PeristeriNews.gr
Οικονομία

Απαλλαγή πρώτης κατοικίας και για τα αυθαίρετα


Εγκύκλιο που δίνει απαντήσεις σχετικά με το τι θα ισχύσει στο θέμα της φορολόγησης των αυθαιρέτων εξέδωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Παντελής Οικονόμου.

Εγκύκλιο που δίνει απαντήσεις σχετικά με το τι θα ισχύσει στο θέμα της φορολόγησης των αυθαιρέτων, μετά τη ρύθμιση για τις πολεοδομικές παραβάσεις, εξέδωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Παντελής Οικονόμου.

Προϋπόθεση αποτελεί όμως, να έχει εξοφληθεί το ειδικό πρόστιμο και βέβαια να υπάρχει σχετική βεβαίωση του μηχανικού ότι έχει περαιωθεί η διαδικασία.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο, μέχρι την ενεργοποίηση της δυνατότητας του πληροφοριακού συστήματος να υποδεχθεί το σύνολο των δικαιολογητικών και μελετών, είναι δυνατή η περαίωση της διαδικασίας, εφόσον εξοφληθεί το ενιαίο ειδικό πρόστιμο και υποβληθεί ηλεκτρονικά δήλωση του εξουσιοδοτημένου μηχανικού ότι έχει στη διάθεσή του όλα τα δικαιολογητικά και τις μελέτες και θα τα υποβάλει ηλεκτρονικά έως και τις 31 Μαρτίου 2012.

Διευκρινίζεται ότι η απαλλαγή πρώτης κατοικίας χορηγείται για την επιφάνεια των χώρων που έχουν ρυθμιστεί, εφόσον πρόκειται για χώρους κύριας χρήσης και υπό την προϋπόθεση ότι προκύπτει από την πιο πάνω βεβαίωση του μηχανικού ότι επιτρέπεται η μεταβίβασή τους.

Επίσης, ο φόρος μεταβίβασης, ο οποίος καταβλήθηκε για την αξία ήδη ρυθμισθέντων χώρων, μπορεί να επιστραφεί ως αχρεωστήτως καταβληθείς εντός τριετίας από την ημερομηνία καταβολής του, μετά από υποβολή σχετικής αίτησης από το δικαιούχο, εφόσον κατά το χρόνο της αγοράς είχε ήδη ολοκληρωθεί η διαδικασία ρύθμισής τους.

Για τη χορήγηση της απαλλαγής πρώτης κατοικίας ή την επιστροφή του καταβληθέντος φόρου μεταβίβασης για τους χώρους αυτούς απαιτείται από το δικαιούχο η προσκόμιση στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. των εξής δικαιολογητικών:

– αντίγραφο της βεβαίωσης ολοκλήρωσης της διαδικασίας υπαγωγής στο άρθρο 24 του ν. 4014/2011, η οποία εκδίδεται από το πληροφοριακό σύστημα

– αντίγραφο της προαναφερθείσας βεβαίωσης μηχανικού.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Μειώθηκαν δάνεια και καταθέσεις τον Ιανουάριο

Peristeri News

Φορολοταρία Ιανουαρίου 2024 – Δείτε εάν κερδίσατε

Peristeri News

32,7 εκατ. τουρίστες ήρθαν στην Ελλάδα το 2023

Peristeri News

Leave a Comment