PeristeriNews.gr
Πολιτική

Αλ. Τσίπρας: Σημαντικότερη θετική είδηση η σταθερή μείωση της ανεργίας


«Η πιο σημαντική θετική είδηση τα τελευταία χρόνια είναι η σταθερή μείωση των ποσοστών της ανεργίας και η σταθερή αύξηση των θέσεων εργασίας», δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από το υπουργείο Εργασίας.

Ακόμη, ανέφερε ότι «αυτά τα αποτελέσματα δεν είναι αποτελέσματα που έχουν έρθει από μόνα τους, αλλά κρύβεται πίσω από αυτά μια προσπάθεια με σχέδιο και με πολύ μεγάλες δυσκολίες».

Ο κ. Τσίπρας είπε ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ η ανεργία τον Απρίλιο έφτασε το 21,7%, ποσοστό το οποίο χαρακτήρισε εξαιρετικά υψηλό, αλλά το χαμηλότερο που έχει καταγραφεί από τον Απρίλιο του 2012 και ενώ τον Απρίλιο του 2014 ήταν 27,2%.

Από τότε, πρόσθεσε, έχουμε μείωση κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες της ανεργίας και κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες του ποσοστού της ανεργίας των νέων.

«Είμαστε βάσιμα αισιόδοξοι ότι η αποκλιμάκωση της ανεργίας θα επιταχυνθεί το επόμενο διάστημα», πρόσθεσε ο Πρωθυπουργός και έκανε λόγος για βάσιμες προσδοκίες ότι η αποκλιμάκωση στο εξής θα είναι πάνω από 2,5 μονάδες ετησίως.

Εξάλλου, επεσήμανε ότι σήμερα μπορεί να γίνει κατανοητή η διαφορά ανάμεσα στο «υποτιθέμενο success story» των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. και «σε αυτό που πραγματικά εμείς ορίζουμε ως επιτυχία».

«Τη διαφορά ανάμεσα στην εικονική ανάκαμψη με δυσθεώρητα ποσοστά εργασίας και με ένα διαλυμένο κοινωνικό κράτος και στην ανάκαμψη που έχει αρχίσει να έχει ευδιάκριτα αποτελέσματα σε αριθμούς και στατιστικά νούμερα, αλλά και στην πραγματική ζωή και στην καθημερινότητα των ανθρώπων», συμπλήρωσε.

Για το επιχείρημα ότι υπάρχουν μεν θέσεις εργασίας, αλλά με πάρα πολύ χαμηλούς μισθούς και με επισφαλή εργασίας, ο κ. Τσίπρας υποστήριξε ότι τα στοιχεία αποδεικνύουν το αντίθετο.

Όπως είπε, ενώ τα προηγούμενα χρόνια υπήρξε ροπή προς τις θέσεις ελαστικής εργασίας, σήμερα είμαστε οριακά αλλά με διαρκώς μειούμενη την τάση υπέρ των σταθερών σχέσεων εργασίας.

«Το κυριότερο είναι», πρόσθεσε, «ότι με βάση τα επίσημα στοιχεία, έχουμε αύξηση στον ιδιωτικό τομέα κατά 9,4% του μέσου όρου των μικτών μηνιαίων αποδοχών».

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του δεσμεύθηκε για ένταση των ελέγχων, προκειμένου να εντοπιστούν παρανομίες και στρεβλώσεις στην αγορά εργασίας εις βάρος των εργαζομένων, ενώ τόνισε ότι έχει επιτευχθεί σημαντική μείωση της αδήλωτης εργασίας.

«Όταν υπάρχει πολιτική βούληση, δεν φοβάσαι τις συγκρούσεις ακόμη με κακομαθημένους εργοδότες, ακόμη και αν είναι ονόματα με πολιτική επιρροή ή συστημικές τράπεζες που πρέπει να πληρώσουν πρόστιμα», συνέχισε.

Επίσης, ο Πρωθυπουργός εξήγγειλε παρέμβαση για αποκλεισμό των επιχειρήσεων που παραβιάζουν την εργασιακή νομοθεσία από κάθε μορφή δημόσιας χρηματοδότησης.

Για τους εγκλωβισμένους εργαζόμενους που μένουν για καιρό απλήρωτοι και είναι σε επίσχεση εργασίας ανέφερε ότι σχεδιάζεται ένα πρόγραμμα που θα προβλέπει την οικονομική ενίσχυσή τους και την επανεκπαίδευσή τους με νέες γνώσεις και ικανότητες για να αλλάξουν θέσεις εργασίας στον ίδιο ή σε άλλο κλάδο. Το πρόγραμμα αυτό, συνολικού προϋπολογισμού 100 εκατ. ευρώ, θα καλύψει σε πρώτη φάση 50.000 εργαζόμενους.

Τέλος, προανήγγειλε ένα μεγάλο πρόγραμμα επιδότησης των ασφαλιστικών εισφορών για τους εργοδότες που θα μετατρέψουν τους εργαζόμενους με μπλοκάκι σε μισθωτούς.

Είπε, ακόμη, πως το πρώτο εξάμηνο ο ΕΦΚΑ καταγράφει πλεόνασμα που πλησιάζει τα 100 εκατ. ευρώ. «Το 2015 παραλάβαμε, ταμειακό έλλειμμα 1,5 δισ. ευρώ, συνέχισε, προσθέτοντας πως ο προϋπολογισμός για τις κοινωνικές δαπάνες από τα 780 εκατ. ευρώ το 2015 έφτασε στα 1.570 εκατ. ευρώ το 2017, ενώ το 2019 προβλέπεται οι δαπάνες αυτές να ξεπεράσουν τα 2.570 εκατ. ευρώ.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Δηλώσεις των πολιτικών για την τραγωδία των Τεμπών

Peristeri News

Στο Ελσίνκι ο Ν. Δένδιας για το φιλανδικό μοντέλο στρατιωτικής θητείας

Peristeri News

Κ. Μητσοτάκης: Η Ελλάδα είναι πάντα με την πλευρά του Διεθνούς Δικαίου

Peristeri News

Leave a Comment