• Τρίτη, 14 Αύγουστος, 2018

Γιουβέτσι χταπόδι

Peristeri News
Αύγουστος05/ 2018

Απίθανος και πολύ γευστικός τρόπος να μαγειρέψετε το χταπόδι με κριθαράκι στην κατσαρόλα (νηστίσιμη συνταγή).

Υλικά (για 6 άτομα)

1 χταπόδι 1800 γρ.
1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη
Μισό φλ. ελαιόλαδο
2 φλ. κριθαράκι ψιλό
2 ντομάτες αποφλοιωμένες και κομμένες σε κυβάκια
Μισό φλ. ούζο
1 φλ. από τον ζωμό του χταποδιού
1 ξυλάκι κανέλα
Μαϊντανό και άνηθο
Αλάτι και πιπέρι

Εκτέλεση

– Αφήνουμε μια κατσαρόλα να ζεσταθεί σε δυνατή φωτιά. Βάζουμε το χταπόδι στην κατσαρόλα. Χαμηλώνουμε
τη φωτιά στο ελάχιστο και σκεπάζουμε με το καπάκι της.

– Αφήνουμε το χταπόδι να βγάλει τα υγρά του για 30 λεπτά σε χαμηλή φωτιά.

– Το σουρώνουμε και κρατάμε 1 φλιτζάνι του τσαγιού ζωμό.

– Αφαιρούμε το δόντι και κόβουμε τα πλοκάμια σε φετάκια. Κόβουμε την κουκούλα στη μέση, την πλένουμε προσεκτικά να φύγει η άμμος και την ψιλοκόβουμε.

– Σοτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο με το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά μέσα σε μία γάστρα ή κατσαρόλα που μπαίνει στον φούρνο.

– Προσθέτουμε το κριθαράκι και συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να καλυφθεί από το λάδι.

– Προσθέτουμε το χταπόδι, φέρνουμε μια δυο βόλτες και σβήνουμε με το ούζο. Αφήνουμε το αλκοόλ να εξατμιστεί.

– Προσθέτουμε τον ζωμό του χταποδιού, την κανέλα, τον μαϊντανό, τον άνηθο και την ντομάτα.

– Βάζουμε στο φαγητό 6 φλιτζάνια ζεστό νερό, αλάτι και πιπέρι, χαμηλώνουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε στον φούρνο χωρίς καπάκι στους 200 °C για 35 – 40 λεπτά, ανακατεύοντας απαλά μια δυο φορές με μία ξύλινη κουτάλα.