PeristeriNews.gr
Πολιτική

Αλ. Τσίπρας: Στρατηγικό σχέδιο εξόδου από την κρίση με σταθερά βήματα


Υλοποιούμε, σε ένα πλαίσιο πολύ μεγάλων δυσκολιών, ένα στρατηγικό σχέδιο εξόδου από την κρίση με σταθερά βήματα, τόνισε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της Βουλής, επισημαίνοντας ότι στο σκέλος της οικονομίας η εμπιστοσύνη έχει ανακτηθεί και πως η χώρα καταγράφει θετικούς ρυθμούς μεγέθυνσης.

Μιλώντας στη συζήτηση επί του νομοσχεδίου για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, ο κ. Αλέξης Τσίπρας επανέλαβε ότι «βρισκόμαστε σε τροχιά οριστικής και αμετάκλητης -πιστεύουμε- λήξης της περιόδου των μνημονίων σε έναν χρόνο από σήμερα».

Όπως είπε, το τέλος αυτής της περιόδου δεν είναι απλώς μια ημερομηνία που πρέπει να περιμένουμε καρτερικά, αντίθετα η νέα εποχή για τη χώρα πρέπει να χτιστεί και πρέπει να δώσουμε τη μάχη για να φτιάξουμε το πλαίσιο της νέας εποχής, οργανικό κομμάτι της οποίας είναι η επαναθεμελίωση του κοινωνικού κράτους, που λεηλατήθηκε τα μνημονιακά χρόνια, και να προσφέρει υπηρεσίες ποιότητας στους πολίτες με καθολικό τρόπο, δίχως ταξικούς και εισοδηματικούς φραγμούς.

Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα, απεδείχθη ότι η αξιοπιστία και το κύρος τη χώρας δεν ήταν συνάρτηση της πολιτικής βούλησης και του βαθμού στον οποίο οι κυβέρνησεις ήταν πειθήνιες στις διαθέσεις των δανειστών. Αντιθέτως, ο Πρωθυπουργός έκανε λόγο για έλλειμμα αξιοπιστίας την περίοδο 2010 2014, «όταν ακούσαμε ότι “μαζί τα φάγαμε”, ότι είναι ευλογία τα μνημόνια».

Πρόσθεσε πως η αξιοπιστία είναι συνάρτηση της δυνατότητας να υπερασπίζεται κανείς την αξιοπρέπεια των πολιτών, το δημόσιο συμφέρον, της βούλησης να καταπολέμησει τη διαφθορά και των αποτελέσματων που εισπράττει στο επίπεδο της καθημερινότητας των πολιτών.

«Αριστεία δεν είναι το ποιος θα κρατάει τη σημαία στα επτά και στα οκτώ χρόνια»

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ο Πρωθυπουργός απάντησε και στις βολές που δέχεται η κυβέρνηση για την επιλογή των σημαιοφόρων στα Δημοτικά με κλήρωση: «Γίνεστε σημαιοφόροι του λαϊκισμού, για σας η αριστεία είναι αν το εθνικό μας σύμβολο θα το κρατάνε μονο τα παιδάκια που έχουν καλό βαθμό … Αριστεία δεν είναι το ποιος θα κρατάει τη σημαία στα 7 και στα 8 χρόνια, το εθνικό σύμβολο έχουν το δικαίωμα να το κρατούν όλοι, αριστεία είνα τα σχολεία να ανοίγουν στην ώρα τους, να ανοίγουν αντί να κλείνουν βιβλιοθήκες να δίνουμε τη δυνατότητα στους νέους επιστήμονες να μένουν στη χώρα αυξάνοντας τον προϋπολογισμό για την έρευνα, ενώ εσείς τον είχατε συρρικνώσει, αριστεία είναι να προσπαθούμε να στήσουμε τη δημόσια εκπαίδευση στα πόδια της».

«Συντηρητική, με νεοφιλελεύθερο πρόσημο η πολιτική της Νέας Δημοκρατίας»

Γενικότερα, αναφερόμενος και στα θέματα της Υγείας, χαρακτήρισε την πολιτική της Νέας Δημοκρατίας συντηρητική, με νεοφιλελεύθερο πρόσημο.

Σε αντιδιαστολή, σημείωσε πως «η καθολική πρόσβαση στα δημόσια αγαθά ανεξαρτήτως εισοδήματος, κοινωνικής τάξης ή καταγωγής είναι θεμελιώδης αρχή μίας Ελλάδας που εμείς οραματιζόμστε, ισότητας και δικαιοσύνης». «Δώσαμε και δίνουμε μία μάχη στην προσπάθεια να φέρουμε πιο κοντά αυτό το όραμα σε συνθήκες δημοσιονομικής ασφυξίας» πρόσθεσε.

Ειδικότερα, ανέφερε πως το έλλειμμα δικτύου των Πρωτοβάθμιων Φορέων Υγείας συνέβαλε καθοριστικά στη γιγάντωση δύο βασικών στρεβλώσεων του ελληνικού συστήματος υγείας. «Σήμερα, δημιουργώντας το σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας για όλους τους πολίτες, καλύπτουμε μία διαχρονική έλλειψη του ΕΣΥ» επισήμανε και απέδωσε τις ευθύνες στον «νοσοκομειακοκεντρικό και ιατροκεντρικό χαρακτήρα, καθώς και στην ανυπαρξία εθνικής στρατηγικής για την πρόληψη και την αγωγή υγείας».

«Το δικό μας όραμα είναι η καθολική πρόσβαση και ισότιμη πρόσβαση των πολιτών στις υπηρεσίες Υγείας. Το δικό σας όραμα ποιο είναι; Υπηρετείτε με σαφήνεια τα ιδιωτικά συμφέροντα στον χώρο της Υγείας, της Παιδείας» συμπλήρωσε, απευθυνόμενος στη Ν.Δ.

«Εμβληματικού χαρακτήρα μεταρρύθμιση στην Υγεία»

«Επιχειρούμε μία συνολική αλλαγή στον προσανατολισμό και τη λειτουργία του δημόσιου συστήματος υγείας. Μέσα από την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, ο πολίτης θα έχει τη δυνατότητα για έγκαιρη διάγνωση, αποφεύγοντας τις χρόνιες αναμονές. Οι μεγάλες ελλείψεις στον τομέα αυτό εμφανίζονται στα μεγάλα αστικά κέντρα και έτσι δημιουργείται η συμφόρηση στα νοσοκομεία. Προχωράμε στη δημιουργία 250 Τοπικών Μονάδων Υγείας σε 65 αστικές περιοχές της χώρας. Κάθε μονάδα θα καλύψει τον μεγαλύτερο αριθμό αναγκών κάθε αστικού κέντρου» συνέχισε ο Πρωθυπουργός.

Κλείνοντας την ομιλία του, ο κ. Τσίπρας είπε πως η ανάκαμψη δεν μετριέται μονάχα στους δείκτες αλλά στην καθημερινότητα των πολιτών και διαβεβαίωσε πως «θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε ωστε η η ευημερία των αριθμών να συνοδευτεί από την ευημερία των ανθρωπων». «Η Βουλή» πρόσθεσε «καλείται να ψηφίσει μια εμβληματικού χαρακτήρα μεταρρύθμιση στην υγεία, που θα βελτιώσει τις ζωές εκατοντάδων χιλάδων συμπολιτών μας».

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Αλ. Χαρίτσης: Η Αριστερά στον τόπο μας δεν είναι εφήμερη μόδα

Peristeri News

Κ. Μητσοτάκης: Η ακρίβεια είναι το νούμερο ένα ζήτημα της κοινωνίας

Peristeri News

Αλ. Τσίπρας: Δεν σκέφτηκα ποτέ να διαπραγματευτώ τη θέση μας στην Ευρώπη

Peristeri News

Leave a Comment