PeristeriNews.gr
Διεθνή

Βερολίνο: Στο σημείο μηδέν οι αστυνομικές έρευνες


Βαριά είναι η ατμόσφαιρα στο Βερολίνο, στη σκιά της προχθεσινής επίθεσης σε χριστουγεννιάτικη αγορά της γερμανικής πρωτεύουσας, την ώρα που οι έρευνες για τον δράστη ή τους δράστες βρίσκονται στο σημείο μηδέν και πολλά ερωτήματα για την τραγωδία παραμένουν αναπάντητα.

Η αστυνομία εξετάζει τις διακόσιες περίπου μαρτυρίες πολιτών από τον τόπο της επίθεσης προσπαθώντας να ρίξει φως στην ταυτότητα των υπαίτιων, ενώ αναπάντητο παραμένει το ερώτημα γιατί η «τρελή» πορεία του φορτηγού μέσα στην πόλη επί μισή ώρα πέρασε απαρατήρητη από την Αστυνομία. Επικρίσεις υπάρχουν και για το γεγονός ότι δεν τοποθετήθηκαν εμπόδια γύρω από τις αγορές μετά την εμπειρία της Νίκαιας και παρά το γεγονός ότι η Αστυνομία βρισκόταν σε επιφυλακή για ενδεχόμενο χτύπημα.

Ο αρχικός ύποπτος αφέθηκε ελεύθερος χθες. Στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου τόσο ο δήμαρχος του Βερολίνου Μίχαελ Μίλερ, όσο και ο Γερουσιαστής (υπουργός) Εσωτερικών της πόλης-κρατιδίου του Βερολίνου Αντρέας Γκάιζελ και ο επικεφαλής της Αστυνομίας του Βερολίνου Κλάους Καντ υπήρξαν ιδιαίτερα φειδωλοί στις πληροφορίες που έδιναν. Φίλος του υπόπτου που αφέθηκε ελεύθερος ανέφερε ότι βρισκόταν μαζί του τη στιγμή της επίθεσης και ότι δεν έχει καμία ανάμειξη. Από τις έρευνες στο παλιό αεροδρόμιο του Τέμπελχοφ όπου φιλοξενούνται πρόσφυγες και διέμενε ο συλληφθείς Πακιστανός δεν προέκυψαν επιβαρυντικά στοιχεία.

Ο δρόμος που οδηγεί στην πλατεία Breitscheid, δίπλα στην συμβολική Εκκλησία της Μνήμης (Gedächtniskirche), η οποία διατηρήθηκε μισογκρεμισμένη για να θυμίζει τις συνέπειες του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, παραμένει κλειστός. Οι χριστουγεννιάτικες αγορές του Βερολίνου θα λειτουργήσουν από σήμερα κανονικά. Επίσης, περίφραξη από μπετόν τοποθετήθηκε ήδη στους δρόμους που οδηγούν στις χριστουγεννιάτικες αγορές της Δρέσδης και της Ερφούρτης, ενώ ένοπλοι αστυνομικοί θα περιπολούν όχι μόνο στις χριστουγεννιάτικες αγορές, άλλα και σε διάφορα κεντρικά σημεία των πόλεων. Παράλληλα θα τοποθετηθούν κάμερες, ώστε να παρακολουθούνται τυχόν ύποπτες κινήσεις.

Ο αγώνας του γερμανικού πρωταθλήματος της τοπικής ομάδας Χέρτα κατά του Ντάρμστατ στο Ολυμπιακό Στάδιο, θα διεξαχθεί κανονικά, με ενισχυμένα μέτρα ασφαλείας.

Η κίνηση στο Βερολίνο ήταν χθες μειωμένη, ενώ οι χριστουγεννιάτικες αγορές της πόλης δεν άνοιξαν. Χθες το βράδυ έγινε επιμνημόσυνη δέηση στην Εκκλησία της Μνήμης, παρουσία της πολιτικής ηγεσίας, ενώ εκατοντάδες Βερολινέζοι και τουρίστες άναψαν κερί στη μνήμη των νεκρών αψηφώντας το κρύο και τον φόβο. Το ίδιο έγινε και γύρω από την φωταγωγημένη με τα χρώματα της γερμανικής σημαίας Πύλη του Βραδενβούργου.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Η Σουηδία και επίσημα 32ο μέλος του ΝΑΤΟ

Peristeri News

Ένταση στις Βρυξέλλες με αγρότες να σπάνε κιγκλιδώματα της αστυνομίας

Peristeri News

Ισραήλ: Χιλιάδες διαδηλωτές κατά του Νετανιάχου

Peristeri News

Leave a Comment