PeristeriNews.gr
Πολιτική

Γκάλοπ: Μάχη Φώφης – Καμίνη για την Κεντροαριστερά


Αντιδράσεις από την Φώφη Γεννηματά και τον Θανάση Θεοχαρόπουλο, προκαλεί δημοσίευμα της Εφημερίδας των Συντακτών που περιγράφει ως ντέρμπι για γερά νεύρα τις εκλογές στην Κεντροαριστερά στις 5 Νοεμβρίου και δημοσιεύει σχετική δημοσκόπηση της εταιρείας Prorata.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, μεταξύ όσων δηλώνουν ότι σε μία κλίμακα 0-10 η πιθανότητα να πάρουν μέρος στις εκλογές είναι πάνω από πέντε, φαίνεται ότι εκκινούν από την ίδια αφετηρία η Φ. Γεννηματά και ο Γ. Καμίνης (14%), ακολουθούμενοι σε «απόσταση αναπνοής» από τον Ν. Ανδρουλάκη (12%), ενώ έπονται οι Στ. Θεοδωράκης (8%), Γ. Ραγκούσης (6%), Γ. Μανιάτης (5%) και Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος (3%).

Σε επίπεδο γενικού πληθυσμού (περιλαμβάνει και όσους έχουν αποκλείσει ότι θα πάνε να ψηφίσουν) και με αδιευκρίνιστο το 39% των απαντήσεων, προηγείται ελαφρώς η Φ. Γεννηματά, ακολουθούμενη κατά σειρά από τους Γ. Καμίνη, Στ. Θεοδωράκη και Ν. Ανδρουλάκη, χωρίς μεγάλες διαφορές με τους επόμενους υποψηφίους.

Αναφορικά με τη συμμετοχή του κόσμου, ένα μεγάλο ποσοστό των ερωτώμενων, ήτοι το 34%, δηλώνει ότι η πιθανότητα να πάρει μέρος στην εκλογή αρχηγού σε μια κλίμακα 0-10 είναι μεγαλύτερη από πέντε.

Περίπου ένας στους τρεις (34%) όσων κατ’ αρχήν εκδηλώνουν αυξημένο ενδιαφέρον συμμετοχής στην ψηφοφορία δηλώνει τελικά αναποφάσιστος ως προς την επιλογή προσώπου.

Σε άλλα ερωτήματα, το 64% χαρακτηρίζει εσφαλμένη την εκλογή αρχηγού χωρίς να έχει δημιουργηθεί ο νέος φορέας, ενώ το 58% δηλώνει απαισιόδοξα ότι το εγχείρημα αφορά μόνο την ανακατανομή ισχύος μεταξύ των διάφορων ομάδων μέσα και γύρω από το ΠΑΣΟΚ.

Πάντως, το 47% προτιμά να δημιουργηθεί ένα νέο ενιαίο κόμμα που θα απορροφήσει τα υπάρχοντα και το 36% να φτιαχτεί ένα συμμαχικό σχήμα με τη διατήρηση της αυτοτέλειας των υφιστάμενων κομμάτων.

Σε ό,τι αφορά γενικότερα την ελληνική Κεντροαριστερά, ως σημαντικότερο έλλειμμα εκλαμβάνεται η ασαφής πολιτική και ιδεολογική ταυτότητα (48%), έναντι της έλλειψης ικανού και ισχυρού ηγέτη (37%).

Το 61% θεωρεί ότι «η έννοια του Κέντρου στην πολιτική είναι λανθασμένη γιατί δεν νοείται απόλυτη ουδετερότητα».

Αντίδραση από Γεννηματά

Αιχμηρό ήταν το σχόλιο του γραφείου Τύπου της Φώφης Γεννηματά για το δημοσίευμα.

«Το δις και τρις εξαμαρτείν ουκ ανδρώ«σοφών» και «πανσόφων» Υπέρ – Υπουργών καθοδηγητών τους. Αυτό το μήνυμα ας το λάβουν σοβαρά υπόψη τους, τόσο ορισμένοι Υπουργοί και “αυλικοί” του ΣΥΡΙΖΑ, όσο και διάφορα στελέχη -“αυλικοί” της ΝΔ. Ότι μέσων και αν μετέλθουν, σε όσες γελοιότητες και αν καταφύγουν, στις 5 Νοεμβρίου η βάση της μεγάλης Κεντροαριστεράς θα ψηφίσει κόντρα στους σχεδιασμούς και τις επιθυμίες τους.

Η μεγάλη Δημοκρατική Προοδευτική Παράταξη είχε και θα έχει, αυτόνομο λόγο, αυτοδύναμη στρατηγική, πρωταγωνιστικό ρόλο, χωρίς ποτέ να είναι ουρά και δεκανίκι είτε του ΣΥΡΙΖΑ είτε της ΝΔ», αναφέρεται στο σχόλιο.

Αντίδραση Θεοχαρόπουλου

Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Θανάσης Θεοχαρόπουλος αντέδρασε έντονα στο δημοσίευμα.

Δήλωσε συγκεκριμένα: «Με πραγματική κατάπληξη είδα δημοσκόπηση της PRORATA για την εκλογή αρχηγού στην κεντροαριστερά όπου εμφανίζεται το όνομα μου ενώ όχι μόνο δεν ήμουν και δεν είμαι υποψήφιος αλλά και έχω δημόσια δηλώσει από τις 5 Σεπτεμβρίου ότι δεν πρόκειται να εμπλακώ στη διαδικασία υποψηφιοτήτων.

Σύμφωνα με την ταυτότητα της έρευνας, η δημοσκόπηση διεξήχθη από τις 4 έως και τις 7 Σεπτεμβρίου, συνεπώς για 3 από τις 4 ημέρες της έρευνας μετρούσαν την υποψηφιότητα μου ενώ είχα ήδη ξεκαθαρίσει δημόσια ότι δεν θα είμαι υποψήφιος» .

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Δηλώσεις των πολιτικών για την τραγωδία των Τεμπών

Peristeri News

Στο Ελσίνκι ο Ν. Δένδιας για το φιλανδικό μοντέλο στρατιωτικής θητείας

Peristeri News

Κ. Μητσοτάκης: Η Ελλάδα είναι πάντα με την πλευρά του Διεθνούς Δικαίου

Peristeri News

Leave a Comment