• Δευτέρα, 18 Ιούνιος, 2018

Βρετανία: Ξεκινάει ο δεύτερος γύρος διαπραγματεύσεων για το Brexit

Peristeri News
Ιούλιος17/ 2017

Τον δεύτερο γύρο των διαπραγματεύσεων για το Brexit ξεκινούν Ε.Ε. και Βρετανία, με στόχο να καθορίσουν τους όρους του διαζυγίου τους.

Έπειτα από ένα πρώτο εισαγωγικό γύρο, στη διάρκεια του οποίου οι δύο πλευρές συμφώνησαν στο χρονοδιάγραμμα των συναντήσεων και τα θέματα που πρέπει να διευθετηθούν κατά προτεραιότητα, Βρυξέλλες και Λονδίνο μπορούν να αρχίσουν τώρα να συγκρίνουν τις διαπραγματευτικές τους θέσεις σε πιο ακανθώδη ζητήματα: τα δικαιώματα των πολιτών και τη διευθέτηση του λογαριασμού της Βρετανίας.

«Τον περασμένο μήνα κάναμε μία καλή αρχή, αλλά τώρα μπαίνουμε στην ουσία του θέματος», δήλωσε ο Βρετανός υπουργός αρμόδιος για το Brexit Ντέιβιντ Ντέιβις στους δημοσιογράφους, προσερχόμενος στις συνομιλίες. «Για μας είναι απίστευτα σημαντικό να κάνουμε τώρα πρόοδο», πρόσθεσε.

Με τη σειρά του ο επικεφαλής διαπραγματευτής της Ε.Ε. Μισέλ Μπαρνιέ ανέφερε πως «τώρα μπαίνουμε στην καρδιά του θέματος» και πως «πρέπει να εξετάσουμε και να συγκρίνουμε τις θέσεις μας για να καταγράψουμε πρόοδο».

Οι δύο διαπραγματευτικές ομάδες θα συζητούν καθημερινά σε επίπεδο ομάδων εργασίας μέχρι την Πέμπτη, ημέρα κατά την οποία θα πραγματοποιηθεί μια συνάντηση με παρόντα όλα τα μέλη των αντιπροσωπειών, ενώ θα ακολουθήσει συνέντευξη Τύπου.

Η πίεση αυξήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα, με τον Βρετανό υπουργό Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον να χαρακτηρίζει «εκβιαστικά» τα ποσά που ζητεί η Ε.Ε. από τη χώρα του. «Νομίζω ότι τα ποσά που έχω δει… μου φαίνονται εκβιαστικά και νομίζω ότι το «άσ’ τους να λένε, δεν θα πάρουν δεκάρα» είναι μια εντελώς κατάλληλη έκφραση», επεσήμανε.

Κάποιοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι εκτίμησαν σε 100 δισεκατομμύρια ευρώ το ποσό που πρέπει να καταβάλει το Λονδίνο.

«Γελοίο» το χαρακτήρισε και ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών Φίλιπ Χάμοντ.

Από την πλευρά του ο Μπαρνιέ προειδοποιεί ότι «ο χρόνος πιέζει», αν Λονδίνο και Βρυξέλλες θέλουν να καταλήξουν, όπως προβλέπεται, σε μια συμφωνία ως τον Μάρτιο του 2019.

Ουσιαστικά οι διαπραγματεύσεις θα πρέπει να ολοκληρωθούν ως τον Οκτώβριο του 2018, ώστε να μπορέσει να επικυρωθεί η τελική συμφωνία από όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές ως την άνοιξη του 2019.

Ετικέτες: ,