PeristeriNews.gr
Διεθνή

Βουλγαρία: Κυβέρνηση κεντροδεξιάς – ακροδεξιάς


Ο πρόεδρος της Βουλγαρίας Ρούμεν Ράντεφ ανέθεσε επισήμως στον ηγέτη του κεντροδεξιού GERB («Πολίτες για την Ευρωπαϊκή Ανάπτυξη της Βουλγαρίας») Μπόικο Μπορίσοφ να σχηματίσει μια νέα κυβέρνηση, η οποία θα περιλάβει για πρώτη φορά τους εθνικιστές δεξιούς – ακροδεξιούς «Ενωμένους Πατριώτες», συμμαχικό σχήμα το οποίο ήλθε τρίτο στις βουλευτικές εκλογές του Μαρτίου.

Ο σοσιαλιστής επικεφαλής του βουλγαρικού κράτους, ο οποίος χαρακτήρισε τους Ενωμένους Πατριώτες «Ευρωπαίους εθνικιστές», δήλωσε πεπεισμένος ότι η επόμενη κυβέρνηση «θα ανταποκριθεί στις θεμελιώδεις προσδοκίες των Βουλγάρων: ασφάλεια, αύξηση των εισοδημάτων, Δικαιοσύνη και σεβασμός του νόμου».

Η σύνθεση της νέας κυβέρνησης αναμένεται να δημοσιοποιηθεί την Τετάρτη και η ψηφοφορία στην Εθνοσυνέλευση για την ψήφο εμπιστοσύνης θα πραγματοποιηθεί την επομένη.

Το GERB του κ. Μπορίσοφ, το οποίο ήρθε πρώτο στις πρόωρες βουλευτικές εκλογές της 26ης Μαρτίου, εκλέγοντας 95 βουλευτές από τους 240 του κοινοβουλίου, δεν είχε πρακτικά άλλη επιλογή παρά να συμμαχήσει με τους Ενωμένους Πατριώτες, που διαθέτουν 27 έδρες, για να σχηματίσει πλειοψηφία.

Οι εθνικιστές είχαν ήδη εξασφαλίσει στον Μπόικο Μπορίσοφ κοινοβουλευτική στήριξη από το 2014 έως το 2016, χωρίς ωστόσο να εισέλθουν στην κυβέρνηση, καθώς το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ), στο οποίο ανήκει το Gerb, είχε αντιτάξει το βέτο του.

Έκτοτε οι Ενωμένοι Πατριώτες ακολούθησαν μια γραμμή ανοικτά υπέρ της Ε.Ε. και μετρίασαν τις δηλώσεις τους κατά της τουρκικής μειονότητας και εκείνης των Ρομά, παραμένοντας πάντως σταθερά αντίθετοι στην υποδοχή μεταναστών.

Στο σχήμα «Ενωμένοι Πατριώτες» συμμετέχουν τρία εθνικιστικά κόμματα: η Εσωτερική Μακεδονική Επαναστατική Οργάνωση – Βουλγαρικό Εθνικό Κίνημα (IMRO-ΒΝΜ), το Εθνικό Μέτωπο για τη Σωτηρία της Βουλγαρίας και το κίνημα «Επίθεση».

Η κυβέρνηση του Μπορίσοφ υπολογίζει επίσης στη στήριξη χωρίς συμμετοχή στην κυβέρνηση του λαϊκιστικού, δεξιού σχηματισμού Volya, που διαθέτει 12 έδρες και, πιο ευκαιριακά, του κεντρώου – κεντροαριστερού κόμματος της τουρκικής μειονότητας DPS (Κίνημα για Δικαιώματα και Ελευθερίες), με 26 έδρες.

Αξιωματική αντιπολίτευση θα είναι το κεντροαριστερό Βουλγαρικό Σοσιαλιστικό Κόμμα, από το οποίο προέρχεται και ο πρόεδρος Ράντεφ.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Η Σουηδία και επίσημα 32ο μέλος του ΝΑΤΟ

Peristeri News

Ένταση στις Βρυξέλλες με αγρότες να σπάνε κιγκλιδώματα της αστυνομίας

Peristeri News

Ισραήλ: Χιλιάδες διαδηλωτές κατά του Νετανιάχου

Peristeri News

Leave a Comment