PeristeriNews.gr
Πολιτική

Έντονος προβληματισμός στην αντιπολίτευση από τις δηλώσεις Ερντογάν


Η συνέντευξη του Τούρκου Προέδρου προκαλεί έντονο προβληματισμό στην αντιπολίτευση. Ελπίζουμε να μην αποδειχθεί αρνητικό πρόκριμα για τη σημερινή επίσκεψή του στη χώρα μας» τονίζει ο τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ, Γιώργος Κουμουτσάκος, σε δήλωσή του.

«Η επιμονή στην αμφισβήτηση της Συνθήκης της Λωζάνης που αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο για τη σταθερότητα και την ασφάλεια στο Αιγαίο και σε ολόκληρη την περιοχή της Αν. Μεσογείου, καθώς και οι υποδείξεις προς την ανεξάρτητη ελληνική δικαιοσύνη, διαβρώνουν τις προσπάθειες βελτίωσης των διμερών μας σχέσεων» σημειώνει ο κ. Κουμουτσάκος.

Και καταλήγει: «Η συνέντευξη Ερντογάν δημιουργεί σοβαρά ερωτήματα και αμφιβολίες για το πως έχει προετοιμαστεί η επίσκεψη αυτή από την κυβέρνηση και το υπουργείο των Εξωτερικών».

Οι απόψεις που ανέπτυξε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για τις Ελληνοτουρκικές σχέσεις «αποτελούν δυστυχώς ένα έντονα αρνητικό προμήνυμα για το πλαίσιο εντός του οποίου προτίθεται να κινηθεί στις εδώ συνομιλίες του και για την έκβαση των συνομιλιών αυτών», ανέφερε η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφη Γεννηματά, σχολιάζοντας τις αναφορές του κ. Ερντογάν, ο οποίος ζήτησε «επικαιροποίηση» της Συνθήκης της Λωζάνης.

«Διότι φανερώνουν αναλλοίωτη και αμετακίνητη επιμονή, στις πλέον σκληρές τοποθετήσεις της Τουρκικής πολιτικής, σε όλο το φάσμα των Ελληνοτουρκικών θέσεων και επιβεβαιώνουν την απόφασή του να χρησιμοποιήσει την επίσκεψη για την επισημοποίηση στο ανώτατο επίπεδο των απαράδεκτων αξιώσεων της Τουρκίας περί αναθεώρησης της συνθήκης της Λωζάνης, περί επαναχάραξης συνόρων και περί αλλαγών στο καθεστώς των νησιών του Αιγαίου», πρόσθεσε σε δήλωσή της η κ. Γεννηματά.

Επιπλέον, όπως συμπλήρωσε η ίδια, «ο Τούρκος πρόεδρος επαναλαμβάνει απερίφραστα και τον ισχυρισμό περί του Τουρκικού χαρακτήρα της μειονότητας της Θράκης την οποία αποφεύγει επιμελώς να αποκαλέσει θρησκευτική».

Η κ. Γεννηματά καταλόγισε στην κυβέρνηση «προκλητική έλλειψη διπλωματικής προετοιμασίας» για την επίσκεψη του κ. Ερντογάν.

«Κάλεσε τον Τούρκο πρόεδρο χωρίς προηγουμένως να έχει εξασφαλίσει τα ελάχιστα και αυτονόητα- το σεβασμό των συνόρων και ακεραιότητας της χώρας μας», πρόσθεσε.

«Είναι φανερό ότι ο σκοπός του κ Ερντογάν είναι να μετακινήσει τη βάση των σχέσεων των δυο χωρών από το επίπεδο της διεθνούς νομιμότητας στο επίπεδο της διμερούς και άνευ δεσμεύσεων συνεννόησης όπου θα επικρατεί η αρχή της ισχύος και της εκβιαστικής επιβολής. Καλούμε την κυβέρνηση και κάθε άλλο παράγοντα να αρνηθεί να μπει σε οποιαδήποτε σχετική συζήτηση», κατέληξε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Δηλώσεις των πολιτικών για την τραγωδία των Τεμπών

Peristeri News

Στο Ελσίνκι ο Ν. Δένδιας για το φιλανδικό μοντέλο στρατιωτικής θητείας

Peristeri News

Κ. Μητσοτάκης: Η Ελλάδα είναι πάντα με την πλευρά του Διεθνούς Δικαίου

Peristeri News

Leave a Comment