PeristeriNews.gr
Πολιτική

Αλ. Τσίπρας: Πετύχαμε μια καλή συμφωνία για το Σκοπιανό


Για «καλή συμφωνία», η οποία «καλύπτει όλες τις προϋποθέσεις που είχαμε θέσει», έκανε λόγο ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, κατά τον ζωντανό διάλογο που είχε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, στο Προεδρικό Μέγαρο.

«Μεταφέρω καλά νέα, γιατί πριν από λίγο καταλήξαμε σε συμφωνία με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ» τόνισε ο κ. Τσίπρας.

Και συνέχισε: «Έχουμε μια καλή συμφωνία η οποία καλύπτει όλες τις προϋποθέσεις που είχαμε θέσει και αποτελούν τους βασικούς άξονες της εθνικής γραμμής των τελευταίων 20 ετών».

Ο Πρωθυπουργός εξήγησε ότι η συμφωνία περιλαμβάνει σύνθετη ονομασία, με γεωγραφικό προσδιορισμό έναντι όλων, δηλαδή «erga omnes».

Παράλληλα, όπως πρόσθεσε, «οι γείτονες αναλαμβάνουν την υποχρέωση της συνταγματικής αναθεώρησης, καθώς πέραν της αλλαγής του ονόματος, καλούνται να παρέμβουν όπου υπάρχει αναφορά για αλωτρυσμό».

«Μ’ αυτή τη συμφωνία διασφαλίζεται και κατοχυρώνεται η ιστορική κληρονομιά της αρχαίας ελληνικής Μακεδονίας» συμπλήρωσε.

Καταλήγοντας, ο κ. Τσίπρας γνωστοποίησε ότι θα επικοινωνήσει τηλεφωνικά με τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων, αλλά και τον πρόεδρο της Βουλής, προκειμένου να οριστεί μία ειδική κοινοβουλευτική συνεδρίαση για την ενημέρωση του Σώματος.

Π. Παυλόπουλος: Να κάνει πράξη τη δέσμευσή της η ΠΓΔΜ

Για ένα πολύ σημαντικό γεγονός για την χώρα έκανε λόγο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, στις δηλώσείς του κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για τη συμφωνία που επιτεύχθηκε στο Σκοπιανό, από τον Έλληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα.

Ο κ. Παυλόπουλος επεσήμανε το πόσο σημαντικό είναι να τηρούνται οι κοινοβουλευτικές διαδικασίες, όπως η ενημέρωσή του από τον πρωθυπουργό και ακολούθως η ενημέρωση των πολιτικών αρχηγών.

Σύμφωνα με τον κ. Παυλόπουλο είναι, επίσης πολύ σημαντικό, να τηρείται η εθνική θέση, η οποία περιλαμβάνει συνταγματικές αλλαγές στη γειτονική χώρα.

Όπως είπε από εκεί θα φανεί αν θα τηρηθεί η δέσμευση για συμφωνία από το γειτονικό κράτος, ενώ δείχνει και την δημοκρατική ευαισθησία για την ΠΓΔΜ.

«Είναι αδιανόητο για την Ελλάδα να αποδέχεται πράγματα ενάντια στο Σύνταγμα», σημείωσε ο κ. Παυλόπουλος, αναφερόμενος στην πιθανότητα υπογραφής μιας διεθνούς συμφωνίας, όπως είχε ακουστεί στο παρελθόν.

Παράλληλα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σημείωσε ότι τώρα εναπόκειται στην ΠΓΔΜ, να κάνει πράξη τη δέσμευσή της και στο συνταγματικό επίπεδο.

«Εφόσον τηρήσει τις δεσμεύσεις, θα αποτελεί έναν σεβασμό και αυτός ο σεβασμός θα είναι καλό διαβατήριο για το μέλλον του λαού των Σκοπίων», πρόσθεσε.

Επιπλέον, ανέφερε ότι δεν ήταν θέμα μόνο παραβίασης του διεθνούς δικαίου, αλλά κάτι που οδηγούσε σε γελοιοποίηση τους ηγέτες της ΠΓΔΜ στο παρελθόν.

Τέλος, σημείωσε ότι η προσεχής συζήτηση στη Βουλή για το ζήτημα δείχνει ότι αυτά τα θέματα συζητούνται κατ’ αυτό τον τρόπο στην Ελλάδα.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Στο Ελσίνκι ο Ν. Δένδιας για το φιλανδικό μοντέλο στρατιωτικής θητείας

Peristeri News

Κ. Μητσοτάκης: Η Ελλάδα είναι πάντα με την πλευρά του Διεθνούς Δικαίου

Peristeri News

Στ. Κασσελάκης: Βγήκα ενισχυμένος, όλο το στάδιο φώναζε το όνομά μου

Peristeri News

Leave a Comment