PeristeriNews.gr
Πολιτική

Αλ. Τσίπρας: Συμφωνήσαμε με Ερντογάν για μείωση της έντασης στο Αιγαίο


Για μία δύσκολη συνάντηση με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, έκανε λόγο ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, μετά το δίωρο τετ α τετ που είχε με τον Τούρκο πρόεδρο, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφή του ΝΑΤΟ.

Ο κ. Τσίπρας τόνισε πως έθεσε στον Ταγίπ Ερντογάν το σύνολο της διμερούς ατζέντας, ενώ ανέφερε πως έθεσε και κατ’ ιδίαν το ζήτημα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται εδώ και τέσσερις μήνες σε φυλακές της Αδριανούπολης.

Αναφερόμενος στην αντίδραση του Τούρκου προέδρου, ο κ. Τσίπρας επεσήμανε πως έγινε αναφορά και για τους «8» Τούρκους αξιωματικούς που βρίσκονται στην Ελλάδα και όπως είπε ανέφερε στον κ. Ερντογάν το θέμα αφορά την ελληνική δικαιοσύνη.

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι του έδωσε να καταλάβει ότι δεν μπορεί να συσχετίζεται το θέμα των δύο Ελλήνων με τους «8» και πως «αυτό που ζητά η ελληνική πλευρά δεν είναι κάποια χάρη αλλά να προχωρήσουν οι διαδικασίες και εφόσον δεν έχουν διαπράξει κάποιο αδίκημα, που δεν έχουν διαπράξει, να οριστεί η προβλεπόμενη διαδικασία, να δικαστούν και να επιστρέψουν στις οικογένειες τους».

«Τόνισα στον κ. Ερντογάν ότι οι πραξικοπηματίες δεν είναι καλοδεχούμενοι στη χώρα μας», υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας

Αναφορικά με το ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας στο Αιγαίο ο Ελληνας Πρωθυπουργός υπογράμμισε πως παρουσίασε στον κ. Ερντογάν τα στοιχεία της «αυξημένης τουρκικής προκλητικότητας και παραβατικότητας».

Επιπλέον, τόνισε πως υπενθύμισε στον Τούρκο πρόεδρο ότι κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα του είχε πει πως η Ελλάδα το 2018 γυρίζει σελίδα και «είναι στο χέρι της Τουρκίας να γυρίζουν και οι σχέσεις των δύο χωρών ωστόσο η τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο συνεχίζεται και αντιμετωπίζεται».

«Συμφωνήσαμε να θέσουμε τις βάσεις για μείωση της τουρκικής παραβατικότητας στο Αιγαίο», τόνισε.

Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε ότι τονίστηκε η σημασία συνέχισης των συνομιλιών στο πλαίσιο Γκουτέρες και όπως ανέφερε συμφωνήθηκε να υπάρξουν επαφές ανάμεσα στους υπουργούς Εξωτερικών των δύο χωρών.

Ερωτηθείς εάν συζήτησαν για το προσφυγικό με τον κ. Ερντογάν, ο κ. Τσίπρας είπε ότι κουβέντιασαν επί μακρόν για την ορθή εφαρμογή της ευρωτουρκικής συμφωνίας και πως οι αρμόδιοι υπουργοί των δύο χωρών θα είναι σε πιο στενή επικοινωνία.

«Το τελευταίο διάστημα δεν παρατηρούμε ανησυχητικά φαινόμενα σε ό,τι αφορά τις ροές και ελπίζω αυτή η κατάσταση να συνεχιστεί και το επόμενο διάστημα», ανέφερε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Αλ. Χαρίτσης: Η Αριστερά στον τόπο μας δεν είναι εφήμερη μόδα

Peristeri News

Κ. Μητσοτάκης: Η ακρίβεια είναι το νούμερο ένα ζήτημα της κοινωνίας

Peristeri News

Αλ. Τσίπρας: Δεν σκέφτηκα ποτέ να διαπραγματευτώ τη θέση μας στην Ευρώπη

Peristeri News

Leave a Comment