PeristeriNews.gr
Media

Απόφαση-σταθμός για την συνδρομητική τηλεόραση


Μια απόφαση που μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα για την συνδρομητική τηλεόραση και τα τηλεοπτικά δικαιώματα στην γηραιά ήπειρο πήρε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Κι όλα ξεκίνησαν από μια pub στο Portsmouth…

Μια απόφαση που μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα για την συνδρομητική τηλεόραση και τα τηλεοπτικά δικαιώματα στην γηραιά ήπειρο πήρε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Κι όλα ξεκίνησαν από μια pub στο Portsmouth…

Νικήτρια στην διαμάχη της με την Premier League και το Sky Sports αναδείχθηκε η Karen Murphy, ιδιοκτήτρια μιας pub στο Portsmouth. Η διαμάχη ξεκίνησε πριν από έξι χρόνια όταν η Murphy οδηγήθηκε στο δικαστήριο επειδή χρησιμοποιούσε την πλατφόρμα της ελληνικής Nova για να δείχνει αγώνες στην pub της, που λέγεται «Red, White and Blue». Η ελληνική υπηρεσία στοίχιζε 118 λίρες τον μήνα ενώ η επίσημη βρετανική πλατφόρμα (SkySports) απαιτούσε αντίτιμο της τάξεως των 480 λιρών μηνιαίως.

Στην διάρκεια της διαμάχης, η Murphy αναγκάστηκε να πληρώσει περίπου 8.000 λίρες σε πρόστιμα και δικαστικά έξοδα αλλά αποφάσισε να μεταφέρει την υπόθεση στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Αυτό, λοιπόν, σήμερα (4/10) την δικαίωσε καθώς έκρινε πως οι εθνικοί νόμοι που απαγορεύουν την εισαγωγή, πώληση και χρήση αποκωδικοποιητή από άλλη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης αντιτίθενται στην ελευθερία παροχής υπηρεσιών εντός της Ένωσης.

Στην απόφαση, μάλιστα, σημειώνεται πως η εθνική νομοθεσία που απαγορεύει την χρήση αποκωδικοποιητών από άλλες χώρες «δεν μπορεί να δικαιολογηθεί ούτε υπό το πρίσμα του στόχου της προστασίας των δικαιωμάτων πνευματικής περιουσίας ούτε υπό το πρίσμα της προσπάθειας παρότρυνσης του κοινού να επισκεφθεί τα ποδοσφαιρικά γήπεδα».

Η υπόθεση τώρα θα επιστρέψει στο Ανώτατο Δικαστήριο του Λονδίνου αλλά είναι εξαιρετικά ασυνήθιστο, ακόμη και για την ανώτατη δικαστική αρχή κάποιας χώρας, να καταλήγει σε απόφαση διαφορετική από εκείνη του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.

Η απόφαση μπορεί να αλλάξει σημαντικά τις αποκλειστικές συμφωνίες συνεργασίας της Premier League με το Sky Sports και το ESPN καθώς και να ανοίξει την βρετανική τηλεοπτική αγορά για πλατφόρμες συνδρομητικής τηλεόρασης από άλλες χώρες της Ε.Ε, όπως η ελληνική Nova.

Βέβαια, καθώς η απόφαση αφορά την Ευρωπαϊκή Ένωση ανάλογες εξελίξεις, ίσως, θα μπορούσαν να υπάρξουν και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες και όχι μόνο για το κομμάτι του αθλητικού περιεχομένου. Άλλωστε η απόφαση μπορεί να πλήξει όχι μόνο τα έσοδα των ποδοσφαιρικών ομάδων αλλά και την γενικότερη βιομηχανία κινηματογράφου και τηλεοπτικής ψυχαγωγίας.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

ΕΣΗΕΑ: Τετράωρη στάση εργασίας στα ΜΜΕ την Τετάρτη

Peristeri News

Η Μαρία Αντωνιάδου πάλι πρόεδρος στην ΕΣΗΕΑ

Peristeri News

Η Ελλάδα έχει 599 ραδιόφωνα

Peristeri News

Leave a Comment