PeristeriNews.gr
Διεθνή

Βερολίνο: Επικηρύχθηκε για 100.000 ευρώ ο Τυνήσιος ύποπτος


Ως ο ύποπτος για εμπλοκή στο στην επίθεση με φορτηγό, στη χριστουγεννιάτικη αγορά στο Βερολίνο, ταυτοποιήθηκε ο 24χρονος Τυνήσιος Ανις Αμρί, όπως ανακοίνωσε το γραφείο της ομοσπονδιακής εισαγγελίας στην Γερμανία, επικηρύσσοντας τον για 100.000 ευρώ.

Ο Ανίς Αμρί έχει ύψος 1.78 μέτρα, ζυγίζει 75 κιλά, έχει καφέ μάτια και μαύρα μαλλιά, ανέφερε ο εισαγγελέας στην ανακοίνωση του, προσθέτοντας ότι ενδέχεται να είναι επικίνδυνος και οπλισμένος.

Συμπλήρωσε ότι θα δοθεί αμοιβή ύψους 100.000 ευρώ σε όποιον παράσχει πληροφορίες για τον ύποπτο.

Παράλληλα, πηγή ασφαλείας της Τυνησίας τόνισε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι οι αρχές της χώρας ανέκριναν την οικογένεια του υπόπτου.

«Γνωστός για σχέσεις με δίκτυα σαλαφιστών» ο νέος ύποπτος

Σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών της κυβέρνησης της Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας Ραλφ Γέγκερ, ο 24χρονος Τυνήσιος ήταν σε επαφή με ισλαμιστές στη Ρηνανία – Βεστφαλία και γνωστός στις υπηρεσίες ασφαλείας. Στον ύποπτο καταλογίζονται σχέσεις με δίκτυα σαλαφιστών (σ.σ. υπερσυντηρητικοί σουνίτες μουσουλμάνοι).

Ειδικότερα, όπως ανέφερε «οι υπηρεσίες ασφαλείας αντάλλαξαν τα ευρήματά τους και τις πληροφορίες τους σχετικά με αυτό το πρόσωπο με το Κοινό Κέντρο Αντιτρομοκρατίας τον Νοέμβριο του 2016».

«Ο Τυνήσιος ήταν ήδη στο μικροσκόπιο των αρχών λόγω υποψιών για προετοιμασία επίθεσης»

Mάλιστα ανέφερε πως ο άνδρας είχε ήδη μπει στο μικροσκόπιο των γερμανικών αρχών, καθώς υπήρχαν υποψίες σε βάρος του ότι προετοίμαζε μια επίθεση και τον Νοέμβριο είχε ειδοποιηθεί το κέντρο καταπολέμησης της τρομοκρατίας.

«Η δικαστική αστυνομία της Βόρειας Ρηνανίας – Βεστφαλίας είχε ξεκινήσει έρευνα με τη συνδρομή της ομοσπονδιακής εισαγγελίας της Γερμανίας εξαιτίας των υποψιών σχετικά με την προετοιμασία μιας σοβαρής εγκληματικής ενέργειας που αντιπροσώπευε κίνδυνο για την ασφάλεια του Κράτους» σημείωσε ο Ραλφ Γέγκερ.

«Είχε ζητήσει άσυλο, αλλά η αίτησή του απορρίφθηκε»

Πρόσθεσε πως ο ύποπτος είχε ζητήσει να του χορηγηθεί άσυλο στη Γερμανία και η αίτησή του είχε απορριφθεί τον Ιούλιο. Όμως, κάθε προσπάθεια απέλασής του προς την Τυνησία δεν καρποφόρησε καθώς δεν διέθετε έγγραφα ταυτότητας και οι αρχές της Τυνησίας αμφισβητούσαν ότι ήταν υπήκοός τους.

Είχε μετακομίσει από τη Βόρεια Ρηνανία – Βεστφαλία τον Φεβρουάριο του 2016 και προσπάθησε να εγκατασταθεί μόνιμα στη γερμανική πρωτεύουσα. Σημείωσε ακόμη ότι ο ύποπτος χρησιμοποιούσε διαφορετικά ονόματα.

Εκδόθηκε ένταλμα σύλληψης για τον χώρο Σένγκεν

«Υπάρχει ένας νέος ύποπτος, τον αναζητούμε -είναι ύποπτος, όχι απαραίτητα ο δράστης» δήλωσε νωρίτερα σε δημοσιογράφους στο Βερολίνο ο υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας Τόμας ντε Μεζιέρ, κάνοντας επίσης γνωστό ότι έχει εκδοθεί ένταλμα σύλληψης στη Γερμανία καθώς επίσης και για τον χώρο Σένγκεν, δηλαδή την Ευρώπη.

Ο Γερμανός υπουργός προέβη σε αυτές τις δηλώσεις μετά από συνεδρίαση επιτροπής της Μπούντεσταγκ, όπου οι βουλευτές ενημερώθηκαν για την εξέλιξη της έρευνας. Αν και ο ίδιος αρνήθηκε να δώσει πληροφορίες για την ταυτότητα του υπόπτου, π ο βουλευτής Στέφαν Μέγιερ είπε ότι πρόκειται για έναν Τυνήσιο (…) ηλικίας 21 έως 23 ετών, που «διαθέτει προφανώς πολλές ταυτότητες».

«Προφανώς πρόκειται για ένα πρόσωπο που θεωρείται επικίνδυνο το οποίο οι υπηρεσίες ασφαλείας γνωρίζουν και το οποίο ανήκει σε ισλαμιστικά-σαλαφιστικά δίκτυα» πρόσθεσε ο βουλευτής.

Πώς κατέστη ύποπτος

Η αστυνομία τον αναγνώρισε χάρη σε έγγραφο ταυτότητας που βρέθηκε στην καμπίνα του φορτηγού, το οποίο σκότωσε 12 ανθρώπους το βράδυ της Δευτέρας στη χριστουγεννιάτικη αγορά.

Άλλος βουλευτής, που ήταν επίσης παρών στην συνεδρίαση της ομοσπονδιακής κάτω Βουλής, επισήμανε από την πλευρά του ότι οι αρχές ανακάλυψαν το «πορτοφόλι» του υπόπτου στο σημείο, αλλά η αστυνομία δεν μπορεί να επιβεβαιώσει ότι ο Τυνήσιος πράγματι επέβαινε στο φορτηγό.

Σύμφωνα με τον Μέγιερ, ο άνδρας έφθασε «στη Γερμανία μέσω Ιταλίας εκμεταλλευόμενος την προσφυγική κρίση». «Υπάρχει επομένως μια σχέση μεταξύ της προσφυγικής κρίσης και του τρομοκρατικού κινδύνου» πρόσθεσε ο βουλευτής της CSU, της Ένωσης Χριστιανοκοινωνιστών, των Βαυαρών συμμάχων της καγκελαρίου Μέρκελ.

‘Όπως αναφέρει ο ιταλικός τύπος, ο Τυνήσιος «Ανίς Α», είχε φτάσει στην Ιταλία το 2012 και φέρεται να είχε αναχωρήσει για τη Γερμανία το 2015. Ο καταζητούμενος έχει χρησιμοποιήσει, έως τώρα, τέσσερα με πέντε πλαστά ονοματεπώνυμα.

Στο μεταξύ, βρίσκονται ακόμη στο Βερολίνο οι γονείς της Φαμπρίτσια Ντι Λορέντσο, της 31 ετών Ιταλίδας, η οποία θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι έχασε την ζωή της κατά την τρομοκρατική επίθεση, στη γερμανική πρωτεύουσα. Οι γονείς της, συντετριμμένοι, έχουν δηλώσει ότι «οι ελπίδες τους, ουσιαστικά, έχουν σβήσει» και ότι περιμένουν την επίσημη ολοκλήρωση της ανάλυσης του DΝΑ. ‘Αλλοι τρεις Ιταλοί που είχαν τραυματιστεί ελαφρά, πήραν σήμερα εξιτήριο από το νοσοκομείο.

Έρευνες σε κέντρο φιλοξενίας προσφύγων στη δυτική Γερμανία

Στο πλαίσιο των συνεχιζόμενων ερευνών, η Rheinische Post έγραψε ότι η γερμανική αστυνομία κάνει έρευνες σε κέντρο φιλοξενίας προσφύγων στη δυτική Γερμανία, όπου ο Τυνήσιος πιστεύεται πως διέμενε. Το κέντρο φιλοξενίας προσφύγων βρίσκεται στην πόλη Έμεριχ, σε απόσταση 140 χιλιομέτρων βόρεια της πόλης της Κολωνίας, κοντά στα σύνορα με την Ολλανδία.

 

 

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Η Σουηδία και επίσημα 32ο μέλος του ΝΑΤΟ

Peristeri News

Ένταση στις Βρυξέλλες με αγρότες να σπάνε κιγκλιδώματα της αστυνομίας

Peristeri News

Ισραήλ: Χιλιάδες διαδηλωτές κατά του Νετανιάχου

Peristeri News

Leave a Comment