν ως στόχο να τους στερήσουν οικονομικούς πόρους.

Κατά τη διάρκεια τρίωρης συνεδρίασης την Τρίτη, ορισμένοι εκ των 545 αντιπροσώπων στο σώμα, όλοι τους υποστηρικτές του προέδρου Μαδούρου, χαρακτήρισαν την πρώην υποστηρίκτρια του καθεστώτος και πρώην γενική εισαγγελέα Λουίσα Ορτέγκα «απόβρασμα», που «σύρθηκε σαν σκουλήκι» και πούλησε την χώρα της «για λίγα δολάρια».

Η κ. Ορτέγκα απομακρύνθηκε από τη θέση της με απόφαση της Συντακτικής Εθνοσυνέλευσης στις αρχές Αυγούστου, ενώ εκτελούσε επταετή θητεία, για την οποία είχε εκλεγεί από τη νόμιμη Εθνοσυνέλευση. Είχε υπάρξει επί χρόνια πολιτική σύμμαχος τόσο του Ούγο Τσάβες, όσο και του Νικολάς Μαδούρο, ωστόσο είχε διαφοροποιηθεί τους τελευταίους μήνες, καταγγέλλοντας την κυβέρνηση για αυταρχισμό και βία.

Ο πρόεδρος της νόμιμης Εθνοσυνέλευσης Χούλιο Μπόρχες χαρακτηρίστηκε από μέλη της Συντακτικής Εθνοσυνέλευσης ως «ένας από τους αληθινούς εχθρούς της Βενεζουέλας», επειδή ζήτησε από την Γκόλντμαν Σαχς να σταματήσει να αγοράζει κρατικά ομόλογα της Βενεζουέλας.

Στην Εθνοσυνέλευση η ενιαία αντιπολίτευση Κεντροαριστεράς – Κέντρου – Κεντροδεξιάς διαθέτει, μαζί με τρεις βουλευτές των ιθαγενών, υπερενισχυμένη πλειοψηφία άνω των δύο τρίτων, ωστόσο η νέα, φιλική προς το καθεστώς Συντακτική Εθνοσυνέλευση αφαίρεσε κάθε αρμοδιότητα από το κοινοβούλιο και ανέλαβε η ίδια τη νομοθετική εξουσία.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Η Σουηδία και επίσημα 32ο μέλος του ΝΑΤΟ

Peristeri News

Ένταση στις Βρυξέλλες με αγρότες να σπάνε κιγκλιδώματα της αστυνομίας

Peristeri News

Ισραήλ: Χιλιάδες διαδηλωτές κατά του Νετανιάχου

Peristeri News

Leave a Comment