PeristeriNews.gr
Κοινωνία

«Έφυγε» ο αγωνιστής Λάκης Σάντας (v)


Μια εμβληματική μορφή της Εθνικής Αντίστασης, ο Λάκης Σάντας, ο άνθρωπος που μαζί με τον Μανώλη Γλέζο κατέβασαν τη γερμανική σημαία από την Ακρόπολη, απεβίωσε σήμερα, σε ηλικία 89 ετών, ένα μήνα πριν την συμπλήρωση 70 χρόνων από το κατέβασμα της “σβάστικας” από τον ιερό βράχο.

Μια εμβληματική μορφή της Εθνικής Αντίστασης, ο Λάκης Σάντας, ο άνθρωπος που μαζί με τον Μανώλη Γλέζο κατέβασαν τη γερμανική σημαία από την Ακρόπολη, απεβίωσε σήμερα, σε ηλικία 89 ετών, ένα μήνα πριν την συμπλήρωση 70 χρόνων από το κατέβασμα της “σβάστικας” από τον ιερό βράχο.

Ο Λάκης Σάντας γεννήθηκε στη Λευκάδα στις 22 Φεβρουαρίου του 1922, και η καταγωγή του ήταν από τη Λευκάδα, ενώ ήρθε στην στην Αθήνα μαζί με την οικογένειά του το 1934. Το 1940 τελείωσε το γυμνάσιο και αμέσως εισήχθη στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, από την οποία αποφοίτησε μετά την απελευθέρωση της χώρας.

Το 1942 εντάχθηκε στο ΕΑΜ και στη συνέχεια στην ΕΠΟΝ για να καταλήξει στο βουνό με τον ΕΛΑΣ όπου συμμετείχε σε πολλές μάχες και τραυματίσθηκε το 1944.

Πάντοτε ιδεολόγος και σεμνός έλεγε: «Δεν κυνηγάω ποτέ τη δημοσιότητα γιατί θεωρώ ότι έχει εξευτελιστεί το ζήτημα πάρα πολύ. Την αντίσταση δεν την κάναμε μόνο εμείς, έχουν σκοτωθεί χιλιάδες παλικάρια, γυναίκες και άνδρες, “ανώνυμοι».

Η οικογένειά του ευχαριστεί θερμά τον διευθυντή, τους γιατρούς και τους νοσηλευτές του Κέντρου Αναπνευστικής Ανεπάρκειας στη Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας (Μ.Α.Θ.) του νοσοκομείου «Σωτηρία», που έκαναν ό,τι ήταν δυνατόν για να τον σώσουν.

Σαμαράς: Ο Λάκης Σάντας με το παράδειγμά του έδωσε κουράγιο στους Έλληνες

Δήλωση για το χαμό του Έλληνα αγωνιστή έκανε ο Πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος τόνισε ότι ο Λάκης Σάντας, «με το παράδειγμά του, έδωσε στους Έλληνες, μέσα στην καταχνιά της κατοχής, το δικαίωμα να ελπίζουν, το κουράγιο να παλεύουν και τη δυνατότητα να επαναλαμβάνουν τα λόγια του: “Μα εδώ είναι Ελλάδα. Μια μικρή χώρα, που από αυτήν ξεπετάχτηκε η φλόγα του Πολιτισμού. Η χώρα που δίνει πάντα το παράδειγμα στις κρίσιμες στιγμές της ιστορίας”».

ΚΚΕ: Τολμηρός αγωνιστής ο Λάκης Σάντας

Τη θλίψη του εκφράζει το ΚΚΕ για τον «θάνατο του αγωνιστή Λάκη Σάντα που με τόλμη συμμετείχε το Μάη του 1941 στο κατέβασμα της ναζιστικής σημαίας από τον βράχο της Ακρόπολης. Στη συνέχεια μέσα από τις γραμμές του ΕΑΜ, της ΕΠΟΝ και του ΕΛΑΣ με το όπλο πολέμησε κατά των κατακτητών και των συνεργατών τους. Για αυτή την αντιστασιακή του δράση τιμωρήθηκε σκληρά από τις αστικές κυβερνήσεις με φυλακές και εξορίες στην Ικαρία και στην Μακρόνησο».

Συνασπισμός: Σύμβολο της Εθνικής Αντίστασης ο Λάκης Σάντας

«Ο σύντροφος Λάκης Σάντας, ήταν σύμβολο της Εθνικής Αντίστασης κι ένας από τους πρωτοπόρους αγωνιστές της γενιάς του» αναφέρει σε ανακοίνωση του ο Συνασπισμός.

«Όλη η ζωή του Λάκη Σάντα ήταν γεμάτη αγώνες, στους οποίους συμμετείχε από πολλά μετερίζια, συνεχίζοντας το δρόμο που ξεκίνησε με τον Μανώλη Γλέζο τον Μάη του 1941, όταν έγραψαν μια από τις πιο λαμπρές σελίδες του ελληνικού και ευρωπαϊκού αντιστασιακού έπους κόντρα στον φασισμό με την θαρραλέα πράξη τους να κατεβάσουν τη σημαία του κατακτητή από την Ακρόπολη» αναφέρει μεταξύ άλλων η ανακοίνωση.

Δημοκρατική Αριστερά: Μεγάλη η απώλεια του Λάκη Σάντα

Η Δημοκρατική Αριστερά στην ανακοίνωσή της αναφέρει ότι «ο Λάκης Σάντας διέτρεξε όλη του τη ζωή και την αγωνιστική του διαδρομή με απίστευτη σεμνότητα, πράγμα το οποίο κάνει σήμερα την απώλειά του ακόμη μεγαλύτερη. Η Αριστερά και ολόκληρος ο ελληνικος λαός θα τον έχουν πάντα στην καρδιά τους και στη μνήμη τους».

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Περιστέρι: Video που σοκάρει με πτώση αναβάτη πατινιού στη μέση του δρόμου

Peristeri News

Κατάθεση ψυχής από τους συγγενείς των θυμάτων των Τεμπών

Peristeri News

ΕΕΚΕ: Ακατάσχετοι λογαριασμοί στα χαρτιά

Peristeri News

Leave a Comment