PeristeriNews.gr
Πολιτική

Αλ. Τσίπρας: Θα διερευνηθούν σε βάθος τα πώς και τα γιατί


Τίποτα δεν πρόκειται να κουκουλωθεί εν ονόματι κάποιας σκοπιμότητας, δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αναφερόμενος στη φονική πυρκαγιά, ενώ επεσήμανε ότι «θα διερευνηθούν σε βάθος τα πώς και τα γιατί με αδιάβλητες διαδικασίες από αδιάβλητους εμπειρογνώμονες».

«H πρόθεσή μας είναι σαφής: οι περιοχές που έχουν πληγεί θα αναμορφωθούν τάχιστα, αλλά σε νέα βάση με σεβασμό στο περιβάλλον και στους κατοίκους τους», τόνισε ο Πρωθυπουργός, σε δηλώσεις του μετά από τη σύσκεψη για τις πυρκαγιές στο Τεχνολογικό Πάρκο Λαυρίου. Αυτό, όπως είπε, θα ισχύσει και για το σύνολο των οικισμών στα περίχωρα της Αττικής.

Ο κ. Τσίπρας σημείωσε πως «ο πόνος από τις ευθύνες γεννά την ευθύνη να μην μείνουμε στα λόγια αλλά να προχωρήσουμε σε δράσεις, ώστε να μην ζήσουμε ποτέ ξανά μια τέτοια τραγωδία». «Απόφασή μας τίποτε και κανένας να μην ξεχασθεί», επανέλαβε και υπογράμμισε ότι «οφείλουμε να ξηλώσουμε μία προς μία τις στρεβλώσεις και τις παθογένειες».

Σημείωσε ότι «δεν μπορούμε να γυρίσουμε το χρόνο πίσω ώστε να διορθώσουμε πιθανά λάθη και παραλείψεις την ώρα του κακού, ούτε να ελέγξουμε ακραία κλιματικά φαινόμενα, όμως μπορούμε και οφείλουμε, γνωρίζοντας ότι θα ξανάρθουν, να προετοιμαστούμε καλύτερα. Κυρίως όμως οφείλουμε να χτυπήσουμε τη γροθιά στο μαχαίρι και να ξηλώσουμε, να γκρεμίσουμε μια-μια τις στρεβλώσεις του παρελθόντος».

Όπως τόνισε, «το συλλογικό συμφέρον μίας ολόκληρης κοινωνίας δεν μπορεί να υποτάσσεται στα συμφέροντα κάποιων ατόμων, ή μίας μειοψηφίας». «Το χάος της ανεξέλεγκτης δόμησης, που απειλεί ανθρώπινες ζωές, δεν μπορεί άλλο να γίνει ανεκτό», δήλωσε ο Πρωθυπουργός και πρόσθεσε πως «ό,τι καταστρέφει δάση και ακρογιάλια, ό,τι εκπροσωπεί κίνδυνο για τις ανθρώπινες ζωές θα ξηλωθεί. Είναι χρέος μας απέναντι στους νεκρούς μας. Μα πιο πολύ είναι χρέος μας απέναντι στους ζωντανούς, απέναντι στις επόμενες γενιές».

Ο Πρωθυπουργός περιέγραψε 20 άμεσες παραμβάσεις, ξεκινώντας από την κατεδάφιση «το αμέσως επόμενο διάστημα» στην κατεδάφιση 3.200 αυθαιρέτων στην Αττική, όπως έχει ήδη προαναγγελθεί. Ανέφερε, δε, ότι θα δρομολογηθούν κατεδαφίσεις αυθαιρέτων και σε άλλες περιοχές της χώρας. Είπε επίσης ότι ενισχύονται κι επιταχύνονται οι διαδικασίες ελέγχου και κατεδαφίσεως για κατασκευές πλησίον του αιγιαλού, βάσει των νόμων.

Ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε πως αν κάποια αρχή ή υπάλληλος επιλέξει να κάνει τα στραβά μάτια σε περιπτώσεις αυθαίρετων κτισμάτων, να ξέρει ότι τα ψέματα τελείωσαν. Σημείωσε ότι προχωρά άμεσα η καταγραφή αυθαίρετων κτισμάτων του Δημοσίου και προανήγγειλε 250 νέες προσλήψεις για τη στελέχωση περιφερειακών και τοπικών παρατηρητηρίων δόμησης, κατ’ εφαρμογήν του νέου θεσμικού πλαισίου.

Ανέφερε εξάλλου ότι σε συνεργασία με το ΤΕΕ τίθεται σε εφαρμογή το ηλεκτρονικό σύστημα αδειοδότησης κατασκευών. Παράλληλα, όπως τόνισε, ξεκινά ο δειγματοληπτικός έλεγχος του 5% του καταλόγου των αυθαιρέτων και δημιουργείται νέα πλατφόρμα για καταγραφή όλων των αυθαιρεσιών και παρακολούθηση όλης της πορείας των καταγγελιών.

Στη σύσκεψη για τις πυρκαγιές στο Λαύριο συμμετείχαν ο υπουργός Γιώργος Σταθάκης και ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σωκράτης Φάμελλος, ο υπουργός υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σπίρτζης και η περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου.

Το «παρών» έδωσαν, επίσης, οι επικεφαλής των δασικών αρχών της Αττικής, οι γενικοί διευθυντές της κτηματικής εταιρείας του Δημοσίου, οι αρμόδιοι γενικοί γραμματείς και εκπρόσωποι της αποκεντρωμένης διοίκησης.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Στο Ελσίνκι ο Ν. Δένδιας για το φιλανδικό μοντέλο στρατιωτικής θητείας

Peristeri News

Κ. Μητσοτάκης: Η Ελλάδα είναι πάντα με την πλευρά του Διεθνούς Δικαίου

Peristeri News

Στ. Κασσελάκης: Βγήκα ενισχυμένος, όλο το στάδιο φώναζε το όνομά μου

Peristeri News

Leave a Comment