PeristeriNews.gr
Πολιτική

Γ. Μουζάλας: Δεν υπάρχει άλλη λύση από τη ΒΙΑΛ


Οι εργασίες βελτίωσης των εγκαταστάσεων της ΒΙΑΛ θα προχωρήσουν, ξεκαθάρισε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας, από το αεροδρόμιο της Χίου, λίγο πριν από την αναχώρησή του για την Αθήνα, μετά την ολοήμερη επίσκεψή του στο νησί, όπου επιθεώρησε τις εργασίες που πραγματοποιούνται στον συγκεκριμένο καταυλισμό ώστε να στεγασθούν σε οικίσκους οι περίπου 1.600 διαμένοντες εκεί πρόσφυγες και μετανάστες.

Όπως είπε ο κ. Μουζάλας, προς το παρόν για τη διαμονή των προσφύγων και μεταναστών στο νησί δεν υπάρχει άλλη λύση από τον καταυλισμό της ΒΙΑΛ, ενώ δεν υπάρχει καμία εναλλακτική πρόταση από την τοπική κοινωνία και τους φορείς της.

Πρόσθεσε ακόμη ότι η λύση του ΧΑΔΑ, που είχε δρομολογηθεί και είχε εξευρεθεί χρηματοδότηση, ακυρώθηκε. «Χωρίς ΒΙΑΛ τι;» αναρωτήθηκε.

Σχετικά με την κατάσταση στη ΒΙΑΛ, ο κ. Μουζάλας διαβεβαίωσε ότι θα βελτιωθούν οι υποδομές και ότι θα φτιαχτεί η περίφραξή του για τη διευκόλυνση της αστυνόμευσης, χωρίς όμως ο καταυλισμός να μετατραπεί σε κλειστό κέντρο, αφού κάτι τέτοιο αντίκειται στο ευρωπαϊκό, αλλά και το διεθνές δίκαιο, για τους πρόσφυγες, όπως είπε.

Σε ό,τι αφορά τα αιτήματα των κατοίκων του Χαλκειούς, ο κ. Μουζάλας δεσμεύθηκε πως θα ενταθούν οι περιπολίες, ώστε να αποτρέπονται οι ζημιές, κυρίως σε κτήματα των κατοίκων στην περιοχή. Ο υπουργός χαρακτήρισε «μικροεγκληματικότητα» τα όσα συμβαίνουν στην περιοχή, μιας και – όπως ανέφερε – εκτός από μια μεγάλη κλοπή στα τέλη του 2016 δεν έχει ξανασυμβεί κάτι το αξιόλογο.

Κατά την παρουσία του στη Χίο ο κ. Μουζάλας είχε συναντήσεις με τον δήμαρχο Χίου Μανώλη Βουρνού και τον αντιπεριφερειάρχη Χίου Σταμάτη Κάρμαντζη.

Σύμφωνα με τον δήμο Χίου δεν υπήρξε καμία συμφωνία με τον υπουργό. Ο δήμαρχος έκανε γνωστό στον κ. Μουζάλα ότι θα προχωρήσει η αγωγή έξωσης από την ΒΙΑΛ και τού έθεσε παράλληλα δύο ζητήματα: ότι δεν θα έχει πλέον τη δυνατότητα ο δήμος να συνεχίσει την αποκομιδή των απορριμμάτων και δεύτερον ότι το καλοκαίρι, λόγω και της συνεχιζόμενης λειψυδρίας, θα υπάρχει πρόβλημα υδροδότησης του καταυλισμού.

Σημειώνεται ότι περίπου 50 άτομα της «παγχιακής επιτροπής αγώνα», από το χωριό Χαλκειός, συγκεντρώθηκαν στο αεροδρόμιο της Χίου για να διαμαρτυρηθούν, φωνάζοντας συνθήματα κατά του υπουργού.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Στο Ελσίνκι ο Ν. Δένδιας για το φιλανδικό μοντέλο στρατιωτικής θητείας

Peristeri News

Κ. Μητσοτάκης: Η Ελλάδα είναι πάντα με την πλευρά του Διεθνούς Δικαίου

Peristeri News

Στ. Κασσελάκης: Βγήκα ενισχυμένος, όλο το στάδιο φώναζε το όνομά μου

Peristeri News

Leave a Comment